≫ 

Ergin Ataman nakon Micićevog pogotka za pobedu: "Kritikovali su ga, on je odlučio da šutira"

Turski stručnjak je sa ekipom Efesa u trećem uzastopnom finalu, a ima i posebnu želju koga bi voleo za rivala

  • 5
Ergin Ataman Foto: MN Press

Košarkaši Anadolu Efesa plasirali su se u finale Evrolige, treće uzastopno, a Ergin Ataman nije krio oduševljenje na konferenciji za medije nakon meča protiv Olimpijakosa koji su njegovi igrači dobili rezultatom 77:74 uz trojku Vasilija Micića u poslednjoj sekundi.

Ataman je svojim igračima poručio da ne žure, jer imaju siguran produžetak u svojim rukama. Micić ga je poslušao i ubacio trojku u poslednjoj sekundi meča.

- Utakmica je bila teška. Rekao sam im na tajm-autu da ćemo napasti u poslednjih pet-šest sekundi. Prvo ćemo kontrolisati loptu, jer imamo obezbeđen produžetak, a onda ćemo napasti sa pik-en-pop akcijom. Izabrao sam Micića, zato što se Larkin povredio, imao je grčeve i ispao je iz ritma. Izabrao sam Micića, ali sam mu rekao da pročita odbranu, jer su bili u bonusu, ali je Micić izabrao da šutne.

Istakao je turski stručnjak i da je njegova ekipa nekoliko napada pre poslednjeg imala puno lakših i izgrađenijih pozicija, ali je sve to promašivala. Ipak, kada je bilo najbitnije lopta je prošla kroz obruč.

- Imali smo pet ili šest lakših pozicija za šut u poslednjih pet-šest napada, ali smo pogodili uz zvuk sirene. To je košarka. Nekada izgubite, kao što je to bilo u regularnom delu kada je Kostas Slukas pogodio trojku u produžetku. Večeras, na Fajnal-foru, mi smo pogodili i pobedili i plasirali se u finale.

Pohvalio je i Real i Barselonu, a u finalu bi više voleo katalonski tim. Zanimljiv je i rzazlog zašto je to tako.

- Dva velika tima, dva velika kluba i dva velika trenera. Ove sezone nisam uspeo da završim utakmice s Barselonom. U obe utakmice sam isključen. Za mene je Barselona u finalu drugačija motivacija. Želim da završim utakmicu protiv njih, i to da je završim sa peharom.

Ergin Ataman Foto: Tanjug / AP

Osvrnuo se još jednom na poslednji napad Ataman, i još jednom objasnio da on svojim igračima daje slobodu u napadu. Kako sam ističe, on im sugeriše šta bi trebalo da urade, a oni su ti koji donose konačnu odluku.

- Nikad nisam rekao mojim igračima da naprave nešto baš tako kako ja tražim. Oni osećaju situaciju mnogo bolje od mene. Oni to osećaju, Vasa je odlučio da šutira, bilo je utakmica na kojima je mnogo promašivao, kritikovali su ga, ali je on prošle sezone pogađao, neka čita situacije. Imao je pogrešne odluke, ali ovo je košarka, ali to nije do toga kakav sam ja trener, već do njega.

Prokomentarisao je Ataman i atmosferu u Areni, gde je bilo preko 10 hiljada navijača Olimpijakosa i sve je izgledalo kao da se igra u Pireju, a ne u srpskoj prestonici.

- Prvi put sam video takvu atmosferu na Fajnal-foru. Kao da smo igrali u Pireju, a ne u Beogradu. Ostao je još jedan meč, finale 21. maja. Igraćemo na najbolji način. Srećom, na kraju sam se nasmešio, ali smo zaslužili pobedu.

Ergin Ataman Foto: Tanjug / AP

U dvorani je tokom meča Efesa i Olimpijakosa sedeo i legendarni NBA stručnjak Greg Popovič, za koga je Ataman imao lepe reči, ali i jednu poruku.

- Za mene je velika čast što je Greg Popovič došao da gleda utakmice. On je košarkaška legenda. Nakon što sam treći put zaredom ušao u finale Evrolige, možda će pomisliti da bi mogao da uzme nekog evropskog trener za NBA - rekao je uz osmeh Ataman, pa dodao:

- On mi je mnogo pomogao pre četiri godine, kada sam bio u San Antoniju. Ostao sam sa timom 10 dana. On nije samo neverovatan trener, već i osoba.

Video: Vasa Micić: Ovo mi je najvažniji koš u dosadašnjoj karijeri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mimi

    19. maj 2022 | 21:36

    Svaka cast Vasi ali Atamani i vi ostali ste isti kao tudjmanova zaovstavstina.Da ste izgubili kukali bi kao uljezi svi bi bili krivi

  • Djape

    19. maj 2022 | 21:32

    Kakav doktor kosarke ataman. Utisao crveno bele katolike. Uzmi jos jednu EL legendo

  • tirana u beogradu

    19. maj 2022 | 21:48

    jesu li to zvezdini zadusnicari pomagali grcimahahah ahhahhahah...kako ce ih cedevita poniziti..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA