≫ 

Moćne reči selektora Pešića, svako ko voli košarku ovo mora da zapamti: "Postoji samo jedna zastava"

Selektor Srbije analizirao je period koji predstoji timu Srbije

  • 2

Košarkaška reprezentacija Srbije odigraće poslednje dve utakmice druge runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine, a prvi od poslednja dva meča igraće se u Letoniji.

Pred ove duele, selektor Srbije Svetislav Pešić dao je opširan intervju za podkast "Jao Mile" i tom prilikom je govorio o predstojećim FIBA kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje nisu ni malo lake.

- Pošto se bavimo vrhunskim sportom, svi pitaju da li si pobedio ili izgubio. Mi radimo na tome da se kvalifikujemo za Svetkso prvenstvo. To ćebiti jedan od mojih najtežih izazova i najtežih poslova koje sam radio. Mislim, da, ako se kvalifikujemo za Svetsko, a ne mogu to  da poredim sa zlatom u Indijanapolisu, ali, to je približno isto. Imamo najtežu grupu i idemo sa najtežom grupom. Da pojasnim, imamo dve runde kvalifikacija. Sa Letonijom i Belgijom idemo u grupu sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom - istakao je Pešić i dodao:

- Mi pitamo, je 'l Belgija i Letonija igraju košarku. Belgija, ti igrači ne igraju u NBA, ne igraju Evroligu, ali igraju u Francuskoj i Španiji i dobri su. Ali, Letonija je u ovom trnutku bolja od Litvanije trenutno. To su ekipe koje imaju veliku motivaciju. Nisu bili prvaci sveta. Oni su navikli da igraju kvalifikacije i to rade sa ogromnim entzijazmom. To je njihov život, a mi kvalifikacije ne računamo, kao ni neki igrači.

-Pitam neke igrače:"Hoćeš da igraš Svetsko prvenstvo?", oni kažu: "Hoću, ako me pozoveš". Pa kako ćeš da igraš Svetsko prvebnstvo ako se ne kvalifikujemo? Grčka je dovela novog trenere, Turska je dovela novog trenera. Te ekipe su igrale kvalifikacije sa igračima iz Evrolige, mi nismo. I Slukas je igrao i Larkin je igrao.

Potom, Pešić je objasnio situaciju kada je reč o odnosu sa klubovima, i posebno je istakao zajedništvo kao ključ uspeha.

- Sad smo imali sastanak sa klubovima, pre neki dan, u Savezu, sa Zvezdom, Partizanom, predsednik, direktor, generalni menadžer, svih pet klubova u ABA ligi. Ja sam rekao, nije ovo moja reprezentacija ili reprezentacija Aleksandra Vučića, ovo je reprezentacija vaša, odnosno naša. I sada kada se završila liga, sve zastave koje postoje, crveno-bele, zeleno-bele, ove roze kao Mege, crno-bele, sve te zastave se ujedinjuju u jednu, a to je srpska zastava.

Ilić je konstatovao da bi tako trebalo da bude.

- Ne, tako mora da bude! Mile, ako toga ne bude... Dobro si me sada napalio ovim pitanjem. Ako toga ne bude, mi se sad smejemo i kažemo "Hrvatska". Oni ne mogu da osvoje medalju, ne zna se, 20 godina. Od Grčke, Atine, sećaš se. Sve će to biti ovde. Prema tome, ti, što mene pitaš za zlatnu medalju, ja sam je već osvojio. Hajde vi sada osvojite. Eto, ja sam došao da vam pomognem, da osvojite i vi, ali ja sam je već osvojio, meni ne treba zlatna medalja.

Video: Pešić magnetom privlači igrače: Srbija bez Teodosića, Pokuševskog... Tu su Bjelica i Bobi!

Pešić ne beži od odgovornosti.

- Ja preuzimam apsolutnu odgovornost. Ali i ti si bio igrač, jedan ne može da napravi tim, ali jedan može da razj... kompletan tim. Zato kažem, ako je reprezentacija važna, a jeste, samo zamisli sad ovo. Evo samo zamisli ovo, da ne budemo pesimisti, nego optimisti. Šta imaš ako si pesimista, nemaš ništa. Ako si optimista, nešto ćeš i dobiti. Ali sam trener, moram da gledam situaciju realno, da to bude neka baza, pa taj optimizam razvijamo i širimo. Ali, hajde malo da vidimo šta je naša realnost, šta može da se desi. Iduće godine je Svetsko prvenstvo, recimo, ne kvalifikujemo se. Iduće godine je 100 godina košarke u Srbije. Pazi, 100 godina jednog sporta koji može da se ponosi svim, igračima, trenerima, Zvezdom, Partizanom, Slogom iz Kraljeva, Borcem iz Čačka... To može da se desi, da ne budemo tamo na 100 godina od svega. Vidim da me slušaš, ali da li me čuješ, nisam siguran - zaključio je legendarni Kari.

Video: Ajmo, momci: Prvi trening Karija Pešića po povratku u reprezentaciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naelektrisan

    30. jun 2022 | 10:30

    Gospodinu Pešiću jedino nedostaje olimpijska medalja i sva ova takmičenja su "pripreme" za olimpijadu!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA