≫ 

Zvezda "skinula" kletvu iz Morače: Velika drama i prva pobeda protiv Budućnosti u Podgorici od 2018. godine!

Velika, velika uzbuđenja, ali i trijumf gostujućeg sastava u odloženom meču 15. kola

  • 38
KK Budućnost - KK Zvezda Foto: Budućnost VOLI - ABA liga

Mnogo drame, ali je "kletva" konačno prekinuta. Posle šest uzastopnih poraza u dvorani "Morača", Crvena zvezda je konačno prvi put još od oktobra 2018. godine uspela da slavi protiv Budućnosti u gostima. Time je ujedno obezbedila i prvo mesto na tabeli i prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa ABA lige - 76:80.

Junak je bio Nejt Volters, koji je serijom poena u završnici utakmice doneo Zvezdi važnu pobedu. Daleko od toga da je Budućnost bila bez šansi, ali jednostavno u završnici možda nije imala ni dovoljno sreće da dođe do koša, koji bi tas preokrenuo na njihovu stranu.

Gledali smo prilično dinamičan duel u "Morači", međutim, bilo je evidentno da je Crvena zvezda ta koja ima kontrolu nad svim dešavanjima. Uz raspoložene Nikolu Kalinića i Erona Vajta, klub iz Beograda bio je tokom prvog poluvremena na dobrom putu da prekine četiri godine dugu agoniju iz Podgorice.

Trojke i generalno napad su dobro služili košarkaše Crvene zvezde. Preko 40% uspešnosti su imali gosti sa distance, što ih je svakako poguralo ka velikom "plusu" na odmoru. Nije ni Budućnost imala toliko grešaka, koliko je jednostavno imala problema da dođe do poena iz reketa. U nastavku je došlo do velikog zaokreta, ali ne dovoljno velikog da Zvezda ispusti trijumf.

Prva četvrtina otvorena je egalom. Dve ekipe smenjivale su se u vođstvu sve negde do polovine ovog perioda, kada je "sevnula" serija od 12:0 za crveno-bele posle koje je tim iz Beograda stigao i nadomak dvocifrene prednosti. Međutim, Budućnost je uspela da se konsoliduje i da na prvu malu pauzu ode sa sedam poena zaostatka.

Taman što je Zvezda došla do prve dvocifrene prednosti na utakmici, proigrao je Drobnjak u timu Budućnosti i spustio razliku na dva poseda. Međutim, Kalinić se ponovo razigrao, Davidovac je dodao još nekoliko pogodaka sa Vajtom i razlika je ponovo otišla do dvocifrene. Tačno 10 poena imala je Zvezda u zalihama za nastavak meča.

Međutim, drugi deo meča nije počeo onako kako je Radonjić to želeo. Umesto da crveno-beli nastave sa održavanjem prednosti, Budućnost je preko Tarolisa i Kobsa istopila razliku i u jednom momentu čak i povela. Međutim, Luka Mitrović je tada "upao" kao junak, izvukao je neke jako važne poene, pa je Zvezda prekinula svoj strmoglavi pad.

Ipak, to je trajalo vrlo kratko. Zvezda je nastavila da promašuje, ruku na srce, uglavnom je to činila van perimetra, a Budućnost je igrala veoma strpljivo i uspela je da uspostavi novu ravnotežu. Takvu, da smo pred poslednji kvartal imali izjednačen rezultat.

I poslednja deonica donela nam je egal kroz dobar njen deo. Tek negde na oko pet minuta posle koša Holinsa, Zvezda je uspela da se odlepi na dva poseda prednosti. Međutim, ni to nije bilo dugo veka, jer je Budućnost preko Kobsa došla do poravnanja. Međutim, Nejt Volters je zadao konačan udarac domaćima, onog momenta kada je došao do pet vezanih poena i omogućio crveno-belima nešto rasterećeniju završnicu.

Iako je Budućnost ponovo uspela da dođe do jednog poena zaostatka, a potom imala i napad za prednost, Volters je uspeo da istrči kontru posle velike borbe na parketu za loptu posle jednog promašaja. Kalinić je samo na kraju overio veliki trijumf.

STATISTIKA UTAKMICE

Budućnost - Crvena zvezda 76:80 (12:19, 24:27, 23:13, 17:21)

Dvorana: Morača, Podgorica

Gledalaca: 5.000

Sudije: Uroš Nikolić (Srbija), Miloš Koljenšić (Crna Gora), Josip Radojković (Hrvatska)

Budućnost: Kobs 8, Barović, D. Nikolić 10, Sili 18, Tarolis 10, Z. Nikolić 4, Jagodić-Kuridža 11, Drobnjak 6, Popović 9

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 14, Davidovac 5, Mitrović 12, Kalinić 18, Dobrić 8, Holins 6, Simonović, Ivanović 4, Marković, Vajt 11, Kuzmić 2

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

10. minut (76:78) - Di-Džej Sili je neverovatan večeras. Nova dva poena. Ima 17 za sada. Sada važan napad Zvezde. Nema pogotka Voltersa ovog puta... Kobs je pogodio. Samo jedan razlike. Promašuje Volters... Kako važni poeni, kakav haos sada na terenu, iz kojeg je Volters stigao do koša iz kontre. Potom je Budućnost imala dugačak napad, a gosti se odlučili za faul nad Silijem. Pogodio je jedan penal, Zvezda je jako blizu.

8. minut (71:76) - Popović pogađa trojku, očekivano stiže kazna na drugoj strani i tajmaut mora da traži Dejan Radonjić. Tarolis pogađa posle nove velike greške Zvezde. Davidovac promašuje za tri. Sada faul u napadu u brzini pravi Jagodić-Kuridža. Očekujemo veliku dramu. Nejt Volters! Koliko je ovo važna trojka, sada je neophodna i dobra odbrana. Kontra i poeni za Voltersa.

6. minut (66:71) - Po koš na obe strane, a onda konačno Zvezda odlazi na plus pet posle pogotka Holinsa. Tajmaut traži Aleksandar Džikić nezadovoljan igrom Budućnosti u poslednjih par minuta. Faul u napadu Tarolisa. Marković baca neverovatno loše dodavanje, pitanje je šta je sada želeo. Na kraju, Davidovac mora da pravi faul na drugoj strani u mismeču. Marković bez trojke, Kalinić gubi lopti.

4. minut (64:67) - I dobro je, Davidovac pogađa trojku sa kapice. Faul na zemlji sada kažu sudije, neće biti ni bacanja za Kobsa. Zvezda ponovo propušta da ode na dva poseda razlike, pa Budućnost ide ka novom poravnanju... Tarolis srećom neuspešan. Kalinić dobija jak udarac u lice. Teško se postižu poeni sada, opet bez koša crveno-belih.

2. minut (64:64) - Poeni za Vajta odmah na startu, a Volters u nastavku pravi ličnu grešku. Zvezda bez poena, a bacanja na drugoj strani ima Drobnjak. Oba je realizovao. Novo izjednačenje. Prekršaj pravi Petar Popović... Trojka Kalinića, uvek je tu kada je potrebno! Ukupno četiri trojke iz šest pokušaja, ali Sili uzvraća istom merom.

KK Budućnost - KK Zvezda Foto: Budućnost VOLI - ABA liga

3. četvrtina

10. minut (59:59) - Promašaj za promašajem sada. Nema trojke ni na jednoj strani, svi su pucali dok Sili konačno nije pogodio. Umalo izgubljena lopta Zvezde, sada će sudije gledati i snimak. Naposletku napad za Budućnost, nema koša isprva, ali tu je Jagodić-Kuridža da ispravi iz odbojke. Promašaj Voltersa. Šest sekundi ostaje za Zvezdu, pošto će posed ostati u njenim rukama. Davidovac promašuje, egal pred poslednjih deset minuta.

8. minut (54:59) - Dva bacanja za Džastina Kobsa, od kojih je pogodio samo prvo. Ivanović se diže sa distance i baca ciglu. Na drugoj strani je Barović pogodio sa polu-distance. Ipak, koš i za Crvenu zvezdu od strane Dobrića. Mnogo gužve, izgubljena lopta, pa faul u napadu Dobrića. Nema trojke Kobsa, nema poena ni za crveno-bele. Serija promašaja.

6. minut (51:57) - Ide trojka Silija, Budućnost vodi. Umalo nova izgubljena lopta... Ali fauliran je Vajt. Grmi Morača u ovim momentima. Luka Mitrović će imati dva slobodna bacanja. Pogađa oba. Ukradena lopta, posle toga i faul Kobsa. Pogodak Mitrovića, pa onda još jedan, serija 8:0 za crveno-bele i očas posla je ponovo +6.

4. minut (48:49) - Izgubljena lopta Budućnosti. Ni Zvezda ništa bolja, Kobs promašuje, ali tu je Tarolis sa nova dva poena. I imamo potpunu dramu. Radonjić traži tajmaut. Ni ovo ne pomaže, težak šut pogađa Petar Popović, samo je jedan poen razlike. Izgublejna lopta Zvezda...

2. minut (44:49) - Trojka Silija, potom poeni i Tarolisa, a između se umešao Mitrović sa svoja dva poena. Malo je nedostajalo da pogodi sada Volters uz faul Nikolića. Međutim, nema pogotka iz prvog pokušaja. Drugi put je precizniji. Posle toga pada još jedna trojka Budućnosti i ponovo imamo dramu.

KK Budućnost - KK Zvezda Foto: Budućnost VOLI - ABA liga

2. četvrtina

10. minut (36:46) - Kalinić iz okreta nije uspeo da pogodi ovaj šut. Kriza u napadu gostiju. Jagodić-Kuridža je ugurao i igrača i loptu u koš. Ponovo se vraća Budućnost. Vajt jako loše, bukvalno je izblokiran tu na prolazu. Ali greši i Kobs. Davidovac sam kao duh, promašuje za tri, ali je lopta ostala za Zvezdu, pa je Vajt pogodio sa distance. Nema koša Kobsa, kontranapad Zvezde, a Dobrić ubacuje trojku. Opet dvocifrena prednost na snazi. Još jedan faul, još slobodnih bacanja. Pogodio je prvo Nikolić, drugo takođe. Deset je razlike na velikom odmoru.

8. minut (32:40) - Jagodić-Kuridža ne pogađa polu-horog, međutim ni Zvezda ništa bolja na drugoj strani. Organizovaće narednu akciju Džastin Kobs. Opet faul, ovoga puta za Nikolu Kalinića. Dva slobodna bacanja imao je Danilo Nikolić, pogodio je bez ikakvih problema i jedno i drugo. Promašaj Voltersa sa distance, potom još jedan... Budućnost ima šansu da priđe još bliže. Međutim, Sili nije ubacio trojku. Trči Zvezda, sada je akcija prekinuta od strane Barovića. Vajt ide do kraja, održava prednost, ali Nikolić igra sjajno. Trojka za novi minut odmora Zvezde.

6. minut (27:38) - Trojka! Nikola Kalinić! Zvezda opet ima +11, vreme je za novi minut odmora, ovoga puta ga traži Džikić. Ni ova pauza ne pomaže Podgoričanima, na drugoj strani penale ima Luka Mitrović. Džikić prilično zabrinuto posmatra dešavanja na terenu. Pogođena su oba penala, već je +13... Sada dva penala za Jagodić-Kuridžu. Pogodio je bivši igrač Primorske i Zvezde oba bacanja.

4. minut (25:33) - Ivanović umalo da ode sa loptom u aut... Na kraju, Eron Vajt dobija dva slobodna bacanja. Samo je jedno realizovao. Potencijalnih 2+1 za Budućnost, Kobs izvlači pogodak uz prekršaj. Sudija Koljenšić sada nešto čeka, nije jasno šta. Čekalo se na fer i korektno navijanje, za koje je zamolio spiker. Elem, pogodio je Kobs dodatni penal, a Eron Vajt je takođe pogodio za 2+1 uz faul. Isto je realizovao svoj penal. Popović ne može da pogodi za tri. Kalinić pogađa trojku sa skoro 8 metara! Mnogo važan pogodak za crveno-bele... Penali za Kobsa, oba su realizovana, ne greši naturalizovani Amerikanac sa pasošem Crne Gore. Kakva kretnja sada u akciji Zvezde, pogodak Mitrovića.

2. minut (20:24) - Posle trojke Dobrića, prva dvocifrena prednost Zvezde. Jagodić-Kuridža leđima ide na Lazarevića i pogađa. Na sve to imaće i dodatno slobodno bacanje, ali ga je promašio. Novi dugačak napad Zvezde, promašaj Markovića... Simonović naposletku pravi i ličnu grešku. Pogađa i Popović, međutim Kuzmić iz odbojke ponovo dovodi Zvezdu do +8. Ni to neće dugo potrajati zbog penala Drobnjaka, oba je pogodio. Odmah i zakucavanje posle ukradene lopte, brzo je otišla ova prednost gostiju i Radonjić traži tajmaut.

KK Budućnost - KK Zvezda Foto: Budućnost VOLI - ABA liga

1. četvrtina

10. minut (12:19) - Kalinić pogađa trojku i ponovo je Zvezda na devet razlike. Budućnost jako loša napadački u ovoj četvrtini. Kalinić ne pogađa novu trojku, ali Zvezda ima ekstra-posed. Dug napad ponovo... Kalinić je izblokiran, odbranila se Budućnost. On će i izaći iz igre. Zoran Nikolić pogađa prvi put za dva kada je u pitanju tim Budućnosti u ovom kvartalu. Dobrić preko ruke promašuje uz zvuk sirene. Ipak, solidna prednost za goste iz Beograda posle 10 minuta košarke.

8. minut (10:16) - Ispao je Dobrić iz odbrane, ali Kobs ne kažnjava to trojkom. Volters pogađa jako važnu trojku, serija 10:0, posle koje je sasvim očekivan ovaj tajmaut Džikića. Ni posle tajmauta nema promene rezultata u korist Budućnosti, a Zvezda je sve bliža dvocifrene prednosti, posle koša Nikole Kalinića. Lazarević pravi faul. Di-Džej Sili pogađa jako važnu trojku za Budućnost, koja prekida seriju od 12:0.

6. minut (7:11) - Ogroman promašaj Danila Nikolića. Faul je napravio Kobs na drugoj polovini parketa. Holins dodaje Voltersu u ćošak, koji pogađa za tri poena. Zoranu Nikoliću lopta ispada iz ruku na drugoj strani, a Nikola Kalinić takođe čini grešku - onu u koracima. Ostin Holins pravi faul u poslednjim sekundama napada Budućnosti, možda i nepotrebno. Di Džej Sili ne pogađa težak šut, ali Budućnost ipak ima dva penala preko Zorana Nikolića. Ovaj ne koristi prvo, a ni drugo. Davidovac lako dolazi do koša.

4. minut (7:6) - Tarolis je takođe pogodio sa distance, a Zvezda je promašila svoj šut preko Holinsa. Di Džej Sili baca "ciglu" sa distance. Mnogo žuti Nejt Volters, pa gubi loptu i ona će pripasti košarkašima Budućnosti. Podgoričani ipak ne koriste svoju priliku, pa Mitrović smanjuje na poen razlike.

2. minut (4:4) - Slobodna bacanja na početku utakmice uspeo je da izbori Tarolis. Međutim, promašio je prvo, ali je drugi put bio daleko precizniji. Uzvratio je vrlo brzo Ostin Holins pogotkom za dva. Danilo Nikolić ubacuje trojku iz ćoška. Lepa akcija i za Kalinića.

STARTNE POSTAVE

Budućnost: Kobs, Nikolić, Sili, Tarolis, Jagodić-Kuridža

Crvena zvezda: Volters, Davidovac, Mitrović, Kalinić, Holins

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Stoga, treba očekivati dobru i kvalitetnu borbu, naročito ako uzmemo u obzir da su obe ekipe posle dužeg vremena imale adekvatno vreme da se oporave i pripreme za susret. Ruku na srce, Budućnost će se sredinom sledeće nedelje naći i u meču osmine finala Evrokupa sa Andorom u gostima, pa će delom gledati i na taj dvoboj.

U prvom delu sezone, 4. oktobra, pobedu su pred svojim navijačima slavili crveno-beli i to u veoma tvrdoj utakmici rezultatom 71:63. Tek u poslednjoj četvrtini smo tada videli nešto lepršaviju igru dve ekipe, a baš tada je pala i odluka o pobedniku.

Utakmicu će suditi iskusni arbitri - Uroš Nikolić iz Srbije, Miloš Koljenšić iz Crne Gore i Josip Radojković iz Hrvatske, koji već imaju iskustva u ovakvim mečevima.

Video: Klasa je večna: Dragutinović rešeta mrežicu i 30 godina posle istorijske titule u Istanbulu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    16. april 2022 | 23:01

    Ne može nam niko ništa.

  • poy

    16. april 2022 | 22:56

    Zvezda prva na tabeli, mozemo sa juniorima sve do kraja pa i dalje ne moze veliki strucnjak Zelimir da nas stigne

  • Mare

    16. april 2022 | 22:54

    Rutinski... sledeci je Obradoglu da dobije kao u Nisu pre par meseci 👉👌

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA