≫ 

Pešić o precrtavanju Tea, stanju povređenih, novom kapitenu: "Nikad ne lažem, sve sam rekao od reči do reči"

Selektor objasnio razloge otpisivanja kapitena, ko će biti nove vođe ekipe, kakva je situacija sa Bjelicom i Avramovićem koji su doživeli povrede

  • 11

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, održao je konferenciju za novinare od 13.30 po prvi put nakon što je odlučio da precrta Miloša Teodosića sa spiska.

Čitava javnost je nekoliko dana s nestrpljenjem čekala oglašavanje selektora ili nekoga iz Saveza da se konačno objasne razlozi otpisivanja kapitena, a odlučeno je da to bude na konferenciji pred put u Sloveniju, gde naša reprezentacija u sredu igra protiv Dončića i ekipe od 20.15.

O početku priprema i dosadašnjoj fazi, zašto neki igrači nisu pozvani

- Poznato je da smo pozvali 22 kandidata, Marjanovića i Bogdanovića nismo mogli, Marjanović se povredio protiv Letonije, Bogdanović je operisan, tu je sa ekipom, dolazi i posećuje tim, bio je i Pazovi. Ta prva faza je prošla dosta dobro. Ono što smo planirali je 100 odsto ostvareno i zbog toga je organizovano da se radi na poboljšanju fizičke sposobnosti. Većina od tih 22 kandidata nije igrala u prozoru za reprezentaciju. Neki su otkazivali zbog povreda, neki zbog premorenosti, neki zbog privatnih razloga, uglavnom od tih 22 igrača, Pokuševskog i Jovića su otkazali njihovi klubovi, Smailagić je imao operaciju, došao je onoliko koliko može jedan igrač posle operacije da bude pripremljen, u dogovoru sa Partizanom smo dogovorili da on radi sa njima.

Video: Pešić o situaciji sa povredom Bjelice: Čekamo preglede, bolje se oseća

- Avramović je obnovio povredu, on je u procesu mirovanja, napraviće se snimak kada budemo u Nemačkoj, on je sjajan momak, desna je ruka, on je sa takvom rukom igrao protiv Belgije, na njega i dalje računamo. Ta prva faza gde se radilo na poboljšanju fizičkih sposobnsti je bio super. Zahvaljujući našim trenerima koji su odradili sjajan posao, sa uslovima koje smo imali u Staroj Pazovi, od smeštaja, uslova, hrane, sve što je potrebno za vrhunske ekipe. Dobili smo i nove konstrukcije sa kojima se igra EP. Predsednik se zahvalio na konferenciji, a i ja takođe ponavljam zahvalnost.

O precrtavanju Teodosića

Miloš Teodosić, Svetsislav Pešić Foto: MN Press

Usledio je detaljan opis o spisku i precrtavanju igrača, uključujući i kapitena Miloša Teodosića.

- Odigrali smo i sa Crnom Gorom meč, sa FIBA sudijama, to nam je dosta pomoglo, jedno je trening, a drugo utakmica, sve je dosta dobro prošlo. Tokom priprema morali smo da donosimo odluke koje se tiču selekcije tima. To se radi u pripremnom periodu, tu nema nikakve tajne, ništa se tu ne dešava slučajno, na takvom kampu se analizira i fizička spremnost i mentalna, i konkurencija. To nam je poslužilo u miru da vidimo ko je gde, jer ja te igrače, dosta dugo nisam ni trenirao, jesam Nedovića u Zvezdi, Micića koji je bio godinu dana kod mene, Bjelicu... Ali to je već poodavno, trebalo je napraviti kontakt sa tim igračima, oni su odrasli, postali dobri igrači, trebalo je videti kakvi su kada se zajedno skupe.

Video: Pešić objasnio zašto Teodosić više nije u reprezentaciji: On nije igrač da ulazi s klupe

- Znaju svi koji se bave ovim sportom da se tu moraju donositi odluke, razlikuju se te situacije, ima zakonitosti, vidim da su ove odluke donele različite stavove, pogotovo kod Teodosića. Ono što se meni po prvi put dešava u karijeri, jeste da nisam stigao ni na informišem ekipu, a već su svi portali objavili da je Teodosić precrtan, odstanjen iz ekipe. Moram da vam kažem da ste pogrešno informisani. Zvale su me posle toga vaše kolege, nije mi padalo na pamet da se javljam, jer ja sam trener reprezentacije, moj prvi posao je da treniram reprezentaciju i da obezbedim maksimalan mir. Odluka je bila zajednička i predsednik i direktor da ne treba da se javljamo.

Svetislav Kari Pešić Foto: Nikola Tomić

- Naš posao je ekipa, ekipa je nažalost informisana malo kasnije, i ona zna šta je trener mislio. Sa Teom je obavljen dosta dobar razgovor, odluka moja nije laka, ne samo što je dugo u reprezentaciji, ali za svakog igrača nije laka. On je možda malo iznenađen, ali to je sastavni deo sporta. Ja sam njemu direktno rekao da ne mogu nakon svega što sam video, ne samo njega, nego i ostalih na nejgovim pozicijama, da mu ne mogu ponuditi status i mesto koje je imao u reprezentaciji, da se okrećem igračima koji mogu više da daju. Bilo je dileme da li da mi donosimo, pošto nemamo šta da radimo, donosimo odluke preko kolena. Bilo je mnogo razloga na tu temu, bilo je reči da je kapiten, da je sve odradio, da ostane da bude u ekipi, da bude neki član ekipe ili bek ap igrač, ali on nikada nije bio igrač sa klupe, a iskreno sam i njemu rekao, imam boljih igrača od njega za te pozicije, ekipa se ne sastavlja od najboljih igrača, nego od igrača koji najbolje funkcionišu, ne samo od centara, nego i od bekova, ne samo od iskusnih, nego i mladih. On se zahvalio, ja sam se zahvalio na način kako je on to prihvatio. To je što se tiče selekcije tima za sada završeno.

Osvrnuo se Pešić i na izazove koji slede

- Okrenuli smo se treninzima, kao što se okrećemo i onome što nam sledi, tri utakmice koje treba da iskoristimo da se ugiramo, da to nerazumevanje u smislu igre i napada i odbrane rešimo, za to služe pripreme, treninzi. Ovo su jake utakmice za ovo vreme. Bolje je da igramo sa jakim protivnicima, da vidimo gde se nalazimo. Slovenija je šampion Evrope, to je za nas jedan meč, izazov, da vidimo gde smo, šta smo, koliko možemo da se suprotstavimo njima. Nakon toga imamo dva meča u Nemačkoj u Superkupu sa Italijom. Namerno smo birali sa njima da igramo, ja sam od Nemaca to tražimo, da to bude jaka, kvalifikaciona utakmica, koja će izazvati pritisak.

- Još jednu utakmicu ćemo igrati sutradan, ovo je bilo najkraće sa moje strane. Bjelica je loše stao, povrdio se, u pitanju je taj mišić, list, stavljen je u mirovanje, neće putovati sa ekipom, u subotu ili nedelju će Radovanović obaviti detaljan snimak, bolje se oseća, za nas je svaki dan važan, mi ne igramo samo kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, iako je samo to naš fokus trenutno. Ali nakon toga se igra i po pravilima FIBA, možemo da sačekamo još da odradimo da odredimo kandidate... Žao nam je što su se povredili ovaj ili onaj, ali i drugi se povređuju. U bolnici nam izlaze u susret, svuda gde smo kucali su bila vrata širom otvorena, radili su i noći snimanja. To je bilo dosta korisno. Niko nije precrtan, niko nije odstranjen, eliminisan i to trener želi da podcrta, nego da podvuče.

Prvo pitanje novinara bilo je o tome da li je disciplina razlog otpisivanja Teodosića.

Svetislav Kari Pešić Foto: Nikola Tomić

- Siguran sam da će ovi igrači kojima verujem odgovoriti mojim zahtevima, tu sam potpuno miran, siguran sam da će oni da donesu veliku energiju, ne samo sa aspekta fizičke energije, verujem u njih, pokazali su to na treninzima, sjajni su momci, vredni, željni uspeha, nema sa moje strane nikakvih dilema.

- Biće tu još nekih odluka, ekipa je sastavljena sa 12. Mi ćemo za Sloveniju da idemo sa 15-16 igrača, svi su i dalje u konkurenciji, svi treniraju, ja ih podržavam, pokušavamo da napravimo dobru komunikaciju, da se odrede uloge, ne postoji automatizam, to ide polako, to je proces pravljenja ekipe i igre i svega što imaju ostale ekipe. Neko to radi na ovakav način, neko na drugi.

- Lider se ne određuje, najgore je da trener odredi lidera, on se određuje na terenu. Niko se nikada ne može do kraja zameniti, kao što se ne može zameniti Bodiroga, Saša Đorđević, svako je imao neku specifičnost, to će vreme pokazati, imamo igrače koji su afirmisani, dobijali su velike utakmice, znaju da iznesu teret javnosti i obaveza prema svom timu, nadam se da će korak po korak i toga biti.

Lučić i Bjelica kapiteni umesto Teodosića

Nikola Jokić, Nemanja Bjelica, Nikola Milutinov, Vasilije Micić, Vladimir Lučić, košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

- Kapiteni su određeni, to su Lučić i Bjelica, to je moja želja i želja igrača, oko ovoga drugog ne bih proširivao priču, niko nije bio odstranjen, nije bilo incidenata, nadam se da sam vrlo jasno rekao zbog čega smo se odlučili da idemo u tom pravcu.

Na pitanje ko će biti prvi kapiten, Kari je kratko odgovorio.

- Mi imamo dva kapitena u ovom momentu.

Video: Pešić otkrio ko će biti kapiten Srbije umesto Teodosića: Ovo ime niko nije očekivao

O razgovoru sa Teodosićem i oproštajnoj žurci igrača u njegovu čast

Video: Ostaje pesma i uspomena na Tea kapitena: Luda žurka srpskih košarkaša za Teodosića

- To što sam njemu rekao bih ostavio između mene i njega, niti imam obavezu da vas informišem o tome.

- Iskreno, kod nas postoji pravilo da je najvažnije ono što se dešava na terenu i svaki igrač može da radi šta hoće. Niti me to dodiruje, niti sam ja policijac, ja sam selektor Srbije. I predstavljam i vas i sve.

Uputio je i kritike Pešić novinarima da mu nisu postavili nijedno košarkaško pitanje.

- Sve se promenilo pomalo, a mi smo ostali tamo gde smo. Nije me iznenadilo, te kritike sam doživljavao pre 20 godina. Ne samo od ovih, nego i od onih koji su imali mikrofon u ruci poduže. Mene to ne dodiruje, znam koji je moj posao. Odrekao sam se mnogih stvari u životu. Došao sam da pomognem igračima i onima koji su zaduženi za razvoj košarke, da mogu da pomognem. Prepreke u životu su svaki dan, samo je pitanje kako ih rešavamo. Za sada sam rešavao sve relativno dobro. Odnos prema košarci je bio takav da dok god je košarka cilj onda je dobro, a onda ako je to sredstvo, onda nema rezultata. Živimo u svetu gde nije važno kakva je taktika, tehnika, međuljudski odnosi. Niste me pitali nijedno košarkaško pitanje, interesuju i mene međuljudski odnosi. Možda bih mogao da odgovorim na takvo pitanje.

O izjavi Nikole Jokića da Srbi ne vole košarku, već vole da pobeđuju

- Ne bih ja govorio šta je Nikola rekao. Svi vole da pobeđuju. Mi smo emotivan narod, želimo da bez argumenata da se pravimo važni i da se puvamo. U vrhunskom sportu, ako se ne praviš važan, imamo samopouzdanje koje sportisti poseduju, nismo najbolji ni u ostalim sportovima, ali imamo to samopouzdanje. Zbog toga smo pobeđivali, imali smo dobre trenere, talenat, ali ta vera, samopouzdanje nas je guralo. Onda kada se izgubi utakmica se doživi malo teže, ali se brzo oporavimo.

Nikoga nisam slagao, rekao sam vam od reči do reči šta je bilo sa Teodosićem

Svetislav Kari Pešić Foto: Nikola Tomić

- Prvo, ne lažem nikoga, poštujem što ste ovde u ovako velikom broju. Ovo su teške odluke i za njega i za ekipu i za igrača. Ovde laži nema nikakvih, sve što je rečeno ekipi, rečeno je igraču, a rečeno je i vama, baš od reči do reči. Što se tiče meča sa Crnom Gorom, to je bila dosta dobra utakmica za ovo vreme, prvi put zvanična, bila je dobra, igrači su pohvatali to što se od njih traži sa aspekta igre, fali nam lopta u ruci, treba nam kontakt i igre. Crna Gora je dobra, borbena, sa dobrim igračima, taman nam je legla jedna takva ekipa, zvahaljujem im se što su došli, to je bila dosta dobra utakmica i trener Obradović i ja smo se dogovorili šta želimo do te utakmice, bila je malo zona, pa drugačija odbrana pik en rola, tražili smo posle defanzivnog skoka da trčimo, bila je prava košarka, uvek može bolje i zato služe utakmice i pripreme da se vidi ko može, šta može i tako dalje.

Radimo da eliminišemo nedostatke, ne razmišljam o Evrobasketu

- Nikada dovoljno vremena. U ovom periodu naravno fali malo vremena, malo od svega pomalo, ali sam rekao svima da moramo da učinimo dovoljni napor da to eliminišemo, da nađemo taj balans zajedno, da dobro slušamo, da pravimo dobru reakciju i na ono što nam se ne sviđa. Taj fidbek je važan, tu sam zbog njih, tu sam da pomognem da budu bolji. Mi ne diskutujemo, ne treniramo. To nam je potrebno, da svaki dan razgovaramo, da čistimo stvari koje nam ne trebaju.

- Dosta dobro je sve, između redova možete da procenite, uvek može bolje, radimo dobro. Ne razmišljam o EP, nego kako da se dobro pripremimo za meč sa Grčkom. Ulaznice se prodaju, postoji veliko interesovanje, igramo protiv fantastične ekipe. Igramo protiv prave ekipe, sada razmišljamo kako da dobijemo Grčku, to bi bilo fantasično, zbog egzistencije u kvalifikacijama za SP.

O Sloveniji, Turskoj, Grčkoj...

- Gledali smo obe utakmice, zapravo sve tri, Slovenija je dominantna, puna samopouzdanja, to je jasno, Turska se nije dala, preokrenuli su rezultat od -12 došli su na minut i po do kraja na nekih -8 i izborili se za produžetak. Ovo ostalo je bila utakmica koja je bila rešena u prvih deset minuta, bilo je zakucavanja preko glave, ispod glave, to je iskusna ekipa koja igra na najvišem mogućem nivou. To su najiskusniji igrači. Bilo je korisno da se vidi taj meč. Moramo brzo da snimamo, da koncipiramo taj meč.

Do zadnjeg momenta neću da odlučim kojih 12 ide na Evrobasket

- Poslednji FIBA rok ne znam tačno kada je u ovom momentu. Ja neću do zadnjeg momenta da odlučim o tome. Ispoštovaćemo to. Postoji rok za kvalifikacione utakmice.

Zašto je meč sa Crnom Gorom odigran iza zatvorenih vrata

- To je pripremna utakmica, ne igra se, nego se trenira. Trazlikuje se trenirati i igrati, mi smo tu trenirali, hteli smo da to pretočimo, trebala nam je jedna utakmica da treniramo, kako mi, tako i Crna Gora.

Podsetimo, Srbija će šampionat Evrope, koji počinje 1. septembra, krenuti u D grupi, čije će se utakmice igrati u Pragu. Rivali Orlova će biti Izrael, Holandija, Finska, Poljska i Češka.

Prethodno će Pešićevi izabranici odigrati 25. avgusta meč protiv Grčke na domaćem terenu, odnosno 28. avgusta protiv Turske u Turskoj u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Prvi izazov za te utakmice je prijateljski meč protiv Slovenije 17. avgusta, a zatim 19. avgusta protiv Italije, a dan kasnije i protiv Nemačke ili Češke, u zavisnosti od ishoda utakmica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    15. avgust 2022 | 13:27

    Moze biti samo jedan, Jokic ili Teodosic. Dobro si odabrao. Srbija hoce Jokica a ne ovog teodosica koji nikad nista osim one trojke nije uradio za 15 godina u reprezentaciji. Sva finala izgubili zbog lopti koje je prodao...

  • Lazar

    15. avgust 2022 | 13:50

    Teodosic je i prosle godine bio mvp eurokupa pa je odlucujucu utakmicu za odlazak na olimpijadu odigrao ocajno

  • Neso

    15. avgust 2022 | 13:38

    Jedan kralj kao sto je Pesic normalno netreba da se pravda.,Rezultati njegovi daju odgovore za sve misterije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA