≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Svi kapiteni Partizana u poslednjoj deceniji: Od Novice, preko Gagija do Božića, Aleksa je sledeći?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko će zameniti Radeta Zagorca na čelnoj timskoj poziciji u prvoj sezoni Partizana u Evroligi posle toliko godina?

  • 5
Kapiteni Partizana Foto: MN Press

Pomalo neočekivano, večeras je iz Partizana stigla iznenađujuća vest o prestanku saradnje između prošlosezonskog kapitena, Radeta Zagorca i ovog kluba. Posle četiri duge godine, kako je to objavio i uticajni menadžer Miško Ražnatović, došlo je vreme da se stameni košarkaš oproba negde u inostranstvu.

On je tešku ulogu kapitena na svoje breme uzeo od čuvenog Novice Veličkovića i može se reći da se sa njom odlično nosio. Pokušavao je da smiri tenzije tamo gde ih je bilo, naročito tokom ovogodišnje finalne serije ABA lige, a Željko Obradović je na konferencijama često isticao njegovo liderstvo u svlačionici.

Partizan pamti mnoge svoje kapitene, a Rade je nekako ostavio posebno upečatljivu ulogu, jer iako ga nije bilo u tolikoj meri na terenu, njegovo prisustvo u timu se i te kako dalo osetiti. Nekoliko puta je isticao kolika je njegova ljubav prema klubu i koliko bi dao sve za crno-beli dres.

Novica Veličković, Rade Zagorac Foto: Marko Jovanović

Od Novice Veličkovića do Petra Božića

Pa opet, deluje da je baš takav bio i njegov prethodnik - Novica Veličković. Smiren van terena, a na njemu kao pravi lav. Uvek je davao i poslednji atom snage za Partizan.

Preživeo je Veličković brojne promene među crno-belima, bio je tu kada nije sve išlo najbolje, ali i u onim nešto lepšim momentima kada su se osvajale titule, gde su posebno dragocene bile one sa Kupa Radivoja Koraća u Nišu.

Interesantno, Veličković je tokom svog "kapitenisanja" u Partizanu mogao da sarađuje sa toliko stručnjaka da ih je teško pobrojati na prste jedne ruke. Mnogima je, svojim iskustvom sa parketa, mogao da daje i savete kako i šta dalje u teškim trenucima.

Među trenerima sa kojima je Novica sarađivao ističu se Vlada Šćepanović, Sašo Filipovski, Aleksandar Matović, Andrea Trinkijeri, Miroslav "Muta" Nikolić i Aleksandar Džikić. Niko nije dovodio u pitanje da li ili ne, Veličković treba da bude kapiten.

A pre toga, gotovo svake nove sezone, crno-beli su imali nekoga drugog na kormilu. Zavisilo je to od mnogih faktora, pre svega od trenera, ali i činjenice da su se stvari turbulentno menjale nakon što crno-beli posle dugo vremena nisu nastupali u Evroligi.

Gledali smo tako sa kapitenskom ulogom Vanju Marinkovića pod palicom Aleksandra Džikića, potom i Dragana Milosavljevića kod Duleta Vujoševića, koji je sezonu pre tu ulogu nakratko dodelio i Vladimiru Lučiću.

A u onim najuspešnijim sezonama, koje crno-beli još sa radošću pamte, kapiten je bio čuveni Petar Božić. Čovek koji je završio karijeru još pre devet godina i koji sada radi kao trener, odveo je Partizan i na onaj Fajnal for Evrolige u Parizu.

Aleksa Avramović Foto: Marko Jovanović

Ko će biti sledeći kapiten? Aleksa glavni kandidat, tu su i Anđušić, Trifunović...

Sada se postavlja pitanje, kako dalje? Koja figura ima tu snagu karaktera i volju da stane na najvažniju timsku poziciju u sezoni u kojoj će se Partizan naći u najjačem kontinentalnom klupskom takmičenju.

Konačnu ulogu, naravno, doneće Željko Obradović, a nekako kao najznačajnije ime tu figurira - Aleksa Avramović. Rođeni Čačanin je ove sezone pokazao sa kolikom strašću igra za crno-bele, da se posle odlaska Zagorca istakao za jednog od glavnih kandidata za ovu poziciju.

Nije samo Aleksa kandidat, već potencijalno tu možda vidimo i Uroša Trifunovića. Podsetimo, na nekoliko mečeva ove sezone na kojima nije bilo Zagorca u rosteru, upravo je Trifa nosio kapitensku traku.

Za koga smatrate da bi morao da bude naredni kapiten Partizana?

Glasajte

Od domaćih igrača koji bi mogli da zaduže ovu poziciju, tu je i Danilo Anđušić, koji se treći put vratio u Partizan. Pitanje je, ipak, da li će Željko odlučiti da mu da "vruć krompir" odmah po dolasku u Beograd. Sa druge strane, dosta manje je verovatno da bi neki stranac mogao da se nađe u ovoj ulozi, ali ni to nije isključeno.

Sve u svemu, više o tome sigurno će biti poznato već posle prvog treninga crno-belih u ovoj sezoni. Do tada, igrači se nalaze na više nego zasluženom odmoru i kao i svi, prate šta se to kuva na "pijaci", koja je ovog leta bombastičnija nego ikada.

Video: Avramović se odmorio koliko-toliko: Kad reprezentacija pozove, nema mesta za umor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    13. jul 2022 | 22:08

    Navijam za zvezdu ali ne mrzim partizan i rado citam vesti vezane za naseg najveceg rivala i pitam se kojim kriterijumom je avramovic vise zasluzio da bude kapiten pre Andjusica???

  • S

    13. jul 2022 | 20:33

    Naneli je novi košarkaš Partizana

  • BM

    13. jul 2022 | 23:22

    Sta ce nam kapiten...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA