≫ 

Počela nova sezona KLS, da li će i ova biti bez Partizana? Liga još uvek nije donela važnu odluku

Crno-beli su oglobljeni novčano po više osnova, najviše zbog narušavanja ugleda lige, ali i dalje čekaju na definitivnu odluku o učešću u takmičenju

  • 8
Otvoreni trening KK Partizan, početak priprema Foto: Nikola Anđić

Ovog vikenda startovala je i Košarkaška liga Srbije, najkvalitetnije domaće takmičenje, koje je već dugi niz godina toliko devalvirano da, osim prestiža, ništa drugo ne služi kao motiv za naše najveće klubove da se pobiju za trofej. Nezainteresovanost za nekada najuglednije takmičenje je minule sezone dostiglo vrhunac kada je Partizan odlučio da odustane od učešća (nije želeo da igra polufinale), nedugo pošto je pretrpeo poraz u finalu ABA lige od Zvezde u direktnoj borbi za trofej i plasman u Evorligu.

Bio je to presedan, pa je najtrofejniji srpski klub i kažnjen od strane takmičenja, i to po više osnova, ali još uvek nije poznata konačna kazna, odnosno odluka da li će Obradovićev tim ove sezone igrati u KLS ligi, iako to, u sezoni velikih očekivanja u Evroligi i ABA ligi, gotovo nikoga u Partizanu ne dotiče.

- KK Partizan NIS je završio sezonu 2021/22 i neće se takmičiti u plej-ofu domaće Superlige. Ovakvu odluku, klub je doneo nakon svih dešavanja tokom finalne serije plej-ofa ABA lige. Posle svih apela koji su stizali i iz KK Crvena zvezda MTS i KK Partizan NIS, na svih pet utakmica su se dešavali brojni incidenti koji su dovodili do prekida utakmica, ugrožavanja bezbednosti igrača i članova stručnog štaba, delimičnog i potpunog pražnjenja dvorane, kazni i brukanja srpske, odnosno regionalne košarke pred čitavim košarkaškim svetom - rečeno je u saopštenju Partizana u kojem su obrazložili svoju odluku.

Podsetimo, crno-beli su nakon odustajanja kažnjeni novčano sa 1.812.000 dinara, 600. 000 dinara zbog nepojavljivanja na polufinalnoj utakmici i 1.200.000 dinara zbog povrede ugleda KLS. Treneru Partizana Željku Obradoviću odmerena je kazna zabrana vođenja tima na naredne četiri utakmice KLS, a identično je sankcionisan i službeni predstavnik crno-belih Dule Karavesović.

Takođe, novčana kazna u iznosu od 12.000 dinara crno-belima je izrečena zbog nedostavljanja dokumentacije kancelariji lige, a Dejan Kijanović, kao odgovorno lice Partizana, suspendovan je šest meseci u okviru takmičenja KLS.

Međutim, kako je tada rečeno, nije stavljena tačka na nagađanja da li će renomirani klub iz Humske ostati član elitnog domaćeg takmičenja, jer je disciplinski sudija KLS Dragutin Ilić ukazao na to da o tome odlučuje Predsedništvo UKKLS kao nadležni organ, a sve u skladu sa važećim aktima UKKLS, KSS i FIBA.

Iako je nova sezona počela, još uvek nije poznata sudbina Partizana za aktuelnu takmičarsku godinu. Toliko o ozbiljnosti lige...

- Predsedniku udruženja i Direktoru takmičenja ukazujem na Statut UККLS, a posebno član 18 koji definiše uslove i načine za prestanak ili sticanje članstva u UККLS obzirom na saopšenje i stav КК Partizan NIS te predlažem da se Predsedništvo UККLS kao nadležan organ udruženja izjasni o statusu КК Partizan NIS u što kraćem roku a sve u skladu sa važećim aktima UККLS, КSS I FIBA . O eventulanim odlukama obavestiti Upravni odbor КSS u vezi Pravilnika o takmičenju КSS posebno član 36 i druge akte КSS koji se odnose na konkretan slučaj - piše u saopštenju izdatom još u junu.

KLS, 1. kolo

Zlatibor - Kolubara 77:64

Vršac - Vojvodina 73:80

Sloga - Čačak 104:97

Nedelja

Mladost - Sloboda 13

Metalac - Zdravlje 19

Ponedeljak

Dunav - Spartak 18

OKK Beograd - Dinamik 20:30

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    2. oktobar 2022 | 13:20

    Само по статуту и закону...друга или трећа лига, мање је битно него принцип да се реагује адекватно у складу са прописима...тиме треба показати да ли је јача држава, или неки тамо клуб који се дрзнуо да крши закон о спорту...

  • Aco

    2. oktobar 2022 | 14:11

    Braco Srbi neka jugosloveni pobede inace ce rumenko i limar moratin jos da kupuju igraca a Srbija za tudjmanovce placa

  • Febo

    2. oktobar 2022 | 13:54

    Sta ce nam rvati u Srpskoj ligi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA