≫ 

Bjelica ušao u istoriju srpske košarke: Postao rekorder, iako u poslednjem meču finala nije ni igrao

Nemanja je osvojio prsten sa Golden Stejt Voriorsima, koji su slavili protiv Bostona sa 4:2 u seriji

  • 0
Nemanja Bjelica Printskrin: Youtube/House of Highlights

Golden Stejt i Nemanja Bjelica su došli do NBA prstena pošto su u šestoj utakmici finalne serije savladali Boston sa 103:90.

Nemanja nije ulazio u igru odlukom Stiva Kera, ali je svakako svoj doprinos dao u maloj, ali važnoj roli koju je imao tokom finalne serije.

Bjelica je tako postao tek četvrti Srbin koji je došao do NBA prstena. Prethodno su to uradili Darko Miličić sa Detroitom 2004. godine, Predrag Stojaković sa Dalasom 2011. godine i Ognjen Kuzmić sa Golden Stejtom 2015. godine.

Bjelica je prosečno u finalnoj seriji igrao 5,8 minuta. Najviše je igrao u drugoj utakmici, kada je na parketu proveo 10 minuta i 36 sekundi i u četvrtoj, kada je igrao devet minuta. U finalnoj seriji nije ostvario značajne brojke i ukupno je upisao devet poena, a najviše u utakmici na kojoj je najviše i igrao, kada je postigao šest poena.

Ipak, dao je značajan doprinos u odbrani i to baš u tom meču, kada je čuvao najveću Zvezdu Bostona Džejsona Tejtuma, koji je promašio sve šuteve dok ga je Bjelica čuvao.

Bjelica je i sa ovom minutažom i ovim učinkom ušao u istoriju naše košarke. Njegovih devet poena su apsolutni rekord u finalu NBA lige za nekog srpskog igrača, ali je i više nego što su svi prethodni Srbi koji su osvajali pehar uspeli da ostvare zajedno.

Prethodno je u finalu uspeo da se upiše u strelce samo Predrag Stojaković, koji je ubacio dva poena za 26 minuta raspoređenih na četiri utakmice za Dalas Maverikse u finalu 2011. godine.

Darko Miličić je u finalu 2004. protiv Lejkersa u finalnoj seriji odigrao ukupno četiri minuta raspodeljena na tri utakmice, ali nije uspeo da se upiše u strelce i imao je dva promašena bacanja.

Ognjen Kuzmić, koji je zvanično bio deo Golden Stejta 2015. godine, nije ni nastupio u finalu, a i veći deo te sezone proveo je u filijali Voriorsa.

Bjelica tokom regularnog dela sezone odigrao 71 meč, uz prosečno 16 poena na parketu, gde je prosečno postizao 6,1 poen uz 4,1 skok i 2,2 asistencije. U plej-ofu je odigrao 15 utakmica, sa prosečno 10 minuta na parketu uz 2,9 poena, 2,1 skoka i 1,1 asistencije.

Video: Bjelica dovodi Kleja Tompsona u Beograd sa šampionskim prstenom: Beli, polećemo u utorak!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA