≫ 

Evroliga o ovome može samo da sanja: NBA liga premašila zaradu od 10 milijardi dolara!

Istoirjsko finansijsko dostignuće najjače lige na svetu

  • 0
Golden Stejt Voriors Foto: Tanjug/AP

Prihod najjače košarkaške lige na svetu NBA za sezonu 2021/2022. premašio je 10 milijardi dolara, od toga je 8.9 miliona direktna zarada od košarkaških aktivnosti, saopštila je liga.

Obe te sume su apsolutni rekordi lige od kada postoji.

- Brojke su me donekle iznenadile u određenoj meri jer su premašile prognoze, a projekcije predstavljaju put kuda mislimo da ide naš posao. Mislim da su prilično izvanredne brojke u odnosu na momenat kad smo krenuli pre dve i po godine  - izjavio je komesar NBA lige Adam Silver za Asošijeted pres, aludirajući da je pre dve i po godine zacrtao ovakve finansijske rezultate.

Silver je apostrofirao da je ovo sjajan rezultat i zbog činjenice da se NBA i dalje oporavlja od posledica pandemije korona virusa. U oktobru 2021. godine, Silver je napravio projekciju prihoda od 10 milijardi dolara, ta suma je sada i premašena što je podatak koji sam po sebi govori o neverovatnom potencijalu koji sa sobom nosi NBA organizacija. Ovome se ni najveći optimisti nisu nadali, jer su u vreme pandemije sve procene govorile da će američki profesionalni sport, sve organizacije, doživeti ozbiljan finansijski udarac.

Ali, NBA je uspeo da potuče sve prognoze i da prihoduje kao da pandemije nije ni bilo.

Mnogo je faktora koji su doveli do ovakve zarade čitave lige, ali je to uglavnom prodaja brenda NBA lige. Rekordni prihodi su uvećani prodajom robe, sponzora, karata, marketinga, TV ugovora i još mnogo čega, čime se stvorio prostor za još veće godišnje plate za igrače. Time je, naravno, napravljen još veći finansijski jaz koji razdvaja ono što NBA timovi mogu da ponude u poređenju sa evropskim klubovima.

Los Anđeles Lejkersi su zauzeli prvo mesto na listi timova koji su ostvarili najveći prihod u 2021. sa procenjenim iznosom od 316 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA