≫ 

Najstariji košarkaš u Srbiji proslavio 100. rođendan: Trenirao Žoca i Pešića, počeo u nemačkom zarobljeništvu

Aleksandar Kerković ostavio je veliki trag u sportu pod obručima u našoj zemlji

  • 0
Aleksandar Kerković Foto: Youtube - Printscreen - TV Zona Plus

Srpska košarka mogla je ovih dana da obeleži jedan prelep jubilej. Svoj stoti rođendan proslavio je trenutno najstariji živi košarkaš u našoj zemlji, sportski radnik i profesor fizičke kulture i čovek koji je bio tu kada je naš aktuelni selektor Svetislav Pešić pravio svoje prve velike korake u karijeri.

U pitanju je Aleksandar Kerković, koji je rođen još u vreme kada je postojala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a svoj 100. rođendan proslavio je u Nišu, gde je kao profesor fizičkog radio na Fakultetu sporta sve do svoje penzije.

Mnogi smatraju da je upravo on jedan od najvažnijih ljudi kada je u pitanju popularizacija košarka na ovim prostorima. Svoje početke vezuje za nemačko zarobljeništvo.

- Bio sam zarobljen, Nemci su me naučili da igram košarku. Pitali me kako se mi zabavljamo, i da li možemo da napravimo koš, da se ubacuje lopta. To je bilo 1942. godine, od tada igram košarku. I zato imam zlatnu medalju Borca iz Čačka. Kada sam došao u Niš, nigde košarke nema, prvo što sam radio pravio sam koš - rekao je Kreković za TV "Kurir".

Vremenom je trenirao i neka od najpoznatijih imena srpske košarke, između ostalog i aktuelnog trenera Željka Obradovića, odnosno Radivoja Koraća, Dragana Kićanovića...

- Ne znam odakle da krenem. Prvo, od (Dragana) Kićanovića u Čačku i (Željko) Obradović što trenira Partizan. Radivoj Korać, to mi je bio glavni učenik i glavni prijatelj - kaže Kerković.

Podsetio se i selektor Pešić svojih prvih susreta sa Kerkovićem.

- Kada je on bio trener u Nišu, ja sam počeo da se bavim košarkom sa nekih 15, 16 godina i igrali smo protiv studenata iz Niša, gde je on bio trener. To je jedan od prestižnih sportova koji je doživeo totalnu promenu, jer košarka koja se igrala u moje vreme i košarka koja se igra danas su dva totalno različita sporta - naglašava naš selektor.

Video: Obradović posle poraza od Budućnosti: Odigrali smo katastrofalnu zadnju odbranu

(Telegraf.rs / Kurir )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA