≫ 

Drakonska kazna za vlasnika NBA tima, mora da plati 10 miliona dolara zbog rasizma na radnom mestu

Robert Sarver, gazda Finiksa, uz novčanu globu je i suspendovan zbog novog ispada

  • 1
Robert Sarver vlasnik Feniks Sansa Foto: Profimedia/USA TODAY Sports/ddp USA

Organizacija najjače košarkaške lige sveta NBA suspendovala je vlasnika Finiks Sansa i Finiks Merkjurija Roberta Servera na godinu dana, a uz to mu je izrekla drakonsku novčanu kaznu od čak 10 miliona dolara zbog, kako su naveli, "lošeg ponašanja, vređanja i ponižavanja zaposlenih". Istraga koju je, pod pokroviteljstvom NBA, sprovela njujorška advokatska kancelarija "Wachtell Lipton", utvrdila je da je Server u nekoliko navrata u proteklom periodu, minimum pet puta, nazvao podređene u svojoj organizaciji pogrdnim imenima sa rasističkim i mizoginim prizvukom.

Server iza sebe ima istoriju ovakvog ponašanja, mizoginih, rasističkih i vulgarnih komentara prema zaposlenima tokom svoje dvadesetogodišnje vladavine u oba profesionalna kluba iz Finiksa, Sansa i Merkjurija.

NBA je sprovela istragu nakon što je američka stanica ESPN još u novembru 2021. objavila priču o navodima o rasizmu i mizoginiji tokom Sarverovih 17 godina vladavine u klubu.

Dok je liga u saopštenju navela da je Sarver "u potpunosti sarađivao u istražnom procesu", izvori lige rekli su Baksteru Holmsu i Adrijanu Vojnarovskom iz ESPN-a da on ne želi da se pomiri sa jednogodišnjom suspenzijom i kaznom od 10 miliona dolara zbog svog ponašanja.

U međuvremenu je Server prihvatio izrečenu kaznu i posledice koje mora da snosi zbog svog ponašanja, ujedno se i javno izvinio svima koje je uvredio. Američki mediji takođe navode da se, ipak, nije saglasio sa svim navodima koji ga optužuju, a koje je istraga utvrdila nakon razgovora sa zaposlenima u Finiksu.

Kazna od 10 miliona dolara je inače najteža moguča propisana u pravilnicima NBA!

U izveštaju NBA se navodi da je Sarver "ponavljao ili navodno ponavljao reč koja počinje slovom N (Nigga - crnčuga) u najmanje pet navrata tokom svog mandata u Sansima“, mada se dodaje da istraga "ne otkriva da je Sarver koristio ovaj rasno osetljiv jezik sa namerom da ponizi ili ocrni".

Istraga je pokazala da je je Sarver koristio ponižavajući jezik prema zaposlenima, uključujući i vređanje trudne zaposlene da neće moći da radi svoj posao nakon što postane majka. Takođe, davao je neobične komentare i šale o seksu i anatomiji, vikao je i psovao zaposlene na načine koji se smatraju kao maltretiranje "prema standardima radnog mesta".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cxx

    13. septembar 2022 | 23:54

    Kod nas bi ušao u Zadrugu ili gostovao u jutarnjem na pinku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA