≫ 

Bravo, Orlići! Srbija sa Zvezdinim trenerom osvojila Evropsko prvenstvo u Tbilisiju i vratila se u Diviziju A!

Sjajna predstava naših momaka u finalnom meču protiv Islanda

  • 8
Košarkaška reprezentacija Srbije U20 Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

Nepravda koja je načinjena 2019. godine kada je Srbija zauzela 15. mesto na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina u Izraelu je zvanično ispravljena. Nova generacija sa trenerom Vladom Jovanovićem se na šampionatu u Tbilisiju ovog leta prošetala do titule i vratila našu zemlju tamo gde zaslužuje, u A diviziju. U finalu večeras pobeđen je Island, vrlo uverljivo - 81:67!

To znači da su naši momci uspeli da osvoje turnir u Gruziji bez ijednog poraza, pošto su u grupnoj fazi pobeđivali Slovake (112:63), Albance (116:48), Fince (74:68) i Švajcarce (91:68). Muka je bilo protiv Letonaca u četvrtfinalu (79:76), ali je zato juče protiv Estonije sve išlo kao podmazano (78:53).

Problema nije bilo ni večeras. Videlo se da su Orlići "naoštreni" da kao pobednici vrate našu zemlju na košarkašku mapu Starog kontinenta i tako omoguće novim generacijama da nastupaju sa najboljima, što je inače i bio slučaj.

Inače, još samim plasmanom u finale, Srbija je obezbedila povratak u Diviziju A, pošto tri prvoplasirana tima sa Evropskog prvenstva u Gruziji idu natrag među najbolje. To će pored Srbije i Islanda biti upravo Estonija, koju je Srbija dobila u polufinalu, a koja je u borbi za treće mesto savladala Finsku.

Islanđani su danas uspeli da održe korak sa momcima Vlade Jovanovića nešto više od jednog poluvremena. Ipak, uz raspoložene Luku Paunovića, Mihaila Mušikića, a potom i Vojina Medarevića koji je bio tvorac ključne serije, Srbija je stigla do velike, ogromne pobede.

Najbolji u ekipi Srbije večeras bio je pomenuti Paunović sa 17 poena i čak 11 skokova, pratio ga je Aleksa Kovačević sa 15 poena, a Medarević i Mušikić ubacili su po 14 poena.

Ekipa koja je predstavljala Srbiju na ovom Evropskom prvenstvu bila je sastavljena uglavnom od igrača koji nastupaju u ekipama sa teritorije naše zemlje, što je još jedan dobar znak da se u svim gradovima i dalje razvijaju veliki talenti.

Za Srbiju su u Tbilisiju igrali: Luka Aksentijević (Sloboda Užice), Aleksa Kovačević (Krajlshajm Merlins), Nikola Manojlović (FMP Železnik), Vojin Medarević (Dinamik), Luka Paunović (Mega), Marko Andrić (Univerzitet Arkanzas), Mihailo Bošković (Dinamik), Petar Kovačević (Mega), Mihailo Mušikić (Mega), Uroš Paunović (Dinamik), Nikola Šaranović (FMP Železnik) i Pavle Stepanović (Pirot).

SRBIJA - ISLAND 81:67 (23:16, 16:22, 17:12, 25:17)

Dvorana: Tbilisi Arena, Gruzija

Gledalaca: 1.000

SRBIJA: Aksentijević, A. Kovačević 15, Medarević 14, L. Paunović 17, Šaranović 9, Andrić, Bošković 8, P. Kovačević 2, Manojlović 2, Mušikić 14, U. Paunović, Stepanović

ISLAND: Arnason 19, Gunarson 6, Gunlaguson 8, Jonson 7, Peturson 11, Bardarson, Birgirson, Gestson, Hi. Halgrimson 3, Hu. Halgrimson 7, Stirmison, Svalason 6

Video: Pogledajte kako se lumpovalo na svadbi Lukovića uz trubače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kbno

    24. jul 2022 | 21:12

    Ali sa ZVEZDINIM trenerom, koji paćenici...

  • Lola Smederevo

    24. jul 2022 | 21:55

    Zvezdaš sam, ali kad je reprezentacija u pitanju, ne treba naglašavati ko je iz kog kluba. Misija uspešno završena i to je to. Proslaviti i okrenuti se novim izazovima.

  • D

    24. jul 2022 | 21:06

    Svaka cast! Al najbolje od svega, svaka vest koja se objavi sa mladu reprezentaciju naglasi se sa Zvezdinim trenerom😀

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA