≫ 

Stiže Bursa, a kao da je Barsa: Neviđena euforija trese crno-bele, "Arena" je gutala i moćnije!

Novi košarkaški spektakl u Beogradu odigraće se u sredu, Partizan nema prava na grešku protiv turskog tima u osmini finala Evrokupa, a spektakl koji nas čeka je idealna prilika da se podsetimo kako je to bilo ne tako davno na istom mestu u režiji Grobara i košarkaša crno-belih

  • 47
Navijači Partizana Arena Foto: MN Press

Košarkaši Partizana igraju prvo ovosezonsko "finale". Utakmica osmine finala Evrokupaprotiv Burse biće izuzetno važna za crno-bele jer prava na kiks nemaju. To znaju i navijači koji će napuniti "Štark Arenu" do vrha. Uz pomoć navijača, koji drže rekorde u najvećoj srpskoj dvorani, pred Partizanom su u prošlosti padali mnogi velikani.

Najčuvenija utakmica koju su košarkaši Partizana igrali u "Areni" bila je ona sa Panatinaikosom 5. marta 2009. godine, kada se u hali našlo, prema zvaničnim podacima, 22,567 navijača i tako postavili rekord najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja koji do danas nije oboren.

Tada su košarkaši Partizana uz veliku podršku sa tribina savladali ekipu Željka Obradovića sa 63:56 i obezbedili mesto u četvrtfinalu Evrolige.

Navijači crno-belih pored rekorda drže i drugo, treće, četvrto i peto mesto po posećenosti utakmica Evrolige. Drugog dana 2014. godine u Beograd je stigao Real Madrid, koji je baš kao i Panatinaikos, poražen u Areni pred 21,374 pristalica Partizana.

Od pet najposećenijih utakmica u istoriji Evrolige, Partizan je izgubio samo jednu - od CSKA 31. marta 2009. godine sa 67:56. Tada je u Areni bilo prisutno 21,352 navijača, a to je četvrta najveća poseta u istoriji takmičenja.

Pored već pomenutih utakmica sa Panatinaikosom, Realom i CSKA, još dva puta je u Areni bilo preko 20 hiljada navijača. Bilo je to čuvene sezone 2009/10, kada su se crno-beli plasirali u plej-of, a treća i četvrta utakmica četvrtfinala protiv Makabija privukla je ogroman broj navijača Partizana (21,367 i 20,783 navijača).

I u sezoni koja je prekinuta usled pandemije korona virusa crno-beli košarkaši imali su ogromnu podršku sa tribina, a i te sezone oboren je rekord po posećenosti, ovoga puta ABA lige.

Na utakmici protiv Budućnosti 9. februara 2020. godine u Areni je prisustvao 16,531 navijač. Još jednom su crno-beli slavili (87:82) i tako se po ko zna koji put ispostavilo da je za rivale veoma teško da igraju u punoj hali pred navijačima Partizana.

Iako je protiv Budućnosti postavljen novi rekord ABA lige, to nije najposećenija utakmica crno-belih u sezoni 2019/20. Samo mesec dana ranije u goste je stigao Virtus iz Bolonje predvođen Sašom Đorđevićem, a taj meč okupio je 17,205 navijača u najvećoj srpskoj dvorani. Ni tada rival nije imao šansi - Partizan je slavio sa 99:81.

Gledano kroz istoriju, retko kada je Partizan gubio u punoj Areni, pogotovo u bitnim utakmicama. Protivnicima, koji se uglavnom nikada nisu susreli sa makar sličnom atmosferom, nikako nije lako i mnoge ekipe utakmice "izgube" već na zagrevanju.

Grobari su prepoznali trenutak, "razgrabili" sve ulaznice, pa je klub morao da sačuva oko 1000 karata za one navijače koji nisu uspeli da kupe ulaznice preko prodajnih servisa.

Navijači Partizana su uradili ono što je do njih. Obezbedili svoje mesto i Arena će biti puna. Košarkaši Partizana će sada imati dodatni motiv, ali i neku vrstu pritiska, da ne iznevere svoje pristalice i naprave prvi od četiri koraka ka povratku u Evroligu.

Video: Atmosfera Grobara sa tribina na basket derbiju sa Zvezdom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taifun

    20. april 2022 | 11:17

    Partizane moj, koliko si samo veći od mutanta iz železnika. Da li vidiš? Za nas se ne može reći da je slučajnost 1992 u košarci i da nikada nećemo ponoviti tako nešto, to povrđuje činjenica da smo bili učesnici F4 istog takmičenja još mnoogo puta. Dok se dunsteri iz železnika u fudbalu bušaju 1991 Bari a nikada nisu bili ni blizu trke da to ponove, Partizan najveće sportsko društvo na području bivše Yuge👉👌

  • taifun

    20. april 2022 | 10:53

    Navijači Partizana, nikako navijači rezultata. Ovo dunsterima iz železnika nije jasno iz prostog razloga što oni protiv te, gore pomenute Barselone skupe 200 ljudi sa sve djokovićem koji veruje u slovenske bogove🤣🤣🤣👉👌

  • taifun

    20. april 2022 | 11:14

    Svake godine ista priča. Dunsteri iz železnika sa sve ona dva stručnjaka na sportklubu, naprave euforiju za taj famozni top8 kao da je to sad nešto. A godina se završava tako što je Partizan, Institucija košarkaška konkurentna za osvajanje jedinog takmičenja koje mu fali u kolekciji. Svako juri ono što mu nedostaje🤣🤣🤣👉👌

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA