≫ 

Šta je "supermax" ugovor koji Jokić potpisuje? Evo koliko se iz budžeta izdvaja za Srbina

Posle pojma "MVP" uz Nikolu Jokića se ovih dana najviše spominje i "supermax" ugovor

  • 0

Zatvoreni sistem NBA lige bez ispadanja i strogog nadzora finansijskih poslovanja dovodi do cikličnih uspona, padova i ponovnih izgradnji franšiza. Generalni menadžeri se trude da u okviru određenog budžeta za plate (salary cap) ukomponuju što bolji tim. Traže se što bolji, a jeftini igrači sa drafta, koji će moći da se razviju u nosioce ekipe. Ukoliko postanu zvezde oko njih se formira što bolja podrška kroz trejdove i potpise slobodnih agenata. Takav razvojni put prolaze Denver Nagetsi sa Jokićem.

Tri vrste ugovora postoje u NBA ligi: ruki, max i supermax.

Novajlije u NBA ligi potpisuju "ruki" ugovor koji može da se produži do šest godina i za njih se može izdvojiti do 25% iz "salary cap"-a. Ako buknete u jednog od najboljih igrača u ligi, npr. Luka Dončić i budete uvršteni u neku od tri All-NBA petorki, pa još ako pride osvojite MVP ili DOY nagradu, smeši vam se potpisivanje "max" ugovora. Tada se za igrača izdvaja do 30% iz budžeta.

Nikola Jokić je trenutno na petogodišnjem "max" ugovoru od 147.000.000. dolara. Ispuštanje dvostrukog MVP-a za Nagetse, cenkanje i škrtarenje se kod Nagetsa uopšte ne dovodi u pitanje ni sekunda. Kao što je rudarski posao "hleb od sedam kora", tako i "Grumenje" iz Denvera mora da mnogo više "rmbači", štedi, "sklapa kraj sa krajem" kako bi sklopili tim konkurentan za titulu.  U konkurenciji Los Anđelesa, Majamija, Njujorka, Čikaga, Orlanda, Bostona, Filadelfije i ostalih metropola, kojima se zvezde same javljaju, Denver mora da se dovija i da koristi pružene prilike.

Protekla sezona pokazala je šta su Nagetsi bez Džamala Mareja i Majkla Portera Džuniora, odnosno koliko ih "Džoker" nosi. Baš zato što viori veliki znak pitanja, viši od od milje, uprava sprema rekordni ugovor na dvostrukog uzastopnog MVP-a. Jokić ispunjava sve potrebne uslove za "supermax" ugovor.

Koje uslove Nikola Jokić ispunjava i kako funkcioniše "supermax ugovor" pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Ovo su najplaćeniji srpski sportisti: Jokić uskoro prevazilazi Novaka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA