≫ 

Osvojio Australijan open, rekorder je Vimbldona, a sada će igrati Evrokup sa London Lajonsima

Neverovatna priča Britanca koji je prošao put od profesionalnog tenisera do profesionalnog košarkaša

  • 0

Utakmicom između Hapoela iz Tel Aviva i London Lajonsa od 19 sati zvanično će početi nova sezona Evrokupa.

Posle mnogo godina jedan engleski tim će igrati evropsko košarkaško takmičenje, a pažnju naavijača će privući kako zbog velikihambicija, tako i zbog košarkaša Džošue Varda-Hiberta koji je nekada bio profesionalni teniser.

Naime, Džoš je rođen 1994. godine, a sportsku karijeu je počeo upravo kao teniser. Tako je kao junior beležio velike uspehe pa je čak osvojio juniorski Australijan open u dublu, a tokom 2011 i 2012. godine je nastupao i na juniorskom Vimbldonu, US Openu i Rolan Garosu. U ovom periodu upisao je i rekod pošto je odservirao lopticu neverovatnih 214 km/h.

- Za tenisera, ovo je zaista nešto posebno, najbolje vreme u godini. Nešto što sam uvek čekao, izaći na travu. Kao Britanac, uvek sam želeo da igram dobro na svom terenu, ispred navijača, jako je uzbudljivo - rekao je u jednom od intervjua Džoš.

Ipak, u seniorskoj kategoriji nije uspeo da ostvari ni približno veliki uspeh. Igrao je kvalifikacije za Vimbldon 2014. godine, pa mu je tako najbolji plasman bio 2015. godine kada je bio 588. teniser sveta. U teniskoj karijeri zaradi oje oko 38.000 dolara od nagrada, a onda je odustao od aktivnog bavljenja ovim sportoom.

Sa druge strane, ovaj Britanac nije odustao od profesionalne sportske karijere, pa je tako sebe pronašao u košarci kojom se i ranije bavio. Tako je 2016. godine potpisao za Lester Rajderse.

- Proveo sam divno vreme igrajući tenis, ne žalim za svojim izborima. Stekao sam prijatelje, naučio mnogo o sportu i sebi. Na žalost, nije ispalo onako kako sam želeo, ali sam zahvalan na iskustvu koje sam stekao. Proputovao sam Evropu, Ameriku, Aziju i Južnu Ameriku. Rekord na Vimbldonu i na juniorkskom Austrlijan openu su uspomene koje ću pamtiti zauvek - rekao i je i dodao:

- Kada nisam igrao tenis, igrao sam košarku i obrnuto. Nekada sam propuštao važna takmičenja kako bih igrao tenis. Dolazak u London je lepo iskustvo i zaista sam blagosloven što igram košarku - zaključio je Džoš.

Od 2020. godine je član London Lajonsa koji će, pojačani Tomislavom Zubčićem, Kostasom Kufosom i Tarikom Filipom pokušati da ostvare zapaženije rezultate u drugom po redu evropskom košarkaškom takmičenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA