≫ 

Čudo moćne Srbije u Hamburgu: Orlovi na pogon Jokića od -15 do drame i neverovatne pobede protiv Italijana

Orlovi su u poslednjoj četvrtini demonstrirali klasu...

  • 99
Košarkaška reprezemntacija Srbija - Italija Foto: MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Italije 90:86 u drugom pripremnom meču u sklopu priprema za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i mečeve sa Grčkom i Turskom, kao i za Evrobasket.

Ovogodišnji DBB Superkup Nemačke u Hamburgu Srbija nije započela onako kako su svi očekivali. Odlična igra prikazana u Ljubljani nije u toj meri viđena tokom većeg dela meča sa rivalom koji nas je dobro zadužio prošle godine u Beogradu kada je na sličan način izborio vizu za Tokio i Olimpijske igre. Tako je barem bilo tokom prve tri deonice u kojima je Srbija delovala pogubljeno, da bi onda "dodala gas" i čudesnom igrom u odbrani i napadu, kao i asistencijama Jokića došla do velike pobede.

Činjenica, selektor Pešić promenio je nekoliko igrača, igralo se i na drugačiji način, sa manje šuta za tri i uglavnom preko centara, posebno preko Milutinova koji se posle manje povrede priključio timu.

Ipak, utisak je da je protiv brzih Italijana moglo i dosta bolje, naraočito u drugoj deonici koju su izgubili 30:20. Sa druge strane, poslednja četvrtina predstavlja model za igru Srbije jer je odbrana, borbenost, kao i tranzicija u napadu bila na najboljem nivou.

I ovoga puta, Srbiju je predvodio Nikola Jokić sa učinkom od 18 poena, 10 skokova i 5 asistencija. Raspoloženi za igru su bili i Lučić, Milutinov i Micić koji su postigli po 15.

Košarkaška reprezemntacija Srbija - Italija Foto: MN Press

Od starta meča viđena je velika borba na obe strane. Uglavnom se igralo koš za koš uz mnogo trčanja na obe strane. Sa jedne strane, poenima Lučića, Milutinova, Kalinića, Srbija je dolazila do prednosti koju su Italijani lako stizali preko raspoloženog Melija i Fontekija. Srbija je izgubila 5 lopti u ovom periodu, dok je Italija izgubila samo jednu  i to je jedan od razloga zašto Orlovi nisu imali ubedljiviju prednost.

U drugoj deonici, posle nekoliko nerealizovanih akcija Srbije, Datome iz teške pozicije postiže svoju prvu trojku, a četvrtu za selekciju Italije. Jaramaz odmah pravi faul u napadu. Italijani dolaze do +5 i najveće prednosti na meču.

Malo po malo, Srbija je ušla u ritam italijanske selekcije i imala dosta problema u realizaciji napada. Uz to, primetna je bila i slaba kretnja u napadu, uz mnogo oslanjanja na Nikolu Jokića nad kojim se igrala žestoka odbrana. Sa druge strane, Italijani "jurnjavom" po terenu dolaze do prilika za koš koje koriste i prave seriju od 15:0 za 43:28 . Selektor Pešić traži tjam-aut posle kojeg Orlovi igraju mnogo bolje u obe faze igre pa se prednost Italijana "topi" na 46:39.

Ipak, raspoložen je bio Fontekio koji je trojkama konstatno održavao prednost svog tima, pa je posle njegovih poena, i slobodnih bacanja Melija, Italija na poluvremenu imala prednost 53:44.

U nastavku, samo u uvodnih nekoliko minuta viđena je egal utakmica. Potom, ponovo su se razigrali Fontekija i Meli koji trojkama dolaze do svojih 17 poena, svaki, za 64:50 na sredini treće četvrtine. Selektor Pešić je odmah reagovao, tražio tjam-aut, a vasa Micić trojkom smanjuje rezultat.

Do kraja deonice, popravila se igra Srbije u odbrani. Viđena je dobra igra agresivnost i čvrstina. Tako, i pored prednosti Italijana, posle trojke Micića i poena Jokića, Srbija prišla na 72:65.

Do kraja, potpuno se razigrao Nikola Jokić koji je podsetio na svoje partije u Denveru. Leteo je Jokić svuda po terenu, razigravao saigrače, a na 4 minuta do kraja, asistirao je Marinkoviću, potom i Jaramazu pa se Srbija trojkama vraća u igru i prilazi na samo -3, 75:78, a onda dolazi i do vođstva 84:82 na dva minuta do kraja. Sa druge strane Tonut je pogodio trojku, pa se do poslednjeg momenta igralo koš za koš, a bolje se snašla Srbija koja je upisala prvu zbaničnu pobedu na pripremama.

Sledeći meč Srbija igra ove subote od 18.30 u finalu Superkupa Nemačke protiv boljeg iz duela Nemačke i Češke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile Kazanova

    19. avgust 2022 | 20:11

    Vi sto ne volite svoju zemlju i ne postujete momke koji se bore za nas dres, idite gledajte izdajice Doncica i Dragica pa im se divite. Zivela majka Srbija, zivela njena deca. 🇷🇸

  • Lucifer

    19. avgust 2022 | 19:42

    Fali Bogdanovic...

  • Negativci

    19. avgust 2022 | 19:40

    Čitajući komentare, vi i ne zaslužujete da Srbija igra za vas nego, recimo, Albanija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA