≫ 

NBA pobeda Srbije, Jokić u produžetku pokazao Janisu zašto je MVP NBA lige

Grčka "zver" igrala na mlazni pogon, ali je as Denvera u dodatnih pet minuta obezbedio trijumf Orlovima - iako je na 20 sekundi promašio dva penala

  • 99
Srbija - Grčka, Košarka, Nikola Jokić, Janis Adetokumbo

Foto: Nikola Tomić

Drama, meč za anale! Ali ako se po jutru dan poznaje, biće ovo berićetna košarkaška jesen za srpsku košarku. Reprezentacija Srbije uspela je na startu druge faze kvalifikacija za Mundobasket 2023. godine da dođe do ogromne pobede protiv sigurno jednog od favorita predstojećeg Evropskog prvenstva, ekipe Grčke u krcatoj “Areni" - 100:94 (31:25, 20:19, 19:19, 17:24, 13:7)

Luda atmosfera, neverovatna košarka, suvi kvalitet... Odavno nije viđen bolji meč pod svodovima najveće dvorane na Balkanu u kojoj su svi na tribinama igrali u ritmu Pešićevih Orlova i moćnih Grka. Nije da smo to hteli, ali valjda Bogovi košarke hteli da ovaj meč ode i u taj produžetak.

Grickali smo nokte, nervirali smo se svih 45 minuta, tokom kojih je Srbija pokazala da u najvećoj “pripremnoj“ utakmici pred Eurobasket (nema veze što je i ova sama u nekom smislu bila takmičarska za Mundobasket iduće godine) ima snage da se bori sa najjačima.

Promašio je Jaramaz taj šut za pobedu na isteku poslednjeg napada u regularnom delu utakmice, ali nam je dodatnih pet minuta pokazalo kakva je mašina Nikola Jokić. Samleo je Grke “za doručak“ i obezbedio nam veliki trijumf.

Bio je ovo meč na kom je Orlovima "visio mač nad glavom" s obzirom na prethodne kikseve tokom kvalifikacija i skor 1:3 pred grupnu fazu. Posle ovog trijumfa lakše se diše, izjednačili smo se sa Turskom na 2:3 pred gostovanje u Istanbulu u nedelju, dok su Grci sada na 3:2. Prva je neočekivano Letonija, sa skorom 4:1 posle "gaženja" Turaka.

Istovremeno, bio je ovo i sudar Nikole Jokića i Janisa Adetokumba, igrača koji su poslednje četiri sezone (po dva puta) osvajali titulu MVP lige. As Denvera je igrao nešto manje i meč je završio sa 29 poena, dok je Janis bukvalno sam vukao goste sa 40 poena.

Ono što je generalno moglo da zabrine jeste povreda Vasilija Micića sredinom druge četvrtine, kada je srpski plejmejker pao na parket, a kasnije je utvrđeno da ima uganuće skočnog zgloba. O dužini njegovog odsustva biće sigurno reči narednih dana.

Vasilije Micić

Foto: MN Press

 

Što se tiče samih dešavanja, utakmica je počela kako se samo poželeti može pred prepunom “Štark Arenom“ u Beogradu, koja bi verovatno mogla da primi i duplo veći broj gledalaca nego što je to večeras bio slučaj.

Vaslije Micić bio je u svom elementu, pa je sa dve trojke na samom startu, od čega je druga bila i uz prekršaj, dao Orlovima početni veliki zalet. Sa druge strane, Grci su se potpuno “izgubili“, što zbog fantastične atmosfere, što zbog sasvim dobre odbrane koju su srpski košarkaši forsirali.

Međutim, posle nekoliko dobrih napadačkih sekvenci usledio je manji pad koji su Grci iskoristili da dođu i do izjednačenja tačno na polovini prve deonice, a vrlo brzo su i poveli posle trojke kojom je malo kasnije uzvratio i Vanja Marinković i vratio stvar u normalu.

Gledali smo napadačku košarku, sa ogromnim brojem poena tokom ove prve četvrtine, a koja je završena još jednom trojkom i to Ognjena Jaramaza u poslednjoj sekundi za vođstvo od šest poena – 31:25!

Srbija - Grčka, Košarka

Foto: Nikola Tomić

 

Borila se Srbija za svaku loptu, Jagodić-Kuridža je početkom druge četvrtine vodio žestoke borbe sa Janisom Adetokumbom pod obručem i rešavao ih je gotovo kao da igra u NBA ligi. I nakon nekoliko poseda, naša zemlja je došla i blizu dvocifrene prednosti.

Halu je na noge podigla i tehnička greška koju je zaradio Janis Adetokumbo zbog flopinga u okršaju sa Jokićem, a zbog koje je potom protestovao kod arbitara i izazvao žestoko negodovanje publike. Ipak, to kao da je dodatno “raspalilo“ Grke koji su preko Tanasisa iJanisa Adetokumba, odnosno Kostasa Slukasa ponovo došli i do vođstva, čemu je kumovala nesportska greška Marka Jagodića-Kuridže.

Tada se desio i preloman, najteži momenat ovog susreta. Posle jednog duela pod košem Grčke, Vasa Micić je pao na parket kao pokošen i uhvatio se za koleno. Odmah je bilo jasno da je u pitanju teža povreda, zbog čega su ga doktori srpske ekipe odveli u svlačionicu.

Da li je to bio motiv više za Pešićeve Orlove ili ne, ostaće tajna, tek Srbija je negde pred kraj poluvremena zaigrala nestvarno dobro i nošena Nikolom Jokićem stigla je do devet poena prednosti, dok je na pauzi ostala sa sedam poena viška na svom kontu – 51:44.

Neka tri minuta igre bila su dovoljna da Srbija u trećoj četvrtini povede i dvocifrenom razlikom, kada je ponovo Grčka došla do daha i spustila na tri poena zaostatka. Međutim, razbesneo se tada Gudurić, pogodio je trojku, a onda iznudio i faul u napadu Janisa Adetokumba i Arena je ponovo bila na nogama.

Ostala je Srbija čvrsto na svojim nogama, čak i kada Jokić nije bio na parketu. Milutinov je radio lavovski deo posla pod obručem i još jednom je dokazao da je jedan od najboljih centara trenutno u Evropi. Sa takvom igrom, naša zemlja je uspela da dođe do sedam poena prednosti (70:63) pred poslednji kvartal, što je svakako garantovalo uzbuđenja i u završnih deset minuta.

Srbija - Grčka, Košarka

Foto: Nikola Tomić

 

Ni objektivno gledano veoma moćni Grci se nisu tako lako dali predati. Grebali su, čupali, pokušavali su sve da dođu do pobede koja bi ih gotovo izvesno i već sada poslala na Mundobasket, ali nije im se dalo. Jer energija Srbije je bila na nestvarno visokom nivou, svi su davali neki vid doprinosa i razlika se održavala na nivou sa kraja treće deonice.

Ali onda kada je bilo važno, onda je Srbija i zablistala! Lomilo se, lomilo u Areni, a onda je prvo Jokić na svoje majstorstvo izvukao poene sa bacanja, dok je Jaramaz zadao još bolniji udarac Grcima trojkom na dva minuta do kraja. Šta je onda potom Jokić uradio, e to će se tek prepričavati sa svojim čuvenim Sombor Shuffle-om...

Međutim, ni to nije bio kraj. Grci su malo po malo topili tih osam poena razlike, da bi na 11,5 sekundi do kraja Dorsi pogodio trojku za izjednačenje i muk u Areni. Nakon toga je, u poslednjem napadu, Jaramaz promašio za tri i odveo nas u pomenuti produžetak.

Srbija - Grčka, Košarka

Foto: Nikola Tomić

 

Ni tamo nije moglo bez drame! Jokić je odigrao ključnu rolu u poslednjih minut i po kada je presekao napad Grka na +3 za Srbiju, zatim protiv trojice nekako "ušunjao" loptu u koš (97:92), da bi na pola minuta do kraja Lučić blokirao Dorsija na šutu za tri poena. Istovremeno je za sebe izvukao dva bacanja, ali je pogodio samo jedno (98:92).

Vredi pomenuti i to da je Jokić na 20 sekundi promašio dva bacanja (98:94), ali je Nikola Kalinić na sedam sekundi do kraja uzeo loptu u odbrani i zatim s druge strane pogodio dva penala za konačan rezultat - 100:94!

Pomenuti Jokić je sa 29 poena i osam skokova bio najefikasniji u redovima srpsskog tima. Jaramaz je odigrao sjajan meč i ubacio je 15 poena, Vladimir Lučić je dodao 14, a dvocifren je bio i Nikola Milutinov sa 12 poena. Vasa Micić i Marinković su ubacili po devet, Kalinić je imao šest poena, šest skokova i sedam asistencija, a Gudurić je stao na pet.

S druge strane, Janis je meč završio sa 40 poena, osam skokova i pet asistencija. Pratio ga je Dorski sa 16 poena i četiri ubačene trojke, Tanasis Adetokumbo je dodao 12, a Papanikolau osam.

Video: Novak stigao u Arenu: Svi su u delirijumu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    25. avgust 2022 | 22:02

    Ponosna Srbija U Areni najbolji NBA kosarkas, uz najboljeg evropskog kosarkasa, a sve to posmatra najbolji teniser sveta Jokic, Micic, Djokovic. Ovo nema NIKO.

  • Nešo

    25. avgust 2022 | 23:02

    Ovo sa komentarima vezano za reprezentaciju što košarke što fudbala se svodi na bolesno prepucavanje delija i grobara . Halo dobermani radi se o reprezentaciji Srbije hebali vas više i Zvezda i Partizan,idite lecite te svoje frustracije na nekom drugom mestu .

  • Acko

    25. avgust 2022 | 20:38

    Molim da ubuduće ako moze Šarenac prenosi sve meceve reprezentacije, čovek je najbolji u svom poslu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA