Sramota: BiH nema novca za Eurobasket i SP za žene u košarci, ugrožen nastup komšija na velikim takmičenjima

Nacionalni savez Bosne i Hercegovine poziva sve državne institucije i sponzore za pomoć, jer je situacija alarmantna

  • 11
Košarkaška reprezentacija BiH Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

Verovali ili ne, besparica bi mogla da uslovi otkazivanje nastupa jedne zemlje na Eurobasketu. I to ne bilo koje zemlje, već naših komšija iz Bosne i Hercegovine.

U vrlo šokantnom saopštenju, Košarkaški savez Bosne i Hercegovine naveo je da je sateran u ćošak i da neće moći da obezbedi učešće šest reprezentacija na predstojećim kontinentalnim i svetskim takmičenjima.

Pored Eurobasketa, Bosna i Hercegovina treba da učestvuje prvi put na Svetskom prvenstvu za žene u Australiji, a nastupaće i po dve kadetske i juniorske selekcije na Evropskom šampionatu u narednih 20 dana.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

Košarkaška reprezentacija BiH Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

- Košarkaški savez BiH osigurao je deo sredstava za pripreme naših nacionalnih ekipa, uz pomoć sponzora i jednog dela institucija, kojima smo i te kako zahvalni na tome. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, finansijsku konstrukciju jednostavno ne uspevamo zatvoriti.

Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignorisanje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti. Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, na primer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to nameravaju činiti i u predstojećim mesecima – ako uopšte budu u mogućnosti da odu na kontinentalna i svetska takmičenja.

Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naših reprezentacija pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani da otkažemo učešća na pomenutim takmičenjima. Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i opštinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše devojke. S ponosom žele da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gde joj je mesto, među barjacima evropskih i svetskih košarkaških velesila.

Ne trebaju nam čestitke kad se sve završi, jer možda nam ovog puta nećete ni imati šta čestitati. Trebaju nam konkretna dela i jasna podrška. Ne okrećite glavu - navodi se u jakoj poruci Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Video: Jokić igra kolo na Tari: MVP se opustio i pokazao da je čovek iz naroda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    23. jul 2022 | 14:40

    Neka se polovina BiH zali NATO.

  • SrbskiBek

    23. jul 2022 | 14:40

    Nekima se kupuje evro liga !! A neki nemaju ni za reprezentaciju !! Drzava nekom majka a nekom maceha !!

  • Danijel BG

    23. jul 2022 | 16:14

    Treba im pomoci ! Ljudi to je sport a ne politika !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA