≫ 

Zašto Partizan i Zvezda navijaju za Bursu: ABA liga nema garantovano mesto u Evroligi

Olimpija bi osvajanjem Evrokupa obezbedila sebi učešće u Evroligi

  • 8
KK Partizan, KK Bursa Foto: MN Press

Glavno pitanje koje se postavlja svake godine u ABA ligi jeste koja će ekipa naredne sezone predstavljati region u Evroligi. Otkako regionalni šampionat nema zagarantovano mesto u najelitnijem evropskom košarkaškom takmičenju, ABA liga se oslanja na "milostinju" i vajldkard Evrolige. Situaciju dodatno komplikuje Evrokup, takmičenje koje šampionu garantuje učešće u Evroligi, s obzirom da bi regionalno takmičenje bilo u nezavidnom položaju u slučaju da šampion Evrokupa bude ekipa iz regiona.

Upravo to moglo bi da se dogodi ove sezone. Cedevita Olimpija ima, reklo bi se, čist put ispred sebe do finala. Ali, prva naredna prepreka jeste Bursa koju vodi Dušan Alimpijević, a koja je pre 7 dana u Beogradu već pokazala da može da savlada favorita u gostima.

Ljubljančani su videli kako je prošao Partizan, pa bi, u slučaju da nauče na tuđim greškama, prolaskom u polufinale ponovo bili favoriti. Igrali bi na domaćem terenu protiv Andore, poslednjeplasirane ekipe španske ACB lige. Finale bi Olimpiji donelo susret sa Virtusom ili pobednikom meča između Valensije i Metropolitana i realne šanse za direktan plasman u Evroligu.

alen omić Foto: ABA/Cedevita olimpija/Ales Fevzer

Upravo zbog toga bi večeras Partizan i Zvezda, ali i Budućnost, trebalo da navijaju za Bursu. Jer ako bi Olimpija osvojila Evrokup obezbedila bi sebi mesto u Evroligi, a u tom slučaju bi bilo teško zamisliti da bi region dobio dva predstavnika, i to drugog preko specijalne pozivnice.

Međutim, čak i ako slovenačka ekipa dođe do trofeja u Evrokupu, šansa za šampiona ABA lige (ili vicešampiona ukoliko bi Olimpija osvojila i to takmičenje) krije se u, sada već gotovo izvesnom, izbacivanju ruskih ekipa i iz naredne sezone. Tako bi ostala dodatna tri upražnjena mesta u najelitnijem takmičenju.

Ipak, to je sve pretpostavka. Ono što je sigurno jeste da bi Olimpija mogla direktno u Evroligu, dok bi u suprotnom slučaju šampion ABA lige gotovo izvesno dobio mogućnost da se naredne sezone takmiči sa najjačim timovima Evrope.

Dušan Alimpijević i njegova ekipa večeras jure novu senzaciju, i ponovo pred rasprodatom dvoranom, ovoga puta dvoranom "Stožice". Da li će u tome i uspeti, znaće se večeras oko 22 sata.

Video: Navijači turskog kluba priredili doček za igrače Dušana Alimpijevića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pex

    27. april 2022 | 18:01

    Ne interesuje me, ako cedevita osvoji evrokup aoja zvezda aba ligu a ne dobijemo mesto to nije ni do nas ni do cedevite vec zbog "ljudi" iz evrolige. Cedevita je jedna zdrava prica i zelim im titulu u evrokupu !

  • Semajlirane_pufne

    27. april 2022 | 18:42

    Cedevita osvaja Eurocup ali kad Zvezda osvoji Euroleague

  • Delija

    27. april 2022 | 19:18

    Kako glup argument.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA