Duga tradicija: KK Radivoj Korać slavi 50 godina postojanja, sprema se svečana akademija

KK Radivoj Korać je jedan od čuvara sećanja na legendarnog Žućka. Svake godine, organizuju se "Koraćevi dani", turnir u basketu 3x3, minibasket, takmičenje u šutiranju itd

  • 0

Košarkaški klub Radivoj Korać slavi 50 godina od osnivanja kolektiva koji nosi ime legende srpske, evropske i svetske košarke.

KK Radivoj Korać je osnovan 04.06.1972. godine u Beogradu. U to vreme, nakon osvajanja istorijske zlatne medalje reprezentacije Jugoslavije na SP u Ljubljani, u Beogradu je osnovan niz "malih" košarkaških klubova koji su zauvek izmenili košarkašku mapu grada i postavili temelje za masovno bavljenje košarkom. Zahvaljujući jednom od utemeljivača uspeha naše košarke, Nebojši Popoviću, novoosnovani klub je uzeo ime velikog Žućka i sa ponosom ga nosi i danas. U svojoj prvoj takmičarskoj sezoni, klub je igrao u regionalnoj ligi Beograda, a njen prvi trener bio je Branislav Novčić, kasnije istaknuti sportski radnik.

Takođe, KK Radivoj Korać sa ponosom ističe da je prva seniorska ekipa koju je u svojoj bogatoj karijeri vodio trener Vlade Đurović bila upravo ekipa Koraća. Kroz ovaj klub, kao igrač a potom i kao trener mlađih selekcija je prošao Oliver Vidin, danas trener Zjelone Gore. Osim njih, u klubu je kao igrač a potom i trener ženskih timova bio sadašnji selektor U20 reprezentacije Srbije, Miloš Pavlović.

Igrač Koraća, bio je i nekadašnji selektor i osvajač zlatne i srebrne medalje na evropskim šampionatima sa U18 reprezentacijom Srbije, Aleksandar Bućan.

Još jedno poznato lice, ali ne iz sveta košarke već kao istaknuti muzičar, Dejan Cukić, sa ponosom je nosio dres KK Radivoj Korać u jednoj od prvih generacija.

Tokom devedesetih godina, klub se u potpunosti orijentisao na rad sa mlađim kategorijama a predsednik je postao dugogodišnji igrač i funkcioner OKK Beograda, Koraćevog matičnog kluba, Zoran Gavrilović. Tih godina, osnovane su i selekcije u ženskoj konkurenciji a juniorska titula prvaka Jugoslavije iz 1999. i kadetska titula prvaka SCG iz 2006. bile su nukleus za formiranje ženske seniorske ekipe koja je nakon toga beležila vrhunske rezultate.

KK Radivoj Korać je jedan od čuvara sećanja na legendarnog Žućka. Svake godine, organizuju se "Koraćevi dani", turnir u basketu 3x3, minibasket, takmičenje u šutiranju itd. Klub je inicijator postavljanja spomen ploče na rodnu kuću Radivoja Koraća u Somboru, zatim kuću u kojoj je živeo u Beogradu i na legendarno "Koraćevo ćoše", gde se u Knez Mihailovoj okupljala Žućkova generacija.

Video: Bivši trener KK Crvena zvezda, Svetislav Pešić, pružio podršku u finalu Superlige

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA