Pešić o problemima sa spiskom: "Svako jutro kad ustanem, uzmem magnet i privlačim igrače"

Iako ima velikih problema sa dostupnim igračima za kvalifikacione prozore, selektor se našalio u svom stilu

  • 2

Košarkaška reprezentacija Srbije okupila se u Beogradu za treći kvalifikacioni prozor za Svetsko prvenstvo koje će se 2023. godine održati na Filipnima, Indoneziji i u Japanu. Protivnici naše zemlje u narednih deset dana biće selekcije Letonije i Belgije, kao i Bugarske sa kojom ćemo odigrati pripremni meč.

Selektor Svetislav Pešić stoga je održao konferenciju za medije u "Štark Areni" na kojoj je govorio o svim važnim detaljima, spisku, ambicijama, kao i Evropskom šampionatu koji se približava i koji kreće već 1. septembra.

Na početku konferencije Pešić je govorio o sistemu kvalifkacija.

- Ja bih samo dodao ovo što je Tarlać rekao u uvodu da za široku publiku koja ponekada i ja ne razumem, bez obzira koliko je popularna košarka u Srbiji, pogotovo kada sada dođe letnji period, kada su samo takmičenja reprezentacija... Treći prozor prve runde, jer postoje dve runde. To nije fudbal, postoje dve runde. Imamo dve utakmice, mi i svi ostali timovi, ali mi brinemo o našem timu, a to znači da kada se završe ove dve utakmice, bez obzira što smo se mi, Belgija i Letonija kvalifikovali za drugu rundu, mnogo je važno kako ulazimo u drugu rundu, jer se računaju pobede između ovih ekipa. To što smo dobili Slovačku, to se sada ne računa, ne računa se ni pobeda Belorusije protiv Turske, ja se nikada ne radujem tuđoj brigi, ali zahvaljujući tome ratu koji je sada u toku, dve selekcije su suspendovane, a Belorusija je u grupi sa timovima sa kojima se ukrštamo. Ako izgubiš dve utakmice bez borbe, onda si suspendovan. Niko nije računao na to. Tako da je to malo sada nonsens - rekao je Pešić, pa dodao:

- Vrlo važno je da se zna, da Belgija, Letonija i mi idemo sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom. Mi idemo sa jednom pobedom protiv Belgije, Letonija sa jednom. Naša situacija je takva, želim da im to pojasnim. Mi smo imali najtežu grupu i sada imamo najtežu grupu, jer nam dolaze svi kandidati ne samo da se kvalifikuju na SP, nego i za medalje, to su Turska i Grčka, koje će biti kao i mi u kompletnom sastavu. Drugi prozor se igra 25. i 28. avgusta.

Košarka kvalifikacije za FIBA Svetsko prvenstvo 2023 Srbija Letonija

Foto: MN Press

 

Potom je Kari pričao o prvom narednom rivalu, selekciji Letonije, koju je Srbija dobila u Beogradu rezultatom 101:100.

- Letonija, da se vratimo sada u sadašnjost, da ne pričamo o septembru. Igramo sa njima u Rigi, a sa Belgijom u Nišu. Svaka reprezentacija je na svoj način... Pošto mislite da samo mi idemo košarku, morate da odlučite. Da iskažemo respekt prema protivnicima. Letonija ne igra Evropsko prvenstvo, imaju cilj da odu na Svetsko iduće godine. Neću da kažem da su bolji od Litvanije koja je kandidat za medalju na prvenstvu. Ako znate da su pre neko veče dobili Litvaniju sa 20 razlike, doduše Litvanija nije bila u kompletnom sastavu, ali su i njima falili Bertans i Porzingis i Smit iz Barselone. Ja sam to već govorio, mi smo se uverili koliko je to talentovana ekipa, koja je po mom mišljenju jedan od glavnih favorita sa Turskom i Grčkom, kao i mi. Veoma je izazovna grupa. Biće borbe do kolena - rekao je Pešić, pa potom govorio i o navijačima:

- Pogotovo sada u prvoj utakmici koju igramo u Rigi, imali su 9.000 gledalaca. Mi kad ovde skupimo toliko, to se odavno nije desilo, samo onda kada smo se spremali za Indijanapolis, kao kad igraju Zvezda i Partizan... Koliko naših gledalaca će biti u Nišu, verovatno mnogo više nego u Beogradu. Mi smo spremni na izazove. Polako se prikupljamo, ja držim svako jutro kad ustanem, uzmem magnet i izensem ga na balkon i sakupljam igrače, privlačim ih. I eto, sad smo se skupili, to su momci koji su došli, 24 kandidata. Juče su se priključili Nemanja i Boban, sada smo tu, treniramo, borimo se, pokušavamo da napravimo sve da se što pre uigramo. Momci pokazuju entuzijazam, koncentraciju, žele naravno da se pripremimo dobro, da odigramo dobru utakmicu, prvo protiv Letonije, pa onda i protiv Belgije

Srbija će biti jača za Danila Anđušića od starta naredne nedelje.

- Čekamo Danila, oni igraju sutra utakmicu, na spisku je i Jović, novi NBA igrač... Možda će doći protiv Belgije, ovo su sada igrači koji su kandidati za prvu utakmicu.

Spisak pred Letoniju sačinjavaju 15 igrača, a selektor je rekao i da će se dodatno skratiti.

- Skratiću ga pred put za Rigu. Sutra i večeras imamo trening, posle podne idemo za Niš, prekosutra, odnosno u nedelju imamo trening. Uveče igramo trening utakmicu sa Bugarima. Sve je u Nišu, ostajemo tamo. Idemo za Niš ili u Nišu, nismo mi sa padežima... Mi idemo za Niš, treniramo u Niš ili u Nišu, kako hoćete. Ostajemo u Nišu do 29. juna i tada letimo za Rigu, tamo treniramo i igramo utakmicu, potom se odmah vraćamo za Niš, ostajemo tamo i spremamo se za Belgiju.

Spisak

Foto: Telegraf

 

- Sa svima smo u svakodnevnom kontaktu, i sada smo, ima puno povreda, operacija, neki su već operisani, Trifunović je do juče bio sa ekipom, došao je, ali ima problema sa preponama. Radanov je isto operisan, Trifunović ide u inostranstvo da izvrši operaciju. Neki igrači koji su želeli i koji su bili na mojoj listi, iskusniji, jednostavno imaju povrede, završili su sezone sa povredama i nije humano da vršimo neke pritiske - rekao je Pešić, pa pojasnio situaciju sa NBA igračima:

-  Nemanja je zdrav, Marjanović je zdrav. Imamo situaciju da je Nemanja slobodan agent, da može odmah da trenira, da mu se ne računa 28 dana, to je pravilo. U ono vreme je bilo 35, pa su FIBA i NBA smanjili na 28, da igrači mogu toliko da budu na treninzima i pripremama. Svih ovih sedam-osam dana, od 27. se računa do 3. jula, Nemanji se ne oduzima, on može da počne pripreme zvanično sa ekipom za Evropsko prvenstvo takođe 4. avgusta, to je 28 dana. Da je Jokić igrao sada, njemu bi se računalo to, došao bi tek 11. ili 12. avgusta, odustajemo od toga, nećemo to da imamo, tako da je Bogdanović isto operisan, on je pod upitinikom, kako će se to odvijati. Znaćemo krajem jula hoćemo li moći da računamo na EP. Ali hajde mi prvo da vidimo da se spremimo za ovo...

Miloš Teodosić i Balša Koprivica neće biti u mogućnosti da se odazovu u ovom prozoru selekciji, a Pešić je pojasnio i zašto nema iskusnog plejmejkera.

miloš teodosić

Foto: MN Press

 

- Teodosić je završio sezonu, trenutno je na lečenju, nadamo se da će igrati Evropsko prvenstvo. Imao je povredu u trećoj utakmici u finalu protiv Milana. Mi u reprezentaciji ne dajemo injekcije.

O Bjelici selektor je imao samo najlepše reči.

- Nemanja je uvek bio taj tip, on i kad je bio MVP Evrolige, nikada nije bio u smislu da mu date poslednju loptu, može nekad da uradi, ali radi više druge stvari, uživa veliki repsekt u Americi i sada među novim igračima, trener ga voli, poštuje... Svi bi voleli, najviše on da dobije više minuta, on je za to spreman, ali je velika konkurencija, tako da on zaslužuje ogromne čestitke za to što je postigao, napravio je veliki doprinos ekipi, tako da se nadam da će podići samopozdanje koje mu nekada zafali. Dobro je što ste ga spomenuli, njega nikada ne spominje, a postao je šampion, osvajao je evropske titule i dugo godina je igrao za reprezentaciju, osvajao medalje, jedan je od retkih koji je davao, ako ne ono što svi od njega očekuju, ali je bio tu da pomogne drugima. Ja ga volim što je spreman da uradi za ekipu sve maksimume, a koji trener to ne bi voleo. Ogromno je iskustvo, nije to Bjelica od 20 godina, ima karakter, koristi iskustvo koje ima, u ovakvoj ekipi, ko ima reprezentativno iskustvo, dođe kao kec na jedanaest.

Aleksej Pokuševski

Foto: AP/Tanjug

 

Govorio je Pešić i o tome zašto nema Alekseja Pokuševskog.

- On nije dobio dozvolu po pravilima. Bio je na spisku, u kontaktu smo sa njim. Ne postavlja se pitanje o želji, oni smatraju da su kvalifikacije neobavezno takmičenje i po pravilima ugovora koji je napravljen između FIBA i NBA, on mora da se stavi na raspolaganje za zvanična takmičenja (EP, SP, Olimpijada). On je kandidat za EP, da li će mu klub dozvoliti, to ćemo tek da vidimo, ali sada nije dobio dozvolu.

Za kraj analizirao je Pešić sve igrače čija su se imena našla na spisku.

- Aleksa je na dobrom stanju, Kuridža je top, Petrušev nije igrao čitavu sezonu, ali on treba da bude ta svežina, da pokaže mladost, entuzijazam, fali kada ne igraš ta sigurnost, samopouzdanje... Dušan Ristić odličan, Dejanu smo dali nekoliko dana da se odmori, vrlo je motivisan, Ognjen je došao juče, u dobroj je stanju. Vanja je izvanredan, on je u takmičarskom delu, skoro je završio plej-of. Dangubić nije igrao zadnje utakmice, i on je tu, znamo njegovu atletiku, spremnost da igra za ekipu. Dejan Todorović je došao isto iz plej-ofa, spreman je totalno. Pecarskog smo pozvali da vidimo dokle je stigao, dosta je dobar, angažovan, Novaković je ovako novi igrač u reprezentaciji, trojka, jedan od najboljih igrača ABA lige. Simanić je upravo završio sezonu, Marjanovićevo iskustvo je tu, nije imao mnogo minuta, ali računam da mogu iskoriste iskustvo, respektuju ga protivnici...

Video: Ajmo, momci: Prvi trening Karija Pešića po povratku u reprezentaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malimari

    24. jun 2022 | 20:30

    MARS IZ reprezentacije Avramovicu nijedan DELIJA NECE podržati ekipu DOK SI TI u njoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA