≫ 

Pešića "pukle" emocije na konferenciji zbog srpskih košarkaša: "To su moji lavovi"

Selektor je ponosan na svoje pulene, ali i na ambijent u Areni

  • 7

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izrazio je zahvalnost navijačima zbog sjajne atmosfere koju su napravili srpski navijači u Areni. Istakao je da su igrači pokazali karakter, ali da je podrška navijača pogurala Srbiju do pobede.

- Pre svega, želim da izrazim zahvalnost našim navijačima. Igrati u ovakvoj atmosferi je neverovatna motivacija za svega, za tim, za trenere, za sve... Odličan meč od oba tima, pokazali su i jedni i drugi da se ne predaju do kraja. Dokazali su karakter, mislim da smo mi bili samo malo bolji i zbog toga smo pobedili meč, kao i zbog podrške navijača koja je prevagnula na našu stranu.

Upitan je Pešić i o stanju Vasilija Micića koji je povredio skočni zglob pred kraj prvog poluvremena.

- Povreda nije teška, nadamo se. Međutim, to je povreda koja može da te skroz poremeti. Ne bih sada ništa tu govorio. Uglavnom, to ćemo sutra moći tek da kažemo, najvažnije je sada da naš medicinski tim uradi sve da ne dođe do oticanja. U suprotnom je dobra stvar da se on vrati. Videćemo...

Zatim je Pešić opširno i emotivno opisao kako su njegovi puleni došli do trijumfa.

- Skoro u Beogradu nije viđena ovakva utakmica, nisam eurofirčan. Ovakvu utakmicu, pred ovakvim auditorijumom, gde su praktično svi igrali i borili se do kraja, publika i igrači svi zajedno, dva izuzteno jaka tima... Ono što sam ja rekao i na konferenciji, vi se smejte, znam da se i meni smejete, slušajte me, ovo je najbolja ekipa u Evropi. To je večeras demonstrirala. Demonstrirala je ono što čini jednu fantastičnu ekipu, atletika, ogromno iskustvo, moral koji nama nije falio, ali sad pričam o Grčkoj, vratili su se nekoliko puta, a mi smo to izdržali, to znači da je naša ekipa puna morala, što je važno u ovakvim utakmicama.

Srbija - Grčka, Košarka Foto: Nikola Tomić

- Mislim da je realno sada večeras da se daju neke ocene zašto smo pobedili. Obično kada se izgubi, pita se zašto, a on mora da plače, objašnjava, što mora više... Što smo pobedili, odmah da kažem, to je ta podrška koju smo imali, koja je dala ogromnu energiju, a drugi razlog je da smo mi među najboljima sa bekovima, Slukas i Kalates, isključili smo ih potpuno. Slukas je poznat da ovakve utakmice dobija, a naši momci su ih uzeli pod svoje. Drugi razlog je da je tim pobedio. Vi ste videli šta je Kalinić uradio, da ga ne hvalim, ne udvaramo se, kažem ono što je, on je dao šest poena, sedam asistencija, baš kao i Lučić...

Srbija - Grčka, Košarka Foto: Nikola Tomić

- Videli ste koliko su oni uložili snage, to je ostalo poznato. Nikoli je ovo bio jedan od najvažnijih mečeva u karijeri, hteo je da se pokaže, bez individualnog učinka je teško savladati tim kakav je Grčka. To je dobra pobeda za nas, osvojili smo bodove, Turska je izgubila od Letonije. Mene ste tada napadali, vređali, ali Letonci su dobili Tursku koja je kandidat za medalju, a oni ne idu na EP, tako da smo mi večeras dobili ovu utakmicu i što je najvažnije pored dva boda i pobede, to nam znači za ono što dolazi dalje, odigrali su meč za divljenje, to su moji lavovi, pravi su lavovi bili večeras.

Analizirao je zatim opširnije i samu utakmicu i rekao da mora jače da se radi na odbrani.

- Nismo uspeli, nismo bili najbolji, pogotovo smo imali problema u prvoj četvrtini, oni su nam dali 13 poena iz tranzicije, nismo tu napravili dobru reakciju na početku utakmice. Imali smo dobar rezultat, ali moram da kažem da je to bilo zahvaljujući izvanrednom napadu, ali su svih pet igrača igrali i ušli sa poenima, slabo smo se branili u tranziciji. Posle je to bilo bolje, moramo dalje da radimo na odbrani, puno...

- Ovo je večeras dobijena utakmica, napravljena dobra odbrana na spoljnim pozicijama. Janis je dao te koševe iz tranzicije, njemu je dozvoljeno sve, oni njega traže, ali videli smo da su centri radili dobar posao. Mora i on nešto da da, jedan je od najboljih na svetu. Moramo da radimo na tranziciji, ona smanjuje podizanje morala protivniku, a nama diže. Verujem u odbranu pet na pet, da smo tu jaki, u prvih šest sekundi protivničkog napada moramo bolje to da branimo.

Srbija - Grčka, Košarka Foto: Nikola Tomić

Kaže Pešić da će se igrači brzo oporaviti i da je to mnogo lakše posle pobede.

- Svaka pobeda je važna, ovakva utakmica koja se igra na limitu fizičkih i mentalnih mogućnosti izaziva i potrošnju, ali znate kako, mnogo je bolje kada se pobedi, nego kada se izgubi. Mislim da se tu slažemo, ali ta mentalna regenracija i fizička koja je povezana, kada pobediš sutradan ta prva kafa, pa taman i spavao dobro, doživiš zadovoljstvo, povratilo se to što si uložio, imalo je smisla i mentalno i psihološki. To su mladi momci, brzo se regenerišu.

Novinare je interesovalo kako komentariše dobru rolu Ognjena Jaramaza.

- Jaramaz je i pre nego što se Vasa povredio igrao dobro. On je samo nastavio ono što je započeo, to je bilo dosta dobro, sam njegov ulazak je bio dobar, odigrao je dobru odbranu, digao samopouzdanje. Izlazak Vase je bio težak za nas, on je dobro otvorio utakmicu i takav je jedan igrač za vrhunske rezultate. Međutim, drago mi je da je ekipa podržala Jaramaza i dala mu snagu. Zna da imam ogromno poverenje u njega, njegova komunikacija sa Vasom i Jokićem je izvanredna, kao i sa našim kapitenom, pomažu se, pa nije ni previše važno šta je to trener rekao.

Selektora su predstavnici medija pitali i da li je ovo možda i maksimum Srbije ili ima još prostora za napredak.

Srbija - Grčka, Košarka Foto: Nikola Tomić

- Znate kako, ne bi bilo baš dobro da su ovo naši limiti. Ovde je dat jedan maksimum, to što su igrači dali dobru koncentraciju, pripremu, potpomognuti gledaocima i atmosferom. Onda smo izvukli maksimum. Još smo u tom procesu, da mi želimo da idemo u Tursku na pobedu, moraćemo vrlo brzo neke stvari da popravljamo, a to je tranzicija. Znam da je Letonija ofanzivan tim sa fantastičnom atmosferom, što smo isto i mi doživeli, ne baš kao kad igraju Zvezda i Partizan, ali smo imali pritisak i teško je igrati u Rigi, pogotovo protiv ekipe koja sipa trice i teško je to izdržati.

- Gledao sam Turke, odigrali su fantastično utakmice i na Akropolis turniru i protiv Slovenije gde su izgubili u produžetku, brza su ekipa sa četiri spoljna igrača, sa NBA igračima, sa talentovanim centrom iz Turske. Druga polovina je iskusna... Biće to izazovna utakmica, ali ono što moramo da uradimo, to je da bismo uzeli sudbinu u svoje ruke, da smanjimo broj poena iz tranzicije. To moramo da radimo, objasnimo i uradimo dodatni korak, napor, da se ne predajemo, da kažemo da uvek možemo da stignemo na šut i izađemo. I to oni veoma dobro rade, penetriraju izvanredno, izbacuju loptu u kornere, šutaju sa 10 metara. To su Turci, sa svojom publikom, ali valjda imamo načina da to odbranimo.

Dotakli su se novinari i uloge Marka Gudurića koji je jedno vreme igrao plejmejkera.

- Gudura je odigrao prvi put, nije ništa igrao godinama, on je momak koji je važan za ovu našu ekipu, tu nemamo šta da diskutujemo, junački je odigrao, on će to da radi, bez obzira da li će Vasa da igra ili ne. On je levak, kombo-gard, vrlo nezgodan. On ima odluke, zna da napravi veoma dobre asistencije, sad se vratio, važno mu je bilo da igra večeras, pitali smo se da li da ga puštamo ili ne, nije baš 100%, ali će mu ova utakmica vratiti samopouzdanje. Vanja je započeo sjajno, posle sam ga malo zaboravio na klupi, možda ne to, ali sam hteo drugima da dam. Ognjen je odigrao sve fantastično u odbrani, nije imao sreće sa ta tri šuta, da je to pogodio, imao bi kompletnu utakmicu. Ja verujem u njegov šut, pogodiće na sledećim utakmicama.

Upitan je i o stanju povređenih Nemanje Bjelice i Nemanje Nedovića.

- To ćemo reći pred Tursku, u procesu su terapija, dobra je situacija, bolja nego što smo mislili, oni žele po svaku cenu da igraju. Kada se vratimo iz Turske znaćemo, imamo specijalan program treninga za njih, znaćemo za njih.

Video: Prva izjava Marka Gudurića nakon pobede nad Grcima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neso

    26. avgust 2022 | 08:41

    Ok sam kazes da smo najbolji u Evropi pa onda osvoji zlato ili bilo koju medalju sto svi zelimo i to je to. Ja sumnjam u to,misljenja sam da te je pregazilo vreme i da ce se to uskoro pokazati,od 4 odigrane utamice jedino smo protiv Nemacke odigrali kako valja Italiju smo smo dobili sretno i sinoc u prepunoj areni smo se mucili.Igraci poput Marinkovica,Jagodica,Dobrica,Davidovca nisu za velika dela,zivi bili oa videli,nadam se da gresim .

  • Milojica

    25. avgust 2022 | 23:35

    Pesicu idi dok je vreme

  • VEKI

    26. avgust 2022 | 07:29

    DOBRIC I GUDURIC TANKI ZA DRES REPREZENTACIJE !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA