≫ 

Srpska javnost ostala na tihoj vatri: Selektor Pešić odložio konačni spisak za sutra, a ovo je razlog!

Koji Orlovi lete na veliku evropsku smotru?

  • 15

Selektor košarkaške reprezentacija Srbije Svetislav Pešić u 13 časova obratiće se srpskoj javnosti pred odlazak Orlova na Evrobasket koji se igra od 1. do 18. septembra. U izlaganju koje sledi, očekivalo se da strateg objavi konačni spisak putnika u Prag, a onda ako sve bude kako se predviđa, i u Berlin. Ipak, to će se desiti sutra.

- Najvažnije je zdravlje, to je vrlo naporan šampionat gde se igra svaki dan. To je tako, 12 igrača igraju, sve se promenilo, korona je još uvek tu, jedna naporna sezona je iza nas. Plus pored svega, kvalifikacije su tu koje su sve ekipe igrale. To je jedan ogroman napor. Vrlo je čudno da organizator nije povećao broj igrača za turnir, on traje 18 dana. Igra se u četiri države, što je pozitivno. Sa naše strane gledašti, mi se još uvek nalazimo u procesu unapređenja svega, igre i razumevanja. Sa jedne strane, moramo da pobeđujemo ako mislimo da idemo za Berlin. To je naš cilj, moj cilj, ostale ciljeve ste sami postavili, mi ne moramo da postavljamo te ciljeve. Mi imamo cilj da u Pragu unapređujemo svoju igru, koristimo da ostanemo dobri u fizičkom stanju. To je prvi kratkoročni cilj - kazao je Pešić u uvodu.

Na konferenciji je, sa selektorom, i Marko Gudurić, košarkaš Srbije.

- Treba da iskoristimo prvu fazu, da unapređujemo našu igru i da ostanemo zdravi, kao što je selektor rekao. Sigurno da svi verujemo da jesmo, neka bude jesmo. To je manje važno, bitno je da tamo pokažemo. Zdravstveno sam dobro. Svi se dobro slažemo, stvarno je tako. Igrači znaju svoje uloge, verujemo selektoru, svi smo spremni da se žrtvujemo od prvog dana. Svako zna ko su lideri i svako zna svoj posao, sve je u redu za sada. Treba ići samo korak po korak, dizati formu korak po korak timski - naglasio je Gudurić.

- Ja sam tu ulogu imao i Feneru. Mislim da mi je to jedan kvalitet, da to ima većina igrača u ekipi, zato smo i dobri. U nekim situacijama volim i da počinjem sa klupe, kada ekipe uđu u bonus - rekao je Gudurić, a onda se nadovezao i Pešić.

- Nema ljutnje ako ne počneš.

- Zahvalan sam za saradnju kouč! - nasmejao se Gudurić sa selektorom, a onda se osvrnuo i na prisustvo Novaka Đokovića u Istanbulu na meču sa Turskom.

- Zadržali smo ga jedno sat i po dva u hotelu. Bilo je dosta pitanja, bili smo kao deca. Razna su pitanja bila o tenisu i košarci, vezana za oporavak, gde je on davao neke saveta najbolje. Siguran sam da je svima puno značalo što je Nole bio tamo sa nama i što je podelio neke svoje tajne - izjava Gudurića.

- Mislim da je svima jasno da je Nikola lider, pored njega je tu Vasa. Prelagano je sa njim igrati, čini sve nas mnogo boljima. Trudim se da uživam kad sam u ekipi sa njim. Kada nisam, onda je mnogo teže - zaključio je Gudurić.

Pešić je, onda, odgovorio na pitanje koje najviše interesuje javnost - spisak će biti tek sutra objavljen!

- Sutra ćemo, kada se završi poslednji trening pred Eurobasket. Svaki trening može biti nezgodan. Dobri su, malo se tu smirila situacija sa povredama, međutim, naporno je. Prvenstvo se igra svaki dan, moraćemo da vidimo kako i gde. Što se tiče Nemanje i jednog i drugog. Večeras imamo trening i sutra, videćemo koliko su u stanju da pomognu ekipi i onda ćemo da donosimo odluku.

Selektor je nastavio o budućim zadacima na prvenstvu Evrope, ali se osvrnuo i na meč sa Turskom.

- Već sam na tu temu govorio. Baza svega je, ako hoćeš nešto specijalno da uradiš u životu, onda moraš nešto specijalno i da pripremiš. Prerano je da se hvalimo, to je ono što bi mi želeli da igramo. Reakcija na to što smo pripremali i za mene iznenađujuća, dobra. Mi imamo taj talenat u napadu, tu nema nikakvih dilema ili diskusija. Meni je drago da je reakcija bila iznad očekivanja. U trećoj četvrtini smo pali, nismo zadržali odbranu, počeli smo malo da filozofiramo u napadu. Imali su i oni svojih pet minuta. Treća četvrtina je jedna nova utakmica. Cilj je bio "hajde sada da dobijemo treću četvrtinu". Bilo je tu malo pritiska sa njihove strane, malo i odbrane i odluka. Nisam čitao, ali prođu pored mene i čujem "jao, kakvi su to padovi". Padova će uvek biti, samo je pitanje kad padneš, kako ćeš da se digneš. Malo bolje znam od svih kako izgledaju ekipe, ko kako igra. Ne samo naših protivnika, nego svih koji su učesnika Evropskog prvenstva.

- Ekipe posle tih pet godina dolaze sa velikim motivom i željom, biće tu iznenađenja. Mi ćemo se truditi da ne bude negativnih sa naše strane, ali za to moramo da budemo spremni. Ovde se priča samo o fizičkom, ali nema euforije i plakanja i tuge. To je jedan proces koji mi moramo da napredujemo iz utakmice u utakmicu, a to je moguće da se uradi bez prevelike euroforije ili da se poraz uzima kao velika tragedija. Svako svakoga može da dobije. Možda BiH ne može da dobije Francusku u "best fajv", ali u jednom meču. Mi imamo MVP jednog, MVP drugog. Vi ne možete da shvatite koliko je to podsticaj za svakog protivnika. Na nama je da svakog dana radimo, da ispravljamo greške - kazao je Pešić.

- Razmišljamo, o svemu razmišljamo. Razmišljamo da igramo i sa tri beka. Nikada ne verujem u nešto što nisam trenirao, uvek verujem da si u prednosti ako radiš svoje stvari onako kako si trenirao i doveo do perfekcije. Da je neko drugo vreme, a nažalost nije... Mi bi želeli da zbunimo protivnika, moramo da vršimo selekciju, razmišljalo se o svim modelitetima, ali to je za neku drugu priliku. A, možda se desi i sada, sve ćemo pripremati koliko možemo - zaključio je Pešić.

Reprezentacija putuje u četvrtak ujutru za Prag, a kao što je rečeno, večeras i sutra ujutru će Srbija odraditi još dva treninga nakon čega će biti jasnije ko putuje u Češku.

PRED KONFERENCIJU

Ostaje da se vidi koliko će povrede uticati na krajnji spisak, pošto su zbog povreda mečeve sa Grčkom i Turskom propustili Aleksa Avramović, Nemanja Nedović i Nemanja Bjelica.

Prethodno su sa spiska otpali doskorašnji kapiten Miloš Teodosić, a u Partizan su se vratili Alen Smailagić, kao i Balša Koprivica.

Ako gledamo minutažu sa utakmica protiv Grčke i Turske, kao i konkurenciju na tim pozicijama, manje šanse da se nađu na spisku putnika imaju Dušan Ristić, Filip Petrušev, Dejan Davidovac, Boriša Simanić i Ognjen Dobrić.

Ovako trenutno izgleda sastav Srbije:

Plejmejkeri: Vasilije Micić, Aleksa Avramović

Bekovi: Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Nemanja Nedović, Ognjen Jaramaz

Krila: Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Dejan Davidovac

Krilni centri: Nemanja Bjelica, Filip Petrušev, Boriša Simanić, Marko Jagodić-Kuridža,

Centri: Nikola Jokić, Nikola Milutinov, Dušan Ristić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    30. avgust 2022 | 13:25

    Brate Bogdane gde si 🥺 Dođi berem da greješ klupu 🥺 Ti si lik koji je zaslužio da se okiti zlatom kao i Teo 😡

  • Bole

    30. avgust 2022 | 13:49

    Čeka da mu javi onaj koji se za sve pita u ovoj zemlji!

  • AV

    30. avgust 2022 | 13:59

    Ovaj ko ja. Sazvao konferenciju da vam kaze da ce za 48h da saopsti spisak uli ko krizni stab sastanu se da katu da ce ponovo da se sastanu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA