≫ 

Sve što treba da znate o tretmanu ženskog sporta: Maskota Denvera plaćena 3x više od legendarne Taurasi?!

Ko zna koliko puta veći novac se obrće oko muške košarke naspram ženske, ali opet...

  • 2
Taurasi maskota Foto-kolaž: Tanjug/AP, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Ženska fudbalska reprezentacija Sjedinjenih Država se ne tako davno, posle višegodišnje borbe, i pravne inicijative, izborila za ujednačen tretman sa kolegama fudbalerima po pitanju finansija. Danas fudbalerke, reprezentativke SAD, primaju isti novac kao i fudbaleri najviše zbog činjenice da su sa najvećih takmičenja, bilo da je to Mundijal ili su Olimpijske igre, donosili najsjajnija odličja, za razliku od muškaraca.

U košarci, ipak, vlada nejednakost kada je reč o platama u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi, muškoj NBA i ženskoj WNBA ligi.

Podatak koji možda i najbolje govori o tretmanu ženskog sporta oslikan je u činjenici da maskota Jokićevog Denver Nagetsa, popularni Roki, na godišnjem nivou zarađuje 625.000 dolara, a jedna od najvećih košarkašica SAD Diana Taurasi (40), živa legenda ovog sporta, skoro tri puta manje - 228.000!

Za neupućene, Taurasi je najbolji strelac WNBA lige svih vremena, trostruka WNBA šampionka, dvostruki MVP finala, desetostruka učesnica ol-stara, desetostruki član najbolje postave lige, šestostruki šampion Evrolige (igrala za Dinamo, Spartak, Fenerbahče, Galatasaraj), petostruki najbolji strelac WNBA lige i još mnogo, mnogo svega je osvojila Diana, i ono na šta je najponosnija - petostruki je olimpijski i trostruki svetski prvak sa reprezentacijom SAD.

Sve ove neverovatne počasti, priznanja i medalje, sva slava koju je za karijeru doživela i koja još traje, je, makar u finansijskom smislu, nisu izdigle iznad maskote koja je, opet, gle slučajnosti, muškarac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojko

    7. oktobar 2022 | 16:05

    Stvar popularnosti, ceo svet gleda muski NBA i samo bog zna koliko biliona dolara se obrce godisnje pa samim Tim i igraci su placeni vise , upotedite koliko prihoda ima zenska kosarka a koliko muska pa da onda vidimo razliku

  • Pp

    7. oktobar 2022 | 19:05

    Koga zanima ženski sport i ko ga uopšte prati ? Muški sport je svima zanimljiv, svi ga prate i profitabilan je. Lično ne znam nikoga ko prati ženski sport, čak ni tenis.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA