≫ 

Grobari su ovo čekali 3.121 dan: Partizan razmontirao Virtus sa +28 za prvu pobedu ove sezone u Evroligi!

Kakva rapsodija crno-belih, sve je funkcionisalo apsolutno besprekorno

KK Partizan - KK Virtus Bolonja Foto: MN Press

Konačno! Na ovo su Grobari čekali osam i po godina, a kada se konačno desilo - vredelo je! Partizan je slavio prvi put u Evroligi ove sezone na apsolutno magičan način, rasturivši Virtus iz Bolonje u paramparčad. Sve je funkcionisalo u igri ekipe Željka Obradovića, od odbrane do napada, bila je ovo najbolja partija crno-belih možda i u ovoj kalendarskoj godini - 90:62!

Protiv Albe se nije moglo. Protiv Baskonije je falilo malo koncentracije. Protiv Olimpije iz Milana je u odsudnim momentima pala koncentracija. Protiv Virtusa ništa od toga se nije dogodilo, sve je išlo kao zacrtano.

Partizan je upisao prvu pobedu u Evroligi posle povratka u elitno takmičenje, a poslednju je ubeležio pre tačno 3.121 dan protiv Žalgirisa na domaćem terenu. Sada je Virtus bio taj koji je "popio" šamar u dupke punoj Štark Areni.

Konačno smo gledali besprekorno poluvreme Partizana u Evroligi. Skok, šut, energija, želja - sve je bilo tu, a zajedno sa hukom Grobara se može reći da su Italijani bili potpuno samleveni u Štark Areni.

Ono što je generalno pravilo razliku jesu procenti iz reketa, gde je Partizan bio gotovo nepogrešiv, uglavnom zahvaljujući Matijasu Lesoru, koji je ispravljao svaki mogući promašaj svojih saigrača zakucavanjima.

Na kraju je najefikasniji bio Džejms Naneli sa 20 poena za tim Partizana, pratio ga je Matijas Lesor sa 14 poena, Jam Madar je dodao 11, dok je Kevin Panter postigao 10. U ekipi Virtusa su samo Ismael Bako sa 11 poena i Kajl Vims sa 10 bili dvocifreni.

Posle toliko vremena, prva četvrtina je odigrana bez ikakvih trzavica. Od samog starta su domaći uveli Italijane u svoj ritam, pogađali su iz svih mogućih i nemogućih pozicija, a interesantno je da je u pogonu Parni valjak držao Džejms Naneli, koji se nije toliko proslavio na nekim prethodnim utakmicama. Na ovoj je ubacio 11 poena već do 8. minuta, čime je kumovao tome da crno-beli stignu do +16 posle deset minuta.

U nastavku je došlo do prvog manjeg pada u igri Partizana, što je Virtus iskoristio da pristigne na osam poena zaostatka. Ali nije mogao više, ponovo se pokrenula mašina, Danilo Anđušić je pogodio trojku, vratio crno-bele na pravi kolosek, a onda su proradili svi ostali. I očas posla su crno-beli uspeli da stignu do +19 na velikom odmoru, što je razlika koja je garantovala mirnu dušu pred nastavak.

Treća četvrtina bila je odrađivanje posla od strane crno-belog sastava. Ni u jednom momentu koncentracija nije padala, a samim tim ni visoka razlika koja se uglavnom kretala na nivou oko 20 poena. Sve je funkcionisalo odlično, nastavio je Naneli sa dobrom partijom, dok na drugoj strani niko nije uspeo da se istakne. Posebno će Virtus zaboleti podatak da niko nije uspevao da se približi dvocifrenom broju poena.

I ne samo to, Virtus je doživeo pravu katastrofu. Posle trojke Kevina Pantera nakon dva odigrana minuta poslednje četvrtine razlika je otišla i preko 30 poena. Serđo Skariolo je samo mogao da gleda u neverici, a Grobari da zapevaju.

Partizan se vratio. Partizan je pobedio prvi put u Evroligi ove sezone.

STATISTIKA UTAKMICE

Partizan - Virtus Bolonja 90:62 (27:11, 24:21, 18:15, 21:15)

Sudije: Huan Karlos Garsija (Španija), Pjotr Pastušjak (Poljska), Maksim Buber (Francuska)

Partizan: Vukčević 8, Ledej 4, Koprivica 4, Panter 10, Papapetru 2, Egzum 3, Naneli 20, Glas, Lesor 14, Trifunović, Anđušić 14, Madar 11

Virtus Bolonja: Kordinije 3, Manion 4, Belineli 3, Pajola 5, Bako 11, Žaite 6, Lundberg 4, Heket 5, Miki 5, Vims 10, Odželeje 6, Teodosić

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (90:62) -  Trojka Tristana, dva poena za Balšu, još ima i bacanje. Promašuje ga. Kraj.

8. minut (85:52) - Dva poena za Pantera uz faul. I bacanje je pogodio. Niko Manion ide na liniju penala, pogađa oba. Panter vraća na +25. Faul u napadu Balše. Manion za dva. Tristan anžalost sada promašuje za dva.

6. minut (80:58) - Danilo promašuje trojku, Bako je na liniji penala. Pogodio je samo jedno bacanje. Kajl Vims takođe precizan za tri. Egzum neprecizan. Faul Balše nad Vimsom. Dva bacanja su pogođena, ali tu je sasvim dobri Tristan večeras, još dva poena. Bako uzvraća.

4. minut (78:50) - Malo je stao napad Partizana. Trojka za Odželejea. Promašaji Tristana, Pantera, Koprivice... Faul mladog igrača crno-belih i tajmaut Željka.

2. minut (78:47) - Raste razlika Partizana u nebesa. Virtus je na kolenima. Ledej za dva i Anđušić za tri donose +27 za crno-bele, a sada Anđušić ide da šutira i slobodna bacanja. Ovo će biti pravi debakl tima iz Bolonje. Trojka Pantera, +31!!!

KK Partizan - KK Virtus Bolonja Foto: MN Press

III ČETVRTINA

10. minut (69:47) - Pogođeno bacanje Heketa. Promašaj madara za tri poena, pa i Pantera koji je na 0/3. Ni Odželeje ništa bolji, a onda ide na liniju penala Matijas Lesor. I ubacuje oba penala. Odželeje onda ide takođe da šutira dva penala i pogađa ih. Danilo za tri, Odželeje ubacuje jedno bacanje. Egzum umalo da ubaci sa celog terena. To je to.

8. minut (64:43) - Situacija nepromenjena. Dva pogođena bacanja Baka. Teodosić bez poena. Lundberg takođe neprecizan. Pajola ne može da popravi. A onda ide trojka Džejmsa Nanelija, čak +21!

6. minut (61:41) - Lesor za dva poena. Naneli i Danilo prave faulove. Ismael Bako je pogodio bacanja, da bi Naneli promašio za tri. Bako opet neprecizan. Tajmaut. Koš za Nanelija, onda izgubljena lopta Tea, pa izgubljena lopta Zeka Ledeja.

4. minut (57:39) - Faul Kordinijea, ali i izgubljena lopta Jama Madara. Kordinije promašuje za tri, a onda ide Lesor! Zakucavanje i faul. Nije pogodio, ali je lopta za Partizan. Jam Madar promašuje za tri. Biće bacanja za Kordinijea posle koša za dva, pogodio je i penal. Ali tu je Zek Ledej. Pajola pogađa na dodavanje Tea.

2. minut (53:34) - Nažalost izgubljea lopta Papapetrua. Žaite pogađa za dva, posle toga promašaj Papapetrua za tri poena. Teodosić isto neprecizan, pa i Papapetru, koji je večeras vrlo slab. Lesor je tu da ispravi. Sada i faul Lesora. Kordinije promašuje.

KK Partizan - KK Virtus Bolonja Foto: MN Press

II ČETVRTINA

10. minut (51:32) - Danijel Heket promašuje za dva poena, blokira ga Lesor, a onda i Žaite ne može do koša. Lesor gubi loptu, da bi Belineli promašio dvojku. Nije moglo bolje - trojka Nanelija, 13 poena za njega, tajmaut Skariola! Izgubljena lopta od strane Odželeja, a onda ide trojka! JAM MADAR! Gori Arena! Faul Danila odmah potom. Heket je na liniji slobodnih bacanja. Pogodio je oba. Sada Danilo ide da šutira bacanja. Oba pogođena. Promašaj Lundberga. Tristan hvata skok, sasvim dobra njegova uloga večeras. Naneli, za dva!

8. minut (41:30) - Heketov promašaj sa distance, veliki, promašio je apsolutno sve. Madar nije pogodio za tri, šteta, kakav potez dobrog Izraelca. A potom Kevin Panter pravi faul. Izlazi napolje, ulazi Naneli umesto njega. Izlazi i Balša, ulazi Koprivica. Faul Danila, peti timski i to su bacanja za Ifea Lundberga. Dva pogotka za Danca, ali je Lesor tu sa svojom energijom. Bukvalno čupa obruč! Faul Tristana nad Ifeom... Opet bacanja. Opet dva pogotka Lundberga. Danilo Anđušić! za tri!

6. minut (36:26) - Sada dobar potez Danila Anđušića, tačno ono što je tražio Željko Obradović na minulom minutu odmora. Nema poena za Virtus, ali je i Balša Koprivica napravio faul u napadu postavljajući blok. Novi faul Koprivice, ali onda ide odlična odbrana Pantera i kontra uz koš za 2+1. Imaće i penal. Promašiće ga. Trojka Belinelija. Promašaj Pantera za tri. Koprivica "krpi" stvar skokom, a Tristan je sjajan! Fauliran je od strane Vimsa. Pogodio je dodatni penal Vukčević. Džordan Miki se malo naljutio, sada i on poentira. Nažalost sada Tristan promašuje za tri.

4. minut (29:21) - Faul u napadu Kordinijea, promašaj Papapetrua. Novi faul, Bako žrtvuje ličnu grešku kako ne bi bio pretrčan. Ali sada ni Egzum ne pogađa, pa Belineli hvata skok. Miki takođe neprecizan. Ređaju se promašaji, Zek Ledej... I onda trojka Kajla Vimsa. Izgubljena lopta Anđušića, a onda još jedna trojka Mikija. Besan je Željko Obradović, brzo je ispuštena velika prednost. Tajmaut.

2. minut (29:15) - Totalni kontraritam Virtusa, ni Miki ne pogađa za tri. Ali ni Panter nije precizan sa distance. Lopta odlazi u aut. Malo sada staju i jedni i drugi. Kordinije je promašio trojku, dok je Panter napravio faul. Ismael Bako sa poenima iz odbojke. Kevin Panter sa promašajem za dva. Konačno dobar potez i za Balšu Koprivicu, koji prikucava. Nakon toga ide koš Vimsa.

KK Partizan - KK Virtus Bolonja Foto: MN Press

I ČETVRTINA

10. minut (27:11) - Koševi za Joanisa Papapetrua sa linije slobodnih bacanja. Teodosić opet neprecizan, u potpunom je kontraritmu, ali ga Ismael Bako ispravlja i dodaje dva poena. Prvi promašaj za Džejmsa Nanelija sa distance. Faul Jama Madara nad Teom, svira to Pjotr Pastušjak. Bako ne pogađa sa poludistance, a onda Danté Egzum! Trojka! Ništa ni od Vimsa, Teodosić pravi faul. Ništa, promašio je Egzum na kraju, ali sjajnih +16.

8. minut (22:9) - Partizan se još jednom brani, da bi nakon toga još dva poena postigao Lesor. Ali evo i Pajole... Trojka. Međutim evo trojke i za Nanelija na dodavanje Madara! Odželeje promašuje, Teodosić takođe neprecizan za tri. Ništa ne ide na konto Virtusa. Zek Ledej hvata loptu, a Vims pravi faul.

6. minut (17:6) - Žaite se dobro snalazi pored Lesora, ali je Madar "on fire"! Još dva poena za Madara. Faul u napadu Žaitea, potom izgubljena lopta Nanelija, a onda i faul Papapetrua. Ife Lundberg je promašio za dva. Sada na teren ulazi Teodosić uz vruć doček. Madar +2, a Teo gubi loptu.

4. minut (13:4) - Naneli za tri! Ponovo Partizan dobro "pali" motore, sada je bitno ostati na zemlji. Heket ipak postiže dva poena. Naneli ulazi u seriju, onda to čini i Žaite, ali košarkaš Partizana je večeras odličan. Promašaj Mikija, onda ide koš Lesora, zakucavanje! Tajmaut!

2. minut (4:0) - Odličan start Partizana. Madar postiže poene u poslednjem trenutku, Lundberg promašuje, a Izraelac dodaje još dva poena. Heket je izgubio loptu, ali isto to čini i Partizan. Pa i Džordan Miki, koraci.

STARTNE POSTAVE

Partizan: Ledej, Lesor, Madar, Naneli, Papapetru

Virtus Bolonja: Heket, Žaite, Lundberg, Miki, Odželeje

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Imaće crno-beli pred sobom težak posao, ali će iza sebe još jednom imati bučne navijače koji će do poslednjeg mesta ispuniti najveću beogradsku dvoranu. Očekuje se da preko 18.000 pristalica crno-belih dođe u Štark Arenu i pruži podršku Partizanu.

Dva od prethodna tri meča je Partizan izgubio u vrlo tesnim i neizvesnim završnicama, a samo onaj u Berlinu je rešen već tokom prvog poluvremena kada je nemački klub otišao na dvocifrenu razliku koju je čuvao sve do samog kraja.

Poznato je da ni na ovom meču nećemo gledati Aleksu Avramovića i Alena Smailagića. To znači da će i ovoga puta biti mnogo posla za igrače na poziciji beka, a Obradović će verovatno gledati da rasporedi minutažu kao i na nekim prethodnim okršajima.

Sudije na ovoj utakmici biće Huan Karlos Garsija iz Španije, potom Pjotr Pastušjak iz Poljske, kao i Maksim Buber iz Francuske.

Video: Uroš Trifunović o debitantskom igranju u Evroligi: Daću sve od sebe da se dokažem, cilj je plej-of

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taifun

    20. oktobar 2022 | 21:04

    Gledajte panterčići svetsku košarku Želimira 9🏆 Obradovića . Dzabe vama silni državni milioni u železniku , jel gledate kako Žoc razvija mlade Srpske perspektivne igrače, puna sloboda Vukčeviću i Koprivici. Imamo politiku kluba i poslovanja, koja je vaša izuzev one da dovodite pojačanja kao na traci pa gasite klub i menjate grb i sedište kluba. Uskoro cete svake godine navijati za drugi klub i drugi grb🤣🤣👉👌

  • Info

    20. oktobar 2022 | 22:31

    Vazno obavestenje Covic ipak nece gostovati sutra u jutarnjem programu. Hvala. 🐩

  • dragan

    20. oktobar 2022 | 21:17

    Ovako se igra kosarka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA