≫ 

Tadija Tadić: "Zaslužili smo da idemo u ABA ligu kao svi pre nas, ako budemo morali da igramo - nema predaje!"

Košarkaš Zlatibora je u intervjuu za Telegraf Sport komentarisao osvajanje titule u ABA 2 ligi, čitavu uspešnu sezonu čajetinskog kluba, kao i eventualni baraž sa najslabije rangiranom srpskom ekipom u ABA ligi

  • 1
TadijaTadić, KK Zlatibor Čajetina Foto: ABA 2 liga/Dragana Stjepanović

Život piše bajke, a jednu takvu dočarali su košarkaši Zlatibora na finalnom "balonu" ABA 2 lige održanom u dvorani "Jane Sandanski" u Skoplju. Posle serije iznenađenja i trijumfa nad Heliosom iz Domžala, Borcem iz Banjaluke, a napolsetku i MZT-om u velikom finalnom obračunu, zaslužili su da podignu trofej namenjen osvajaču ovog takmičenja.

Jedina "gorčina" koja ostaje jeste činjenica da Zlatiborci i pored titule još nemaju garantovano mesto u elitnom rangu takmičenja, već će morati da idu u baraž sa najslabije rangiranom srpskom ekipom iz ABA lige. Biće to ili Borac iz Čačka ili Mega, što će biti poznato nakon što budu odigrane odložene utakmice.

Bez obzira na sve, u Čajetini vlada euforično raspoloženje. Opština od svega nekoliko hiljada ljudi dobila je regionalnog šampiona, pa su košaarkaši odmah po dolasku iz Skoplja bili i na prijemu u gradskoj kući. Treba napomenuti i da je pre toga Zlatibor postao šampion Košarkaške lige Srbije, te da je uzeo učešće na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća.

I u svim tim uspesima učestvovao je i Tadija Tadić. Mladi košarkaš, koji je kroz karijeru već nastupao za Partizan, Mladost iz Zemuna i Slobodu iz Užica bio je jedan od važnih delova slagalice tima iz Čajetine. On je u razgovoru za Telegraf Sport pričao o svojim utiscima nakon balona u Severnoj Makedoniji.

TadijaTadić, KK Zlatibor Čajetina Foto: ABA 2 liga/Dragana Stjepanović

"Niko nije shvatao Zlatibor za ozbiljno pre finalnog balona, u pravom momentu smo bili pravi"

  • Sada kada su se posle nekoliko dana slegle emocije, kakvi su tvoji utisci posle osvojene titule u ABA 2 ligi?

- Osećam se super. Otišli smo tamo kao autsajderi u smislu da smo bili sedmi posle regularnog dela. Niko nije očekivao da ćemo doći do finala i osvojiti titulu, jer dosta ekipa je na početku sezone u ABA 2 ligi bilo ispred nas što se tiče rangiranja - MZT, Široki i Sparsi u neku ruku, gde niko Zlatibor nije uzimao za ozbiljno. Međutim, ekipa se tako skockala posle lošeg početka u KLS, promenila se, ceo koncept igre bio je sa više šutiranja i trčanja i to drugim ekipama nije odgovaralo. Na kraju je došao veliki uspeh.

  • Koliko su se stvari promenile u odnosu na poslednji balon pred ovaj finalni u Skoplju? Šta se to desilo da Zlatibor prošle nedelje zaigra ovako dobro?

- Mi smo i taj poslednji balon odigrali dobro u Širokom, gde smo dobili sve tri utakmice. Pobedili smo i favorizovani MZT. Nije se mnogo promenilo od tada, ali jeste u odnosu na prošle balone, gde nismo imali veliki fond igrača. Igrali smo sa sedam ili osam košarkaša, jedan je morao da pokriva više pozicija, da se snalazi i na tri i na četiri, i na jedan i na dva. Nije lako, moraš da se čuvaš od faulova i svega drugog. Samim tim, došli smo koncentrisaniji i motivisaniji na poslednji balon, gde se igra na biti ili ne biti. U pravom momentu smo bili pravi.

TadijaTadić, KK Zlatibor Čajetina Foto: ABA 2 liga/Dragana Stjepanović

"Poneli smo stvari za sedam dana, nismo hteli da odmah odemo kući... U finalu je presudila naša odbrana"

  • I u Skoplju ste "rasli" iz meča u meč... Prvo protiv Heliosa, potom protiv Borca i na kraju protiv MZT-a. Može li se reći da vam je ona Protićeva trojka u zadnjoj sekundi četvrfinala dala krila da možete da odete do kraja?

- Tu utakmicu smo svi verovali od početka da ćemo pobediti. Nemanjina trojka je bila okidač za nastavak svega dalje. Mnogo teška je ta prva utakmica na bilo kom balonu, pogotovo četvrtfinale, gde ako izgubiš, odmah ideš kući, a tek si došao. A mi smo poneli stvari za sedam dana, tako da nismo hteli da se to desi. On je na kraju bio X-faktor, koji je presudio tu utakmicu.

  • Koliko nervoze je bilo tokom finalnog susreta? Krenuli ste sjajno, potom je MZT sustigao i prešao u prednost, a u produžetku je delovalo kao da ništa niste osećali...

- Samo finale smo dosta dobro otvorili, možda i najbolja četvrtina u celoj sezoni. U jednom momentu smo imali +20 (31:11). Ušli smo rasterećeno, jer je MZT bio domaćin, favorizuje se od početka, očekivalo se da budu pobednici. Posle nas je stigao umor, neke situacije gde se nismo dobro snalazili u preuzimanjima... Verovali smo u pobedu, malo nas je sreća pogledala na kraju i bili smo mirniji. U ne znam koliko utakmica na jednu loptu smo dobro to rešavali. Imamo igrače koji mogu to da reše. Svi smo mirni i složni u tim momentima.

  • Zlatibor je pre finalnog balona dobio MZT u Širokom Brijegu na poslednjem balonu ligaškog dela, rezultat se manje-više slično kretao. Je li možda ta utakmica poslužila kao osnov za pripremu pred finale?

- Možda i jeste. Na poluvremenu gde smo vodili 15-ak razlike smo znali da oni treću četvrtinu uvek igraju fenomenalno, znali smo da će im publika dati vetar u leđa i bili smo svesni da ćemo morati da im pariramo. Oni imaju vrhunske igrače - braća Stojanovski, Milošević, Rikić... Svi oni imaju ABA ligu iza sebe, tako da smo znali da neće biti lako. Mirnija glava je presudila i bili smo rasterećeniji kada smo pogodili neke šuteve. Mada nisu oni odlučivali koliko odbrana. Nas je napad krasio celu sezonu, u proseku smo davali 85-90 poena, ali u produžetku je odlučila odbrana. Kao da smo hokej igrali, bilo je 6:1.

  • Sa Slobodom si već tokom prethodne sezone igrao u plej-ofu ABA 2 lige. Koliko ti je to iskustvo bilo dragoceno kada si ponovo krenuo u istu ovu priču u Skoplju?

- Osetio sam čar plej-ofa. Sa Slobodom smo takođe igrali dobro. Razlika je što sam iskusniji za godinu dana, ali cela ekipa Zlatibora je iskusnija za razliku od Slobode gde je najstariji igrač bio 1996. godište. Tako da, neko moje iskustvo i mojih igrača koji su stariji od mene je presudilo da prođemo četvrtfinale, pa posle polufinale i finale. Prošle godine smo imali teškog protivnika, Studentski centar, bili su domaćini i favorizovani od početka takmičenja, kao i kompletirani na svim pozicijama.

TadijaTadić, KK Zlatibor Čajetina Foto: ABA 2 liga/Dragana Stjepanović

"Zaslužili smo da idemo u ABA ligu kao svi pre nas, mi kao košarkaška nacija treba da imamo onoliko timova koliko zaslužujemo"

  • Sada vas čekaju ili Borac ili Mega kao prepreka ka mestu u eliti... Kakva su očekivanja od baraža sa najslabijom srpskom ekipom iz ABA lige?

- Prvo bih hteo da kažem da su moja očekivanja da bih voleo da čelnici ABA lige sednu i vide neko rešenje za proširenje srpskih ekipa na šest. Mislim da smo zaslužili da idemo u ABA ligu kao svi pre nas. Borac je takođe ušao iz regularnog dela, jer je bila pandemija. Ako mora da se igra, nećemo se predavati, ko god to bio. Biće teško da se igra, obe ekipe su svojim zaslugama opstale u ABA ligi, ali zbog ovih okolnosti ćemo morati da igramo sa jednom od njih. Iskreno, mnogo teško je igrati i sa Borcem, sa Megom je bilo teško igrati na Kupu, jer su fizički dominantni, imaju veći roster od nas zbog naših povreda, ali se nećemo predati i ići ćemo na pobedu. Videćemo koliko smo dostojni da igramo ABA ligu.

- Ako se u našu košarku ulaže, mi kao košarkaška nacija treba da imamo onoliko timova koliko zaslužujemo. Stvarno svi klubovi ulažu, eto jedna Čajetina koja je opština ulaže u klub zajedno sa predsednikom. Mislim da smo kvalitetom i odnosom zaslužili da igramo. Da li će se to desiti ili ne, to su samo moje želje, tako da kako bude - biće.

  • Koliko si zadovoljan uslovima u samom klubu? Čajetina je, iako mala opština, sredina koja već godinama živi za košarku.

- Prezadovoljan sam uslovima na Zlatiboru. Mislim da su jedni od boljih u Srbiji, od hale i ulaganja u klub, gde cela uprava mnogo daje za tim, kao što i cela opština Čajetina to radi. Svi staju iza kluba, što je bitno za jedan tim. Mislim da su napravili dobru priču i za naredne godine i mislim da će našim uspehom dobiti poštovanje i šire na Balkanu. To ovakav klub zaslužuje. Navijači su takođe bili fantastični, organizovali su dva autobusa iz Čajetine za Skoplje, više su verovali od nas samih. Žive za klub, jako poštuju sam rad.

TadijaTadić, KK Zlatibor Čajetina Foto: ABA 2 liga/Dragana Stjepanović

"Kutlešić me je preporučio da dođem u Zlatibor, još ne znam ništa za narednu sezonu"

  • Kakav si odnos imao sa saigračima? Sa kim si provodio najviše vremena, ko je bio motor ekipe, a ko je dizao moral?

- Nikolić i ja se poznajemo odavno. Imao sam odličan odnos sa Đuranom, on je iz Beograda i trenirali smo preko leta zajedno, pa sam se dobro povezao sa njim. Preporučio sam ga da dođe ovde posle par lošijih partija ekipe na startu KLS. Mogu reći da su svi igrači tu... Sa Kutlešićem sam igrao u Slobodi, on je recimo mene preporučio da ja dođem ovde. Tako da je sve to išlo na taj način.

  • Za kraj, kakvi su tvoji planovi kada je reč o sledećoj sezoni, s obzirom na to da se aktuelna polako bliži kraju?

- Još nisam pričao sa čelnicima kluba. Nikad se ne zna, ne znamo ni u kojoj ćemo ligi biti. Pokušaće da zadrže celu ekipu na okupu, što će biti teško, jer ima igrača koji su odigrali vrhunske sezone, koji mogu da urade još neke stvari, gde mogu da odskoče na stepenik više. Ako ne ostanem, pokušaću da nađem neku sredinu koja će mi pružiti koliko i Zlatibor, ako ne i više.

Video: Koprivica: Haos na meču sa Bolonjom, lomljenje table, gađanje kovanicama i bezobrazne Italijanke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA