≫ 

Bertomeu poručio iz Beograda: "Ne očekujem uskoro dva srpska tima u Evroligi, Rusi verovatno van takmičenja"

Prvi čovek Evrolige nije rekao ono što bi želeli da čuju ljubitelji košarke u Srbiji

  • 15
Žordi Bertomeu Foto: MNPress

Dan pauze na Fajnal-foru Evrolige u Beogradu prvi čovek takmičenja Đordi Bertomeu iskoristio je za razgovor sa novinarima, gde je rekao nekoliko važnih stvari za evropsku, ali i regionalnu košarku.

Bertomeu ne očekuje da će naredne sezone srpska košarka imati dva predstavnika u Evroligi.

- Ne očekujem da će dva srpska tima uskoro igrati u Evroligi u istoj sezoni. Neophodan uslov za to je da jedan od njih osvoji ABA ligu, a drugi Evrokup, što se ove godine neće dogoditi. Beograd je za nas sjajno tržište, zato smo i tu. Ovde imamo tim koji je godinama konkurentan – Crvenu zvezdu, Partizan je takođe tu, u budućnosti je moguće da oba igraju, ali u zavisnosti od broja klubova. Ne očekujem dva tima iz Beograda u Evroligi uskoro, ali je to budućnosti moguće.

Naravno, osnovno pitanje je kako će naredne sezone izgledati Evroliga usled suspenzije ruskih klubova koja se dogodila ove sezone, a kako se ne nazire kraj sukobu Rusije i Ukrajine, verovatno je da će ona ostati na snazi i sledeće sezone.

- To pitanje i dalje nije rešeno. Mislim da je veoma teško da imamo ruske timove naredne sezone u takmičenju. Ukoliko to bude slučaj, otvoriće nam se dva mesta za vajld-kard. Jedan tim će zameniti CSKA, a drugi mesto šampona VTB lige.

Kada je u pitanju eventualna specijalna pozivnica za neki regionalni tim u slučaju neigranja ruskih ekipa, Bertomeu ostavlja otvorenu opciju.

Moguće je, možda ne po poretku, ali svakako postoji mogućnost. Jadran je za nas važan, produkcija talenata ovde je jedinstvena u Evropi i zato je važno biti fokusiran na ovaj region. Činjenica da želimo da svi klubovi moraju da imaju isti status je naš prioritet, što znači da želimo pet ili sedam klubova koji će imati isti status kao sadašnji deoničari. Moramo da implementiramo tu ideju time što ćemo otkriti prava tržišta koja mogu da pomognu rast košarke i lige. U tome Beograd ima svoje mesto, kada dođemo ovde znamo da imamo dva kandidata, to nije nešto nemoguće, ne kažem da je lako. Nemamo tržišta sa dva tima u istom gradu osim Atine. Sva tržišta su drugačija, u Nemačkoj imamo dva mesta – Minhen i Berlin, pitanje je koliko nam odgovara tržište, Beograd jeste u fokusu, ali videćemo.

U ovom trenutku Evroligu čini 18 ekipa, a 13 su vlasnici takmičenja. To bi u narednom periodu trebalo da bude promenjeno.

- Ideja je da od sezone 2024/25 Evroliga bude u vlasništvu svih 18 klubova koji učestvuju. 

Govorio je Bertomeu i o širenju tržišta Evrolige, gde je kao glavne zemlje istakao Nemačku i Francusku.

- Interesovanje za Evroligom raste, ali mi i dalje tražimo stabilna tržišta. U ovom trenutku to su Nemačka i Francuska, kao i italija, ali i Velika Britanija. Trenutno imamo 13 stabilnih timova, a cilj je da to bude slučaj sa svih 18.

Video: Vasa Micić: Ovo mi je najvažniji koš u dosadašnjoj karijeri

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ToX

    20. maj 2022 | 18:45

    Ништа се друго није могло ни очекивати од њега да изјави .....

  • Zmaj

    20. maj 2022 | 18:54

    On kaze da ne mogu 2 srpska kluba u Evroligi da igraju ali znaci li to da mogu ipak 2 kluba iz aba lige? U ostalom u plej-ofu su sve klubovi iz različitih zemalja.

  • zare

    20. maj 2022 | 18:34

    Ne pustajte da ode iz zemlje dok ne promeni odluku ahahah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA