≫ 

Bodiroga otvoreno o Pešiću, Teodosiću i sukobu FIBA i EL: "Otišlo je predaleko, doći će i najsjajnija medalja"

Trofejni košarkaš smatra da Srbija mora da razvija košarkaške centre

  • 3
Dejan Bodiroga Foto: MN Press

Proslavljeni košarkaš i aktuelni predsednik Evrolige dao je opširan intervju za emisiju "360 stepeni" na N1 televiziji i tom prilikom se dotakao aktuelnih dešavanja u najjačem evropskom klupskom košarkaškom takmičenju, sukobu sa FIBA, a govorio je i o reprezentaciji Srbije. 

Bodiroga je na samom početku istakao da sukob Evrolige i FIBA utiče na kvalitet košarke.

- Moja pozicija je da štitim interese klubova, odnosno Evrolige. Mislim da svakako treba doći do razgovora oko usklađivanja kalendara. U Evropi postoje četiri lige. To je mnogo za Evropu. I za običnog gledaoca deluje dosta konfuzno. Prozori ovi novembarski i februarski, zbog nemogućnosti da igraju igrači iz NBA i Evrolige dovodi u pitanje i kvalitet utakmica i svega - istakao je Bodiroga i dodao:

- To traje dugo, više od 20 godina od kada su klubovi osnovali Evroligu. Pre pet godina je izglasano o uvođenju tih "prozora" i od kada se oni primenjuju. To do sada nije dao rezultate u smislu rezultata da igraju najbolji. A cilj je da igraju najbolji. I to je trebalo da bude paralela sa fudbalom, ali u fudbalu igraju najbolji, a u košarci se ne dešava da igraju. Ovaj trenutni kalendar takmičenja u Evropi ne omogućava razvoj košarke na pravi način. Odnosno, negde koči - istakao je Bodiroga za N1.

O Pešiću i Teodosiću

Takođe, Bodiroga se dotakao izostavljanja Miloša Teodosića sa spiska reprezentacije na Eurobasketu, kao i svega što je usledilo posle konačnog izbora igrača selektora Pešića.

- Zasmetalo mi je što su stvari otišle van toga. I u prošlosti je bilo nekih stvari na određenim prvenstvima, ali su to stvari koje treba rešavati u kući, na pravi način. Pešić je dokazao da je trener koji je dao puno reprezentaciji, ne mislim samo na Indijanapolis i Istanbul. Učestvovao je u pravljenju generacija koje su učestvovale u uspesima dugi niz godina.

- Teodosić se, sa druge strane, uvek odazivao pozivu reprezentacije, bio je nosilac i kapiten i za to zaslužuje pohvale. Što se tiče samog odnosa, ne bih mogao nešto više od toga da kažem. Desilo se. Izašlo je malo iz okvira više nego što jeste.

Pohvala za igrače

Trofejni košarkaš je mišljenja da Srbija ima kvalitetne košarkaše koji mogu da naprave uspeh.

- Mislim da ovim igračima, koji su predstavljali na najbolji mogući način reprezentaciju ponašanjem i igrama, odati priznanje. Jokić je postao lider jedne nove reprezentacije, Micić je tu, imamo dva MVP-a i mislim da smo dobili ta dva igrača za buduća takmičenja.

- Teško je upoređivati generacije. Svaka nosi neki svoj period. Uvek se prenosilo sa generacije na generaciju. Imali smo veliku generacijeu Dalipagića, Kićanovića, Ćosića i otvarali su put drugim generacijama. Mislim da je ova generacija imala zapaženih nastupa. Uspeli smo da osvojimo srebrnu medalju. Mislim da smo tu u vrhu. Možda fali to najsjajnije odličje da bi to bila potvrda generacije. Doneli smo srebro na tri velika takmičenja. Ne znam šta je uzrok. Imamo odlične igrače, odličnu reprezetaciju. Svi mi koji smo pravili reprezentaciju ovih godina nadamo se da će doći i ta najsjajnija medalja.

Budućnost srpske košarke

Bodiroga ističe da Srbiji nije potreban stranca, ali da bi trebalo ojačati košarkaške centre i ojačati bazu košarkaša.

- Ja se slažem sa tim. mislim da mi imamo svoj identitet i naš prepoznatljiv sistem rada i stil. ne vidim razloga zašto bi Srbija trebalo da ima strance. Mislim da postoji problem. Izgubili smo centre i bazu koji su jako bitni za razvooj košarke u Srbiji i same reprezentaciji. Tu ste pre imali trenere i radnike koji su bili posvećeni razvoju igrača. Danas je to nemoguće jer čim se pojavi talentovani igrač, teško je da ga zadržite. Kada daju roditlejima i njemu dobre uslove, teško ga je zadržati. Potrebno je napraviti bazu i mrežu jer bez toga neće biti proizvodnje igrača kakva je nekad bila. Bitni su košarkaški entuzijasti i treneri i njih smo izgubili.

Video: Dejane, kad ćeš početi da igraš? Bodiroga se setio Pešićevih reči iz svlačionice u Indijanapolisu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eh,

    14. oktobar 2022 | 13:10

    Nekad su deca išla na besplatne školske sekcije. A danas članarina i po 3000 din, kod nazovi trenera.

  • taifun

    14. oktobar 2022 | 13:31

    Hajde da se nadamo da je Bodiroga na čelu EL, da bi to bila poslednja sezona fmpa u takmičenju koje je izborio za zelenim stolom. Kakav fmp i Evroliga ne ide to jedno sa drugim, takođe se nadam da će im lupiti BAT sa Vildozom i ugasiti klub, ponoviti scenario iz 2011'👉👌

  • SD

    14. oktobar 2022 | 16:10

    Ne mogu da verujem da postoje neki tajfuni koji se u slepilu mržnje zalažu za jedan srpski klub u eliti kakav god da je taj klub a pri tom ne smetaju mu po 3-4 kluba iz nekih zemalja u evro ligi. Samo da komšiji crkne krava sa takvim stavom i ne možemo da očekujemo ništa dobro. Možda se plaši još dva derbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA