≫ 

Jokić ostavio legende iza sebe: NBA ikone od kojih "Džoker" ima više MVP zvanja, a tek je počeo

Dežmekasti Somborac gleda ispod sebe u košarkaške "ale" i uzore mnogih generacija

  • 5

Košarkaška javnost, novinari, sladokusci obožava MVP diskusije. Ko će dobiti košarkaškog "Oskara", priznanje najboljeg pojedinca na svetu, tega koji će na svakog vagi da prevagne na vašu stranu? Nisu u pitanju samo šture statistike. Sve zavisi od konteksta, skupa varijabli koje daju konstantu: timski skor, uticaj na igru, kvalitet saigrača, istorijska izuzetnost, popularnost...

Jedna škola mišljenja tvrdi da samo najbolji igrači najboljih ekipa zaslužuju MVP zvanje, dok druga struja gleda kako bi bez MVP kandidata u sastavu prošla ekipa čije boje brani i koju nosi iz noći u noć u nove pobede. Krijterijumi se menjaju iz godine u godinu, konkurencija je najjača moguća. Održavati se na samom vrhu dve godine uzastopce mogu samo posebni.

Nikola Jokić je među 15 imena sa dve ili više MVP titule. Čak se poenterski, skakački nadogradio, dok je asistencije ostavio na neznatno nižem nivou.

Mnoge legende NBA lige, članovi "Kuće slavnih" i kluba "NBA 75"  nisu osvojili ni jednu MVP titulu, iako su bili najbolji na svojim pozicijama, pa bi kasnije te sezone držali u jednom ruci NBA trofej, a i trofej MVP-a finala pride.

Ajzea Tomas, Džeri Vest, Trejsi Megrejdi, Eldžin Bejlor, Dvejn Vejd, Patrik Juing, Džejson Kid, Dominik Vilkins, Džordž Gervin, Alonzo Morning,... Svi oni i mnogi drugi bastioni NBA lige nisu preuzeli iz ruku komesara lige MVP priznanje. Progutala ih je konkurencija ili nisu imali dovoljan timski uspeh. Bilo je i oštećenih, ruku na srce.

Lista imena koja su ovaj trofej prirodala u svoj lični rezime na putu ka Springfildu je jednako moćna, ako ne i jača.

NBA legende koje je Nikola Jokić "prešišao" po broju MVP zvanja uvrštene su jedna do druge u videu na početku teksta. Pogledajte klip i saznajte o kome se sve radi.

Video: Ovo su najplaćeniji srpski sportisti: Jokić uskoro prevazilazi Novaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    10. maj 2022 | 20:35

    za razliku od njega mnogi od njih su visestruki nba sampioni

  • Rade

    10. maj 2022 | 18:51

    Bravo Nidžo, to je zvezdaška krv!

  • mili

    10. maj 2022 | 18:48

    Bravo Nikola mogu samo da te mrze i pisu pdrugljive komentare🇷🇸🇷🇸🇷🇸💪🏻💪🏻💪🏻🙏🙏🙏😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA