≫ 

Srbija ni među prva tri favorita za osvajanje Evrobasketa, ali Orlovi su "najopasniji kada su otpisani"

Ipak je samo reč o prognozama na osnovu pripremnih mečeva

  • 13
Evropsko prvenstvo u košarci košarka Eurobasket FIBA  Svetislav Pešić Nikola Jokić Luka Dončić Janis Adetokumbo Foto: Profimedia/MI-PRESS/Shutter/Igor Kupljenik, Profimedia/AlamyMB Media Solutions, Profimedia/Avalon/Meng Yongmin, MN Press

Zvanična stranica predstojećeg Evropskog prvenstva u košarci prati nacionalne timove i prijateljske mečeve, a shodno tome, u krug favorita za zlato nije svrstala selekciju Srbije. 

Tako, prema poslednjoj "analizi" neprikosnovena je Slovenija na prvom mestu. Zmajčeki su u poslednjem pripremnom duelu slavili posle produžetka upravo protiv Srbije, pa je utisak da je to uticalo da Orlovi zauzmu tek peto mesto.

Na drugom mestu trenutno se nalazi Francuska, treća je Grčka koja takođe niže pobede na pripremama, dok je četvrta selekcija Litvanije koja je u duelu u četvrtak "tesno" slavila protiv Španije.

Naravno, ove prognoze ne znače mnogo, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je Srbija uvek loše prolazila na zvaničnim takmičenjima upravo kada je nizala pobede na pripremama. Sa druge strane, kada je osvojeno svetsko zlato u Indijanapolisu 2002. godine, prethodio mu je buran pripremni period, poraz od Španije u grupnoj fazi kada je Bodiroga šut za produžetak, kao i od Portorika nešto kasnije.

Ako se tome doda i to da je tadašnja Jugoslavija već bila prežaljena 1998. godine pred Svetsko prvenstvo, kao i 2001. godine pred Evrobasket kada je upravo Svetislav Pešić preuzeo, promenio i podmladio tim, jasno je koliko ove prognoze ne moraju ništa da znače.

Ono što je najbitnije je igra Srbije. U meču sa Slovenijom videlo se mnogo toga. Timska igra, uticaj Jokića i Micića, pokretna i na momente jako kvalitetna odbrana, kao i problemi sa bacanjima, i pojedinim rešenjima u napadu koji i jesu normalni za prvi pravi pripremni duel.

Priliku za sledeću "analizu" navijači će imati od 18 sati kada Srbija igra protiv Italije na DBB SUperkupu Nemačke.

Video: Pešiću se žuri sa konferencije: Do kad ostajemo? Moram na ručak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SS

    19. avgust 2022 | 14:41

    Svetsko ili Olimpijadu smo bili ubedljivo na prvom mestu za osvajanje,pa smo na kraju ispali od Argentine u 1/4...tako da i bolje sto nas sad stavljaju na 5to mesto

  • Oops

    19. avgust 2022 | 14:45

    Srbija je favorit na kladionicama. Ove Fibine rang liste su nebitne. Srbija im je bila prvi favorit u Kini a nije završila ni u top 4.

  • Alexandar

    19. avgust 2022 | 14:26

    Nazalost,nemamo sanse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA