≫ 

Sprema se bura u srpskoj košarci: UK KLS poslao pismo KSS-u, traže odluku gde će Partizan igrati ove sezone

Čitav problem je ispao kada je Partizan odlučio da ne učestvuje u KLS-u protekle sezone

  • 39
Otvoreni trening KK Partizan, početak priprema

Foto: Nikola Anđić

Košarkaški klub Partizan je prethodne sezone napravio veliki bum time što je doveo Željka Obradovića na svoju klupu. Izuzev toga, crno-beli nisu uspeli da se domognu nijednog od tri trofeja za koja su bili u igri, dok su samovoljno odlučili da ne izađu na parket u KLS-u, te su zbog toga pretrpeli i određene penale, koji još nisu sasvim regulisani.

Naime, disciplinski sudija KLS-a je tada izrekao samo novčane kazne za Partizan. Crno-beli su morali da plate oko 2.000.000 dinara zbog odluke da ne nastupe u nacionalnom prvenstvu, dok se još nikakvo pitanje nije postavilo povodom eventualnog izbacivanja iz ovog ranga takmičenja, iako je to jasno naloženo u pravilniku.

Zbog čitave situacije, UO KLS-a je odlučio da se obrati Košarkaškom savezu Srbije, kako bi što pre doneli odluku o daljem statusu Partizana u takmičenjima koja organizuje KSS. Mi vam pismo KLS-a prenosimo u celosti.

- Ovom prilikom podsećamo UO KSS da je prema članu 21 Statuta UK KLS članstvo u UK KLS daje klubu prava da učestvuje u zvaničnim košarkaškim takmičenjima, na državnom, regionalnom i ostalim međunarodnim nivoima, u skladu sa sportskim rezultatima. Imajući ovo u vidu, UO KSS je dužan da donese adekvatne odluke i imajući u vidu Pravilnik o takmičenju KSS u odnosu na Partizan i njegovo neučestvovanje bez opravdanog razloga i isključivo samovoljno odlučujući, u plej ofu KLS u sezoni 2021/2022 godine.

Članom 36 stav 2 Pravilnika o takmičenju KSS utvrđeno je da klub koji se u roku za podnošenje prijave za učešće u takmičenju, odnosno zahteva za izdavanje dozvole za sezonu izjasni da ne želi učestvovati u sledećoj takmičarskoj sezoni ili nije u propisanom roku podneo prijavu za učešće u takmičenju, odnosno zahtev za izdavanje dozvole za sezonu ili mu je odbijena prijeva za učešće u takmičenju, odnosno zahtev za izdavanje dozvole za sezonu, u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog od koje je odustao, odnosno od onog od kojeg mu nije odobreno učešće.

Željko Obradović

Printskrin: Telegraf

 

Dalje, članom 36 stav 3 Pravilnika o takmičenju KSS utvrđeno je da klub koji istupi, odnosno odustane od već započetog takmičenja (posle žrebanja takmičarskih brojeva za sezonu) ili bude isključen iz takmičenja tokom sezone (pre završetka takmičenja) u skladu sa ovim Pravilnikom i propozicijama takmičenja, u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog iz kojeg je istupio, odnosno isključen.

S obzirom na gore navedeno, potrebno je doneti adekvatne odluke od nadležnog organa KSS od kojih zavisi da li će i u kojoj nacionalnoj ligi, odnosno međunarodnom takmičenju, učestvovati Partizan u sezoni 2022-2023.

Odgovornost KSS za odluku po ovom pitanju je višestruka, jer ona nije samo zakonska obaveza KSS i to i u pogledu donešenja odluke i u pogledu poštovanja zakona i akata KSS, već je i od izuzetnog značaja za dalji ugled naše najznačajnije nacionalne muške košarkaške lige, njeno poštovanje i integritet, koji ako KSS ne sačuva onda se postavlja pitanje šta svi mi koji smo u košarci na dalje tražimo u njoj i sa kojim autoritetom ćemo na dalje funkcionisati i to kako pred nacionalnom, tako i pred međunarodnom javnošću - navodi se u pismu Udruženja klubova KLS upućenom UO KSS.

Video: Obradović o povratku u Evroligu: Izuzetno naporno takmičenje, svi će imati priliku da igraju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čika Boki

    23. avgust 2022 | 17:11

    Ako kome iz Ljutice Bogdana nije jasno, KK Partizan će od naredne godine učestvovati u Evropskoj "NBA", koja se upravo stvara i ti klubovi više NEĆE IGRATI NACIONALNE NITI REGIONALNE LIGE, KAO NI NACIONALNA KUP TAKMIČENJA . Bolje gledajte kako i vi da uđete u to takmičenje! Preveliko je ime Željko Obradović, posebno u odnosu na vašu legendu Ćokija!

  • DEXUS

    23. avgust 2022 | 16:58

    Jesu ovo saopsrenje pisali Terza Madjija i Čovke legenda?

  • Pex

    23. avgust 2022 | 17:08

    Kakva bura pa ovo je win win ? Partizan nema srpske igrace za srpsku ligu i sa svoja 3 klinca sa ukupno 3 minuta po mecu ni Zlatibor cajetinu ne bi uspeo da dobije, s druge strane sta ce oni srpskom takmicenju kad se sa budzetom republike bahate, zahvaljuju joj se tako sto ne igraju takmicenja njena i gratis ne placaju porez ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA