≫ 

Bentil od junaka do tragičara Zvezde: Promašio ključno bacanje, Radonjić sa Zelenima trijumfalan u Beogradu!

Neverovatna završnica u najvećoj dvorani na desnoj obali reke Save

  • 55
Crvena zvezda - Panatinaikos Foto: MN Press

Nije bilo za one sa slabim srcem... Košarkaši Panatinaikosa ipak su uspeli da stignu do pobede protiv Crvene zvezde i da tako šokiraju odlično popunjeni Pionir. Bio je to tako trijumfalan povratak Dejana Radonjića u Beograd, prvi put nakon što je napustio klub sa Malog Kalemegdana - 75:77.

Imala je Zvezda nekoliko dobrih situacija tokom kojih je mogla da prelomi ovaj meč u svoj korist. Na pet minuta do kraja su crveno-beli imali prednost od pet poena, ali su sebi u završnici dozvolili "rupu" od čak tri minuta bez poena.

Pa ipak, iako se to dogodilo, u poslednji minut se ušlo u potpunom egalu. A sve je otvorio promašaj Lazića za tri poena. Na kraju su trijumfalni poeni stigli iz ruku Mateuša Ponitke, pošto nakon toga Ben Bentil nije odgovorio sa dva pogotka sa linije penala, a Zeleni su pametno odigrali završnih deset minuta i preko slobodnih bacanja osigurali pobedu.

Fantastična košarkaška predstava viđena je ove večeri u dvorani “Aleksandar Nikolić“. Od samog početka su obe ekipe izašle na teren sa velikom dozom energije, što se automatski pretočilo u pravi obračun.

Bilo je tu mnogo lepih poteza, trojke su padale u velikoj meri i može se reći da su i jedni i drugi bili dobri kada je ovaj parametar u pitanju. No, standardno, kako je meč odmicao, tako su i procenti padali, uzimajući u obzir da je rezultat bio “gust“ i da se ruka i jednih i drugih stegla.

Baš kao i na nekim prethodnim mečevima, trener Vlada Jovanović pokušao je maksimalno da iskoristi sve snage koje ima na raspolaganju, sa razlikom da je u odnosu na neke prethodne mečeve sada mogao da se osloni i na Ognjena Dobrića, koji je gotovo od samog starta dao dodatna krila crveno-belima.

Ben Bentil postigao je 18 poena i bio je najefikasniji u timu Zvezde. Dvocifren je bio još samo Hasan Martin sa 12 poena, dok se kod Grka istakao Marijus Grigonis sa 17 poena uz Arturasa Gudaitisa koji je dodao 12 poena i Mateuša Ponitku koji je stao na 10 poena.

Kao što smo pomenuli, prva četvrtina krenula je vrlo dobro po Zvezdu, uz nekoliko trojki posle kojih je beogradski klub prvi put stekao i nešto opipljiviju prednost. Međutim, solo nizom Endrua Endruza, Panatinaikos je došao do daha i preokrenuo rezultat, pa se do kraja uvodnih deset minuta rezultat klackao, ali je na kraju ipak blago bio na strani crveno-belih.

No, početak druge četvrtine donosi ponovo manji pad u igri Crvene zvezde. Panatinaikos je preko Bohoridisa, Papajanisa i Ponitke uspeo da nastavi sa dobrom serijom i negde polovinom ove deonice je ponovo preuzeo prednost u svoje ruke, koju je do samog kraja čak i dodatno uvećao i bacio crveno-bele na razmišljanje pred nastavak.

Navijači nisu nimalo bili zadovoljni suđenjem sudijske trojke, koju su nekoliko puta ispratili žestokim zvižducima, a njihove odluke samo su dodatno podizale temperaturu u već podgrejanom “Pioniru“. Zvezda je i u takvoj atmosferi uspela da se vrati i da uđe u novi egal sa Zelenima. Drama je samo nastavila da raste, a na kraju su gosti bili ti koji su sa poenom prednosti ušli u završnih deset minuta utakmice.

Poslednja četvrtina krenula je bolje po goste, koji su preko moćnog Mateuša Ponitke došli do nekoliko vezanih koševa. Ali nešto kasnije je Poljak morao na klupu, pošto je imao krv iz usta nakon jednog udarca, što je označilo početak serije crveno-belih. Malo po malo, domaći su zatvorili sve prilaze košu Zelenima, a nakon zakucavanja Dobrića došli su do opipljivih +5 na pet minuta do kraja.

Ipak, usledila je neverovatna završnica. Zvezdi kao da su se stegle ruke, a upravo je Ponitka ponovo pokrenuo tim i postigao ključne poene, za prvu pobedu Panatinaikosa u Evroligi u novoj sezoni.

STATISTIKA UTAKMICE

Crvena zvezda - Panatinaikos 75:77 (24:18, 14:24, 18:15, 19:20)

Crvena zvezda: Holand 4, Lazarević, Adams 5, Mitrović 8, Lazić 6, Martin 12, Dobrić 7, Raduljica 3, Ivanović 7, Petrušev 5, Topić, Bentil 18

Panatinaikos: Kalaicakis 2, Li 6, Papajanis 9, Bohoridis 3, Vilijams 8, Endruz 8, Kalaicakis 2, Čugkaz, Ponitka 10, Grigonis 17, Mancukas, Gudaitis 12

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (75:77) - Bentil ne pogađa za tri. Ali Lazić skuplja loptu. Novi napad Zvezdu. Pet sekundi ostaje za napad crveno-belih. Vilijams je fauliran i šutiraće dva bacanja. Tajmaut Jovanovića nakon što je rezultat postao nerešen. Još minut i po do kraja. Mrtva lopta, Lazić ne pogađa... Ponitka poentira posle ukradene lopte. 21 sekunda do kraja. Holand promašuje za tri, Bentil je fauliran. Pogodio je samo jedno... Na drugoj strani uspešna bacanja Panatinaikosa, a Dobrić pogađa prvo, pa namerno maši drugo. Ali ništa. Kraj

8. minut (73:71) - Grigonis za tri uz zvuk sirene. Šokantno za sve u dvorani. Neverovatno šta je pogodio. Biće aut za Zvezdu. Martin je pogodio uz faul, jako, jako važni poeni Crvene zvezde. Pogodio je i penal. Nema pogotka Ponitke. Dobrić nije pogodio preko ruke. Ali zato je na drugoj strani poentirao PAO i to Gudaitis. Imaćemo dramu. Faul Vilijamsa. Poeni Bentila, dva, da budemo precizni. Gudaitis pogađa uz faul. Nemoguće. Pogodio je i taj dodatni penal.

6. minut (68:63) - Petrušev nije precizan. Gubi loptu Papajanis. Dobrić sam kao duh na šutu za tri, ali je neprecizan. Sada dosta dugo nema poena. Martin je faulirao Grigonisa. Dobrić zakucava i podiže atmosferu do usijanja. Li i Papajanis neprecizni, a onda prave i faul. Nema trojke ni Lazića, a Papajanis izbija loptu u aut. Gudaitis napada Lazića, na kraju obostrani faul - Bentilu i Vilijamsu.

4. minut (66:63) - Nema trojke Grigonisa. Martin je fauliran uz pogodak za dva. Ponitki su razbijena usta, mora na klupu, pošto ima krvi. Gledao se i snimak da bi se videlo šta se tu zaista desilo, a Martin je ubacio dodatno bacanje. Kalaicakis je kratak na šutu. Petrušev je pogodio za dva. Nema trojke Ivanovića, faul pravi Endruz.

2. minut (61:63) - Tri bacanja za Raduljicu. Dva zbog faula i jedno zbog tehničke Bohoridisa. Realizovao je dva. Ponitka će sada imati dva penala. Mnogo iseckana igra trenutno u Pioniru. Oba puta siguran Poljak. Još i ukradena lopta i zakucavanje. Lazić za tri i izjednačenje posle tajmauta. Opet faul... Lazić. Ponitka zakucava. Holand nije pogodio za tri.

Crvena zvezda - Panatinaikos Foto: MN Press

III ČETVRTINA

10. minut (56:57) - Novi poeni Mateuša Ponitke iz kontre, a onda i jedan od dva Petruševa sa linije penala. Faul Adamsa... Gudaitis sada precizniji, ali samo malo, jedan od dva. Još jedna bizarna odluka Migela Anhela Pereza. Raduljica je bio u kretnji, fauliran je i postigao je koš, ali on nije priznat, već su dosuđena dva bacanja, od kojih on realizuje samo jedno. I to je to, malo petljanja na kraju, niz izgubljenih lopti. Jedan poen deli dve ekipe.

8. minut (54:54) - Sada ide Grigonos da šutira penale... I pogađa oba. Raduljica neprecizan, ali Ben Bentil zato ne greši. Lopta odlazi van terena na drugoj strani. Sada Bentil svira faul u napadu, ponovo to dodeljuje Anhel Migel Perez, na opšte nezadovoljstvo navijača. Faul je sviran Raduljici, dva bacanja za Gudaitisa. Promašaj Gudaitisa oba puta. Adams gazi aut liniju, prosto neverovatno. Endruz ne pogađa, hvata Lazarević. I Petrušev se malo spetljao, ali ostaje posed za Zvezdu. Faul Bohoridisa. Biće bacanja za Džona Holanda. Jedan od dva. Sudije imaju oštar kriterijum, Lazićev faul, bacanja za Mateuša Ponitku. Pogodio je oba.

6. minut (51:50) - Vilijams promašuje dva bacanja. A na drugoj strani Adams pogađa uz faul, imaće i dodatni penal, koji će pogoditi. Sada će Li imati dva bacanja. TV tajmaut pre toga. Realizovao je jedno bacanje. Potom Zvezda ne koristi napad, koji se završava promašajem Dobrića. Ali Papajanis pravi prekršaj u napadu. Pogodak Bena Bentila uz faul Vilijamsa. I dodatno bacanje je realizovao.

4. minut (45:49) - Nažalost Vilijams vraća, njegov šesti poen. Lepa je to bila akcija. Faul Mitrovića u napadu. Tehnička Mitroviću zato što je odmahnuo rukom (?), ogromni povici sada na Migela Anhela Pereza u Pioniru! Nije to bacanje realizovano. Posle toga Ivanović ide do kraja i poentira. Bentilova trojka, potom trojka i za Grigonisa. Kakva šteta.

2. minut (40:44) - Odmah su sudije svirale faul nad Endruzom. Li preko ruke nije pogodio, a onda aut za PAO. Predugo ovo traje... Grigonis daje pas Papajanisu na alej-up. Dobrić gubi loptu, pa pravi i faul. Izuzetno usporen početak ove četvrtine, ništa od napada Zelenih, pa koraci Bentila. Nema koša Papajanisa. Mitrović zakucava u poslednjem trenutku.

Crvena zvezda - Panatinaikos Foto: MN Press

II ČETVRTINA

10. minut (38:42) - Poništena trojka Nikole Ivanovića. Stotinke su falile... Papajanis hvata loptu, ona potom odlazi u aut od Bentila. Pogađa trojku Grigonis na neverovatan način iz bloka. Bentil gubi loptu. Endruz nije pogodio. Martinu ispada lopta iz ruku, još 19 sekundi do kraja. I Grigonis gubi loptu. To je to...

8. minut (38:39) - Ni Li nije precizan, a Lazarević je odličan na skoku. Adams ne postiže poene. Adams na kraju faulira Grigonisa. Arbitri će gledati da li ima elemenata za nesportsku grešku. I baš tako, Grigonis ima dva bacanja i lopta sa strane je za Grke. Oba je realizovao. Grigonis dodaje još dva poena na konto Zelenih. Potom treći timski faul za Zelene. Martin pogađa na drugom obruču. Papajanis pogađa uz faul, imaće dodatno bacanje... Sada Jovanović zove na odmor. Pogodio je i dodatno bacanje Papajanis. Holand spušta za Martina. Li pogađa za tri.

6. minut (34:29) -  Nije uspeo Mitrović da poentira. Ponitka baca prejak pas za jednog od svojih saigrača. Hteli su Grci brzo da reše ovaj posed. Na drugoj strani gledamo bacanja Luke Mitrovića. Samo je jedno realizovano. Loptu hvata Papajanis.  Nesporazum Zelenih, a Adams meša odbranu i stiže do poena. Lazarević krade loptu, a Ivanović postiže trojku. Tajmaut Radonjića. Vilijams nije pogodio za Zelene. Nema pogotka ni za Ivanovića, a Papajanis skuplja loptu.

4. minut (28:29) - Dobrić je izblokiran od strane Papajanisa. Međutim, grčki košarkaš ne dolazi do poena na drugoj strani. Vilijams je na kraju fauliran u prodoru. Pogođena bacanja Derika Vilijamsa, a Bentil vraća dvojkom prednost crveno-belima. Bohoridis je fauliran od strane Dobrića. Šteta, trojka Bohoridisa iz dobre kretnje lopte... Međutim, sada su se opet ekipe raspucale, pa i Ivanović iz produženog koraka ubacuje dvojku. Papajanis sam kao duh pogađa sa poludistance.

2. minut (24:22) - Ponitka dodaje do Kalaicakisa za nove poene Zelenih. Lazić je neprecizan sa distance, ali posed ipak ostaje u rukama beogradskog kluba. Greška za greškom, gube loptu i jedni i drugi, sada Papajanis preseca pas za Petruševa pod košem. Adams nije uspeo da pogodi, a na drugoj strani Endruz pogađa preko dvojice igrača, njegov osmi poen. Dobrić je fauliran od strane Bohoridisa.

Crvena zvezda - Panatinaikos Foto: MN Press

I ČETVRTINA

10. minut (24:18) - Nije pogodio Martin posle odlične akcije. Ipak, Zvezda kreće u novi napad. Sada petljaju malo igrači crveno-belih, ne preostaje im mnogo vremena za napad, ali je Petrušeev izborio slobodna bacanja. Pogodio je oba puta. Zvezda gubi loptu, a Martin daje novu dvojku, pa Radonjić traži prvi tajmaut na utakmici. Kalaicakis pogađa, a na drugoj strani je fauliran Dobrić koji ubacuje oba bacanja. Malo vremena ostaje za Zelene na drugoj strani i oni ne uspevaju da dođu do koša.

8. minut (18:16) - Vilijams nije pogodio, ali je tu Ponitka sa skokom. I još je Poljak i fauliran, bio je jedan od najboljih igrača Evrobasketa. Dobrić je digao ruku. Glasni povici na sudije sa tribina, ali i klupe, a oni su svirali faul nad Gudaitisom. Biće bacanja. Pogodio je oba. Nema koša Adamsa, nema pogotka ni za Vilijamsa na drugoj strani igrališta. Lopta je za Zvezdu.

7. minut (18:14) - Bukvalno se igra u jednom dahu u ovim momentima. Gudaitis postiže dvojku, uzvraća istom merom Luka Mitrović, a Endruz gubi loptu, pa imamo prvi TV tajmaut na utakmici. Lazarević ne pogađa, ali je tu Mitrović sa skokom. On pogađa i to uz faul. Pogodio je Mitrović i bacanje.

6. minut (13:12) - Šteta, sada je Endru Endruz uspeo da stigne do poena uz faul. Zatim Zvezda ne uspeva da iskoristi svoj napad, a Endruz to kažnjava novom trojkom. Ipak, crveno-beli nakratko vraćaju prednost, pre nego što je Dobrić ubacio dvojku.

4. minut (11:6) - Koliko energičan start utakmice u ekipi Zvezde! Džon Holand pogađa trojku, stigao je odgovor Grigonisa za dva, ali tu je odmah i Ben Bentil. Zvezda se tu ne zaustavlja, već preko Lazića stiže do još jedne trojke!

2. minut (3:4) - Zvezda je imala prvi napad, promašila je, ali nije uspešan ni Papajanis. Ipak, Grk se ispravlja u narednom napadu. Faul u napadu čini Zvezda, ali uspeva preko Bentila da dođe do trojke koji sekund kasnije. PAO ipak vraća prednost posle uvodna dva minuta.

Prilikom izlaska na teren u dvorani, bivši trener Zvezde, a sada Panatinaikosa, Dejan Radonjić dočekan je ovacijama.

Dobre vesti za sve navijače Crvene zvezde jesu da se za meč polako zagreva i Ognjen Dobrić, kako saznajemo od našeg izveštača sa lica mesta.

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Grčki Zeleni nisu sjajno počeli ovu sezonu, pošto pored poraza u Evroligi od Reala iz prve runde imaju neuspehe i u domaćem šampionatu, kao i u Superkupu, gde im je Olimpijakos "oteo" pehar iz ruku.

Sa druge strane, Zvezda može da bude daleko zadovoljnija, pošto je za vikend kao pobednik izašla iz prvog velikog derbija protiv Budućnosti u ABA ligi, a na gostovanju protiv aktuelnog šampiona Evrolige, Efesa se držala sasvim dobro pune tri četvrtine.

Biće ovo prvi dolazak Dejana Radonjića u Beograd od rastanka sa Zvezdom letos, tako da će biti zanimljivo videti kako će crnogorski stručnjak proći i biti dočekan od strane navijača.

Utakmicu će suditi Migel Anhel Perez iz Španije, Mišel Rosi iz Italije i Jurgis Laurinavičijus iz Litvanije.

Video: Martin o srpskom i ćevapima: Zvezda je veći tim od Budućnosti, naučio sam samo ružne reči

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    13. oktobar 2022 | 21:24

    Ivanovic je izgubio utakmicu a ne Bentin. Bentil je odigrao odlicno.

  • 31230

    13. oktobar 2022 | 21:20

    cuj Bentli..Ivanovic Ivanovic Ivanovic..kolko je li je lopti izgubio? kolko asistencija? poena? play? daj breee..poklonite ga nekom

  • Realan

    13. oktobar 2022 | 21:20

    Ivanovic katastrofa, trener seljober igra sa dve petice, to vise ne postoji u kosarci,losa selekcija igraca! Sve u svemu bice bas bas teska sezona!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA