Gde su, šta rade članovi poslednje evroligaške postave Partizana? Dvojica u penziji, trojica u NBA...

Navijačke emocije se razbuktaju na pomen imena Aleksandra Pavlovića, Žofrija Lovernja, Lea Vestermana, Bogdana Bogdanovića...

  • 19

Posle sastanka glavnih ljudi u Evroligi, Košarkaši Partizana vraćaju se posle osam godina u najelitnije evropsko košarkaško takmičenje. 

Ovu vest navijači crno-belih očekivali su sa nestrpljenjem jer tokom poslednjih osam sezona klub je prešao put od reorganizacije, nastupa u FIBA Ligi šampiona i Evrokupu do elite u koju ulaze zahvaljujući specijalnoj pozivnici koja im je dodeljena zajedno sa Valensijom.

Nova euforija pristalica crno-belih sada je pomešana sa nostalgijom od pre osam godina kada su Milenko Tepić, Petar Aranitović, Žofri Lovernj, Aleksandar Pavlović, Leo Vesterman, Boris Dalo, Nikola Milutinov, Dragan Milosavljević, Bogdan Bogdanović, Đorđe Gagić, Dejan Musli, Mihajlo Andrić, Terens Kinsi, Nemanja Bezbradica, Davis Bertans i Đoko Šalić predvodili tim koji je sa klupe vodio Duško Vujošević.

Komentari mnogih su takvi da bi ovaj tim i sada, osam godina kasnije, mogao da bude konkurentan u Evropi. Činjenica je da su neki napredovali i stekli status zvezda, neki su, posle uspešne karijere u zasluženoj penziji.

Partizan je u toj do danas poslednjoj sezoni Evrolige, uspeo da se domogne i TOP 16 faze, pošto su prevashodno u grupi sa Budiveljnikom, Nanterom, Barselonom, CSKA Moskvom i Fenerbahčeom završili sa skorom od tri pobede i sedam poraza, što je bilo dovoljno za četvrto mesto u grupi.

Potom su u TOP 16 imali samo četiri pobede iz 14 utakmica, a s njima u grupi su bili Žalgiris, Bajern Minhen, Lokomotiva Kuban, Galatasaraj, Makabi, Real Madrid i CSKA Moskva.

KK Partizan, Evroliga Foto: KK Partizan

U redovima koji su pred vama podsetili smo se ekipe koja je te sezone predstavljala Srbiju u najjačem klupskom takmičenju Evrope, zanimljivo je danas videti gde su i šta rade akteri tog vremena, igrači zbog kojih su Grobari punili Arenu i Pionir.

Milenko Tepić - Završio karijeru

Jedan od košarkaša koji je uživao veliko poverenje trenera Vujoševića. Tepić je imao i status reprezentativca, a posle Partizana, igrao je za PAOK, Orlandinu, Brindisi, Vareze, Iraklis i Megu u kojoj je završio kerijeru.

KK Cedevita, KK Partizan, 2014. godina, ABA liga Foto: MN Press

Petar Aranitović - nastupa za Ichu

Košarkaš koji je bio perspektiva kluba. Ipak, utisak je da nije ostvario ono što se od njega očekivalo. Posle Manrese, Mege, Lovćena i Palensije, odigrao je sezonu i za Batumi, a trenutno je u Nemačkoj.

Žofri Lovernj - nastupa za Žalgiris

Partizan je bio tek treći klub u karijeri sjajnog Francuza koji je među crno-belima stekao punu afirmaciju i posle 2016. godine, preko Himkija stigao u NBA ligu u redove Denver Nagetsa. Posle epizoda u Oklahomi, Čikagu i San Antonio Sparsima, vratio se u Fenerbahče kod Željka Obradovića. trenutno, Lovernj nastupa za Žalgiris.

Košarka, Partizan, slavlje Foto: MN Press

Aleksandar Pavlović - Završio karijeru

Pavlović je oduševio navijače Partizana kada se posle NBA karijere i nasupa u Portlandu vratio među crno-bele. Pavlović je u ABA ligi imao prosek od 11,9 poena, 3,7 skokova i 1,9 asistencija, u Superligi je imao 9,8 poena, 4 skoka i 1,7 asistencija. U Evrokupu je odigrao samo dve utakmice, sa prosekom od 7 poena i 1 skok. Karijeru je završio u Panatinaikosu koji je tada predvodio Aleksandar Saša Đorđević.

Leo Vesterman - nastupa za Monako

Jedan od najmlađih košarkaša te generacije. Francuzu je Partizan bio odskočna daska za nastavak karijere. Tako je preko Limoža i Žalgirisa sigao u CSKA, da bi posle Fenerbahčea i Barselone stigao u Monako. Sa reprezentacijom Francuske he oscojio bronzu na Evropskom prvenstvu 2015. godine.

JOFFREY LAUVERGNE, LEO WESTERMANN Foto: MN Press

Boris Dalo - nastupa za Šole

Tada dvadesetogodišnji košarkaš uživao je poverenje Duška Vujoševića koji je u njemu video "zalog za budućnost". U godinama koje su usledile Dalo nije igrao na Evroligaškom nivou. trenutno je u Šoleu.

Nikola Milutinov - nastupa za CSKA Moskvu

Nekada perspektivni košarkaš, danas jedna od najboljih i najtraženijih centara Evrope. Posle crno-belih potpisao je Ugovor sa Olimpijakosom, odakle se 2020. godine preselio u moskovski CSKA u kojem i danas nastupa. Osvojio je niz timskih i individualnih priznanja i trenutno je jedan od igrača od kojeg se mnogo očekuje na predstojećem Evrobasketu.

Marko Tejić Foto: MN Press

Dragan Milosavljević - nastupa za Fuenlabradu

Jedan od miljenika navijača Partizana i kapiten tima. Kriza u klubu uticala je da karijeru nastavi u Albi, a potom i u Unikahi. Povreda na pripremama reprezentacije Srbije pred Svetsko prvenstvo 2019. godine uticala je na njegovu karijeru, pa je posle Mege i Burse stigao u Španiju. Trenutno nosi dres Fuenlabrade.

Bogdan Bogdanović - nastupa za Atlanta Hoks

Popularni Bogi napravio je veliku karijeru, a nastupi u crno-belom dresu kod Duška Vujoševića su mu dosta pomogli. Bogdan je igrao u Fenerbahčeu i sa Željkom Obradovićem osvojio Evroligu, odakle je otišao u NBA. Posle Sakramenta, trenutno nastupa za Atlanta Houkse. U dosadašnjoj karijeri, pored Evrolige, osovjio je u dva navrata prvenstvo Turske, bio je MVP finala, uvršten je u drugi najbolji tim rukija u NBA ligi i nanizao mnogo individualnih priznanja. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je srebrne medalje na Svetskom prvenstvu 2014. godine, na Evropskom prvenstvu 2017. godine, kao i na Olimpijskim igrama 2016. godine.

Video: Bogdanoviću rekli da samo on još fali u ekipi Partizana ove godine: Ja sam obećao i toga se držim

Đorđe Gagić - nastupa za Lietkabelis

Centar crno-belih iz sezone 2013/2014 iz sezone u sezonu je lutao dok nije našao pravu sredinu za sebe. Gagić je imao česte nepromišljene istupe koji su ga često koštali minuta na terenu. Posle nastupa u Turskoj i Italiji, kratko je igrao u Igokeji, a trenutno je u Litvaniji kod trenera Nenada Čanka. Jedna je od glavnih košarkaša Lietkabelisa sa kojima niže uspehe.

Dejan Musli - nastupa za Andoru

Posle Paritzana, Musli je preko Mege stigao u Manresu., Odlične partije preporučile su ga Unikahi za koju je nastupa 2017. godine. Sada tridesetjednogodišnji košarkaš igra u Andori.

KK Partizan-KK Makabi, Dejan Musli Foto: Marko Todorović

Mihajlo Andrić - nastupa za Promiteas

Nosio dres Partizana do 2018. godine. Posle Getingena i Kolososa, kratko je boravio u Turskoj da bi sa Patrasom potpisao ugovor. Posle odličnih partija u mlađim reprezentativnim selekcijama nije uspeo da pronađe svoje mesto evroligaškom timu.

Terens Kinsi - završio karijeru

Košarkaš z akog može da se kaže da je oduševio, ali i razočarao Grobare. Kinsi je posle odličnih partija u crno-belom dresu nastupao za Njižnji Novgorod i Trabzon, odakle je prešao u Crvenu zvezdu. Karijeru je završio 2020. godine, a statusi koji se odnose na crveno-bele često umeju da iznerviraju navijače Partizana.

Tarence Kinsey, Tarens Kinsi Foto: MN Press

Nemanja Bezbradica - nastupa za Šiulai

Posle Partizana nije se naigrao ozbiljne košarke. Trenutno nastupa u Litvaniji za Šiulai.

Davis Bertans - nastupa za Dalas Maveriks

Najavljeni NBA potencijal u potpunosti je iskoristio. Letonac je posle crno-belih i dve sezone u Baskoniji stigao u San Antonio Sparse, a posle Vašington Vizardsa, stigao je  Dalas.

KK Dalas - Finiks Foto: Tanjug/AP

Video: Davis Bertans 4/4 trojke u prvom poluvremenu protiv Finiksa: Duletov revolveraš rešeta za Dalas

Đoko Šalić - nastupa za Čerkasi.

Tada osamnaestogodišnjak Šalić je odmah posle sezone 2013/2014 napustio klub čiji je dres nosio tokom 2018. godine. Trenutno je košarkaš ukrajinksog Čerkasija.

Video: Navijači Zvezde vređali Obradovića dok je pričao na konferenciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • realno

    16. jun 2022 | 18:30

    Sta ce im ovi kad su imali 3/7 i 4/14 skor te sezone? To je bas lose, 7/21, bili bi zadnji na tabeli sa ovim sistemom EL

  • Djape

    16. jun 2022 | 18:29

    Sezona 2010 najjaca sezona nekog kluba sa nasih prostora posle 92. Final four, kecmanov kos za sva vremena...

  • Indirekt

    16. jun 2022 | 18:37

    Kucamo na vrata zaboravljenih asova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA