≫ 

Šok za Slovence: Dončić i Dragić ne mogu da igraju za reperezentaciju?

Savez traži rešenje kako bi NBA zvezde mogle da zaigraju protiv Hrvatske

  • 7
Goran Dragić, Luka Dončić, košarkaška reprezentacija Slovenije, Slovenija Foto: AP/Tanjug

Samo tri nedelje pred početak FIBA kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci, Slovenija se suočava sa problemom oko nastupa prve zvezde Luke Dončića i Gorana Dragića.

Ono što se ne dovodi u pitanje, jeste želja superstara Dalas Maveriksa da obuče dres nacionalnog tima. Ali, problem je u velikom iznosu osiguranja, kao i nejasnim pravilima, koje bi Košarkaški savez Slovenije morao da uplati i ispuni.

Naime, NBA igrači, kao i oni koji nastupaju u Evroligi mogu da nastupe za nacionalne timove, ali uz uplatu neophodnog osiguranja. Iznos zavisi od ugovora igrača sa klubom. Tako je, primera radi, osiguranje za Gorana Dragića 2017. godine iznosilo 15.000 dolara, samo za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Sa druge strane, slovenački mediji prenose da je Luka Dončić potpisao ugovor sa Dalas Maveriksima na 207 miliona dolara, pa je jasno da suma koju bi trebalo uplatiti na ime osiguranja, nije ni malo naivna. Tokom prošle sezone, predsednik Košarkaškog saveza Slovenije je izjavio da je osiguranje za Dončića iznosilo oko 100.000 dolara.

- Ne mogu da pričam o brojevima, jer je ovo kompletno drugačiji slučaj, od svih prethodnih. Ovo je glavni problem, jer nemamo informaciju od FIBA o tome o kolikom je iznosu reč. čak su nam rekli da bi trebalo da pričamo sa vlasnikom Dalasa - naglasio je generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije Radoslav Nesterović.

Nestorović je istakao da se nada da bi situacija brzo mogla da se reši.

- U timu imamo jednu od najvećih svetskih zvezda košarke, koja je spremna da žrtvuje slobodne dane tokom leta, ali još nismo dobili informaciju gde, kako i kada moramo da se prijavimo i osiguramo poznate ličnosti kao što su Luka Dončić i Goran Dragić (…) Mislim da ćemo naći rešenje, jer je svima u interesu da Luka igra za Sloveniju u kvalifikacijama za Svetski kup i na Evropskom prvenstvu - poručio je Radoslav Nesterović, generalni sekretar Košarkaškog saveza Slovenije.

Video: Sve o Luki Dončiću: Kako igra, kako razmišlja i da li bi mogao zajedno sa Jokićem

Da podsetimo, sličan problem sa NBA košarkašima ima i Srbija. Prema dogovoru NBA i FIBA, to osiguranje pokriva našim internacionalcima iz SAD maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu pre početka Evrobasketa, računajući i osam dana junskog prozora (utakmice se igraju u terminu 30. juni - 3. juli i 22. avgust - 30. avgust, ali NBA osiguranje "upisuje" i dane za pripremu, od 27. juna) i Evrobasketa (1. septembar - 18. septembar)

Dakle, ako bi Bjelica, Jokić, Bogdanović, Marjanović i Pokuševski igrali u junu, pripremama za avgustovski prozor (22-30. avgust) i Evrobasket (1-18. septembar) mogli bi da se priključe tek nekoliko dana pre početka druge faze kvalifikacija za Svetski kup, jer osiguranje ne bi obuhvatilo sve.

Video: Jokić i Dončić su prevazišli timove, trebaju im saigrači da napadnu titulu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    9. jun 2022 | 16:15

    Sta je sad patriote na tastaturi,a kad Jokicu klub nije dao da igra bio je ispljuvan,sad cete za Slovenca da imate razumevanja

  • vk

    9. jun 2022 | 14:27

    Pa moze doncic sebe da kupi osiguranje 207 miliona covjek ima

  • DLZ

    9. jun 2022 | 17:14

    Sta ce navijaci zvezde,sad kad Doncic ne igra za koga ce da navijaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA