≫ 

Pre 30 godina Sale Đorđević je ušao u legendu: Partizan danas slavi istoriju i trojku protiv Huventuda

Mnogi navijači crno-belih sa osmehom pamte to veče u Istanbulu

  • 9

Košarkaši Partizana na današnji dan, pre tačno tri decenije postali su šampioni Evrope pobedom u finalu završnog turnira FIBA Evrolige nad Huventudom 71:70.

Aleksandar Đorđević u nezadrživom jurišu se diže za tri poena, preko nesuđenog junaka meča Đofrese, a lopta ulazi kroz obruč. Momenat za istoriju, pamćenje, legendu....

Bio je to trenutak najvećeg supeha srpske klupske košarke koji nijedan naš klub od tada nije uspeo da ponovi.

Partizan je sve domaće mečeve te sezone u grupnoj fazi igrao u španskoj Fuenlabradi zbog sankcija našoj državi. Jedan jedini meč u Beogradu kao domaćin odigrao je u četvrtfinalnoj seriji protiv italijanskog Knora, današnjeg Virtusa iz Bolonje, i pobedio pred dva meča u Italiji gde je zablistao Predrag Danilović i doneo crno-belima plasman na završni turir.

Partizan je tada grupnu fazu završio kao četvrti sa skorom 9-5, iza Filpsa iz Milana (10-4), Estudijantesa (10-4) i Huventuda (11-3). Interesantno je da su Partizan i Huventud u grupi odigrali dva isto tako rezulatski tesna meča kao i u finalu, jedan su dobili crno-beli, drugi Španci, i to kao da je bila najava svega što se desilo nekoliko meseci kasnije u Istanbulu.

U četvrtfinalu crno-beli su pobedili Filips Milano 82:75, a u velikom finalu Partizan je trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi slavio 71:70 i zauvek se upisao u istoriju.

Sastav Partizana koji je pokorio Evropu: Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Zoran Stevanović, Igor Perović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović, Ivo Nakić. Trener: Željko Obradović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    16. april 2022 | 09:58

    gledate li vi ovo musavi.proklinje te svoju mladost i starost sto ste se odlucili za klub koji nema ni imena ni istorije.tako vam i treba kad se priroda poigrala sa vama..jbg terapija je vas zivot..zivi i zdravi bili i sve lijekove uzimali..jedan je sale djordjevic

  • Kk..🏀🏀🏀

    16. april 2022 | 10:42

    Vreme je isteklo vreme je isteklo bomba Saletova i kraj..kakva tekma i to sve u gostima to je uspeh...🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

  • Tihi

    16. april 2022 | 09:49

    U kad je to bilo. Zivite u proslosti. Smesno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA