≫ 

Brojke za istoriju i košarka "za oko": Pešić i Srbija sa obe noge na zemlji grabe ka Berlinu

Tim Svetislava Pešića na terenu i van njega služi za primer

  • 2
Košarkaška reprezentacija Srbije Foto: MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije nastavlja sa odličnim partijama na Evrobasketu pošto je i u trećem meču na prvenstvu slavila, i to, protiv selekcije Finske 100:70, a ono što je obeležilo i ovaj susret jeste kvalitetna i lepa timska košarka. 

Činjenica je, Srbija ne igra protiv top selekcija u svojoj Grupi D. Ali, činjenica je i to da je i ranijih godina na takmičenjima bila u sličnoj situaciji i da u mnogim košarkaškim elementima, koji čine jedan tim,  nije imala ni obrise načina igre koji sada demonstrira u Pragu.

Ekipa Finske, iako ne spada u grupu košarkaških zemalja, i te kako ume da iznenadi, pa tako skoro niko nije očekivao da će rezultat biti ovako visok u korist naše zemlje.

Košarka "za oko"

Ono što je uvek bitnije od statistike jeste ono što se vidi na terenu.

- Ne postoji Berlin, postoji samo sledeća utakmica. I drago mi je da se pripremamo za svaku utakmicu punom snagom - ponovio je selektor još jednom na konferenciji za medije posle Finske.

I zaista, nema mesta za euforiju, a uživanje u košarci je poželjno. Navijači kraj malih ekrana, i u hali, imaju priliku da vide igru Srbije koja nije viđena godinama. Bilo je i ranije mečeva u kojima smo briljirali, na Olimpijskim igrama 2016. godine, potom na Svetskom prvenstvu 2014. i na Evropskom 2009. godine, ali ne na ovaj način. Uživanje je gledati ovakav tim, koji igra kolektivno, bez sujete, sa jasno određenim ulogama u timu i pojedinačnim zadacima za svaki meč.

Naravno, svaka priča o zlatu je preuranjena i neumesna, jer i pored svega, treba ostati skroman i sa dve noge na zemlji o čemu je pričao i Nikola Kalinić, posle meča sa Finskom.

Video: Pešić o stanju Marinkovića: Uzeo je potrebne lekove! Sa Milutinovim moramo da budemo strpljivi!

Brojke za istoriju i sladokusce

Za ljubitelje brojki, trenutno, Srbija, uz Španiju i Ukrajinu, ima ubedljivo najveću koš razliku, 67. Na tri utakmice, Orlovi su postigli 281 poen, a primili samo 214. Efikasniji od nas su samo Slovenci koji su postigli 288, uz 270 primljenih, dok je Ukrajina primila 7 koševa manje od nas, ali je i postigla 248.

Ovaj segment igre, direktno ne mora da znači ništa, jer tome statistika i služi. Ali, ukazuje na konstantnost u odbrani i napadu, što je, od velikog značaja za turnire ovog tipa.

Govoreći o brojkama, Jokić je, posle Nemanje Bjelice, postao prvi košarkaš Srbije koji je u dva vezana meča na Evrobasketu postigao dabl-dabl učinak. Tako je na meču odigranom u ponedeljak imao 13 poena, 14 skokova i 7 asistencija.

Takođe, osim što je Srbija na dva od tri meča postigla najmanje 100 poena, Fincima je ubacila 62 do poluvremena i tako izjednačila rekord Španije koja je 2011. protiv Litvanije odigrala najefikasnije poluvreme na Evrobasketima.

Pešić zna šta radi

Pešić, i te kako, zna šta radi. Svakog od protivnika skenira do poslednjeg detalja. Tako, utakmice deluju lake, a protivnici neadekvatni. Ipak, reč je o dobroj pripremi koju igrači kasnije materijalizuju na terenu. Primera radi, u meču protiv Finske odigrana je tranziciona odbrana za priomer. Selektor je sve objasnio u nekoliko rečenica.

- Ako znate da su Finci protiv Izraelaca dali 21 poen tako, protiv Holandije 31 poen, a protiv nas samo 13, sve se vidi. Ako to kontrolišete, kontrolišete i šut za tri poena. Samo su tri puta pogodili, a protiv Poljske su imali preko 70%, to smo pričali sa svim igračima, pogotovo o tom meču Poljska - Finska, koji nam je pomogao u pripremi - rekao je Pešić

Selektor često ističe da ekipa raste iz meča u meč, a to je viđeno i ovog puta. Počev od igre u odbrani u kojoj se pokrivaju svi šuteri Finske i zaustavlja Markanen, pa sve do izgrađenih napada, mnogo kontranapada i atraktivnih poteza.

I na ovom duelu, svi košarkaši koji su ulazili u igru su se upisivali u listu strelaca, a posebno bi trebalo istaći rolu Marka Jagodića-Kuridže, koji je sve bolji.

Video: Kuridža daje izjavu, a navijači mu skandiraju MVP: Daje mi obavezu da se borim na terenu

Takođe, i Nedović je sa 14 poena uhvatio potrban ritam, a povratak Nikole Milutinova koji je meč, posle dolaska u Češku, pratio sa klupe, donosi novu svežinu timu Srbije.

Posle tri meča, Srbija je prva u Grupi D i izboril je osminu finala, slede Poljska i Izrael sa skorom 2/1, a četvrta je Finska sa jednom pobedom i dva poraza, domaćin Češka je na petom mestu sa istim učinkom, a poslednja je Holandija sa sva tri poraza.

Kao što se često ističe, idemo korak po korak. Srbija sledeći meč igra protiv Izraela, ovog utorka, od 21 sat.

Video: Kari Pešić s klupe dobacio Kuridži da se prebaci u beast mode: Kure, idemo za 3 poena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. septembar 2022 | 13:21

    MUSKETARI svi za jednog, jedan za sve💪

  • Febo

    6. septembar 2022 | 15:39

    Sad se zna ko kosi ,a ko vodu nosi.a ne kao kod ,Djordjevica gde je jedan Jokic bio rezerva rezervi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA