≫ 

Čeka se Pešićev novi spisak: Bez igrača iz NBA i Evrolige, hoće li tu biti Teo i da li je vreme za Nakića?

Izuzetno delikatna situacija pred sledeći FIBA prozor

  • 13
Reprezentacija Srbije Foto: MN Press, FIBA Basketball, Marko Jovanović

Bliži se i taj datum. Ponovo ćemo gledati košarkašku reprezentaciju Srbije, kako pred malim ekranima, tako i u dvorani u okviru kvalifikacija za Mundobasket koji se naredne godine održava na Filipinima, Indoneziji i u Japanu. U novembru će Orlovi odigrati mečeve protiv Velike Britanije u gostima i Turske u Beogradu.

Može se reći da će to biti presudni okršaji u nastojanjima ekipe Svetislava Pešića da dođe do mesta među najboljim ekipama svetu. Situacija je takva da Orlovi trenutno stoje na skoru 3-3, koliko imaju i Belgijanci, ali imaju gori međusobni skor zbog ona dva poraza iz prve faze takmičenja, gde je onaj iz Niša u "dvodnevnom" dvoboju bio naročito bolan.

Pred Svetislavom Pešićem su nove glavobolje, jer kao što je to dobro poznato, neće moći da računa na igrače iz NBA lige - Nikolu Jokića, Nikolu Jovića, Bobana Marjanovića, Alekseja Pokuševskog i Bogdana Bogdanovića. Uz to, pošto se regularno kolo Evrolige poklapa sa terminom utakmice u Velikoj Britaniji, to znači da nećemo gledati ni košarkaše iz Evrolige.

Danas je stigla informacija da bi VTB liga mogla da pomeri svoje susrete u slučaju da previše igrača bude pozvano da igra za nacionalne timove. Ali šta je sa ostalima? Ko će igrati za Srbiju? Srećom, drugi veći šampionati poput ABA lige, ACB lige, Palakanestra, poljskog i rumunskog šampionata gde igra najviše naših košarkaša u tom momentu pravi pauzu, pa će selektor moći da baci oko na njihove igre.

Za drugi meč sa Turskom problema ne bi trebalo da bude, pošto se taj meč igra van termina susreta u Evroligi, pa bi mnogi naši reprezentativci uz dopuštenje mogli da budu naknadno priključeni, s tim da bi onda prvi duel protiv Britanije igrali uz manje igrača u rotaciji.

Mi smo uspeli da "prikupimo" neka od imena koja bi, pre svega na meču protiv Britanaca, mogla da obuku dres Srbije. U pitanju je jako važan meč, koji ne treba nikako potceniti, tim pre što je ova selekcija uspela da dobije jednu Grčku na domaćem terenu.

ABA LIGA

Aleksa Novaković Foto: MN Press

Aleksa Novaković (Borac Čačak), Radovan Đoković (Borac Čačak), Marko Jagodić-Kuridža (Budućnost), Nenad Nerandžić (FMP), Mario Nakić (Igokea), Nikola Đurišić (Mega), Dragan Milosavljević (Mega), Marko Pecarski (Mornar), Danilo Tasić (SC Derby)

Gorenavedeni igrači nekako najviše konkurišu iz našeg regionalnog šampionata za mesto u nacionalnom timu. Neki su već i nosili dres Orlova, gde se pre svega misli na Marka Jagodića-Kuridžu, koji je nastupao za Orlove na Evrobasketu jesenas u Pragu i Berlinu.

Pored njega su za seniorski tim nastupali i Aleksa Novaković i Raša Đoković iz Borca, koji su i ove sezone pokretačka snaga čačanskog kluba, ali i iskusni Dragan Milosavljević, koji je pred Svetsko prvenstvo u Kini doživeo tešku povredu, zbog koje je morao da napravi dugačku pauzu od bavljenja košarkom. Sada pokušava da se vrati na pravi put u Megi, a prema partijama, deluje da ima još starog sjaja.

Možda je pravi trenutak da se u sastav uvrsti Mario Nakić, koji igra fenomenalno za Igokeu, a koji je nekoliko puta naglasio kako bi voleo da nastupi za Srbiju, mada još nije doneo konačnu odluku, ali i Marka Pecarskog koji sjajno pomaže Mornaru i napadački deluje izvrsno. Iskusni Danilo Tasić iz Studentskog centra i Nenad Nerandžić iz FMP-a mogli bi da budu dodaci timu.

KLS

Marko Tejić Foto: ABA 2 liga - Dragana Stjepanović

Vojin Medarević (Dinamik), Dušan Beslać (Vojvodina), Marko Tejić (Zlatibor)

Košarkaška liga Srbije ne manjka talentom ni ove sezone. Iako su retke ekipe u kojima nastupaju samo domaći igrači, može se reći da su neki klubovi pravi rasadnici sjajnih košarkaša. Nekoliko njih može da predstavlja i reprezentativni kalibar, kao što je to Marko Tejić koji je između ostalog bio i MVP ABA 2 lige, a imao je i izlete u inostranstvo.

Tu je i Vojin Medarević koji je zajedno sa mladom selekcijom Srbije osvojio zlatnu medalju na letos održanom Evrobasketu Divizije B u Gruziji, a tu je i Dušan Beslać koji je nekoliko puta "mirisao" na pragu Pešićevog spiska, pa bi mogao da iskoristi odsustvo brojnih košarkaša kako bi na njemu konačno i završio.

POLJSKA I RUMUNIJA

Novak Musić Foto: Printscreen / Energa Basket liga

Dušan Kutlešić (Zjelona Gora), Novak Musić (Arka Gdinja), Dimitrije Nikolić (Krajova), Stefan Birčević (Kluž)

Poljska i Rumunija su zemlje u kojima igra veliki broj naših košarkaša, pa stoga selektor Srbije može da bude i na svojevrsnim slatkim mukama kada je u pitanju izbor iz ovih zemalja. Tradicionalno oba ova šampionata prave pauze kada nastupe FIBA kvalifikacije, omogućivši svim igračima da zaigraju za nacionalne timove.

Pre svega, Pešić će moći da računa na Dušana Kutlešića, nekadašnjeg košarkaša Zlatibora, FMP-a, Metalca i drugih ekipa iz regiona, koji sada blista u Zjelonoj Gori, nekadašnjem učesniku VTB lige. On je ujedno i prošlogodišnji MVP ABA 2 lige i osvojio je titulu sa Čajetincima.

Tu je i blistavi Novak Musić, koji već drugu godinu u nizu nastupa za Arku iz Gdinje. Srpski plejmejker koji je igrao za mlađe kategorije naše zemlje igra odlično, tako da polako počinje da "kuca" na vrata seniorskog tima.

Iz Rumunije nam stižu iskusni Stefan Birčević koji sa Klužom na početku sezone beleži odlične rezultate, baš kao što čini centar Dimitrije Nikolić za Krajovu u FIBA takmičenjima, a kojem je ovo prva sezona van Srbije u kojoj se snalazi odlično, baš kao što je to činio u ABA 2 ligi i Košarkaškoj ligi Srbije.

ŠPANIJA

Srbija - Grčka, Košarka Foto: Nikola Tomić

Dušan Ristić (Fuenlabrada), Jovan Novak (Fuenlabrada), Dušan Miletić (Basket Đirona), Stefan Momirov (Breogan), Marko Luković (Breogan), Nemanja Nenadić (Breogan)

Španija, na svu sreću, pravi pauzu, pa će Pešić moći da se obrati nekim već standardnim imenima kada je spisak u pitanju. Dušan Ristić je naravno glavni lik kada su centarske pozicije u pitanju, a vrlo lako bi ponovo mesta mogao da se dokopa i Jovan Novak, koji takođe nastupa za Fuenlabradu, mada nije u toliko dobroj formi.

Iznenađenje sezone u ACB ligi za sada je Dušan Miletić, kojeg je Partizan precrtao jer je bio prekobrojan, a zapravo pruža magične partije za Đironu i iz meča u meč potvrđuje da će biti odlična akvizicija.

Tu je i srpska kolonija iz Breogana u sastavu Stefan Momirov, Marko Luković i Nemanja Nenadić. Nekada trojka koja je dominirala regionalnim terenima, sada vuče ovaj tim ka vrhu tabele u ACB ligi, pa ne treba da začudi ako neko od njih dobije poziv od Pešića.

ITALIJA

Miloš Teodosić, Danilo Anđušić Foto: MN Press

Miloš Teodosić (Virtus Bolonja), Dejan Kravić (Pezaro)

Italija donosi ključno pitanje. Da li će Svetislav Pešić pozvati Miloša Teodosića, nakon što nije otišao na Evrobasket? Iskusni plejmejker se oporavio od povrede, nije u sjajnoj formi, pa je pitanje i koliko bi mogao da pomogne nacionalnom timu. Podsetimo, on može da se nađe na spisku, jer su Virtus i Olimpija pomerili svoj meč u Evroligi unapred za razliku od ostalih.

Na meču protiv Partizana u Evroligi se nekako najbolje videlo da Teo nije u 100% formi, dok sa druge strane Dejan Kravić vrlo lako može da uskoči i da popuni mesto na centru, pošto je minulog vikenda imao nestvaran dabl-dabl upisavši po 15 poena i skokova.

Na selektoru je glavno pitanje. Svi iščekuju važan spisak za kvalifikacione mečeve sa Britanijom i Turskom.

Video: Uroš Trifunović o debitantskom igranju u Evroligi: Daću sve od sebe da se dokažem, cilj je plej-of

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србин

    25. oktobar 2022 | 09:33

    Како вас није срамота да после оне бланаже и даље седите на клупи,ваљда сте требали да дате оставку кад вас нису већ истерали!

  • Delija cever

    25. oktobar 2022 | 09:57

    Ma kakav teo? On je odavno truba. Kad nece u Zvezdu ne moze ni za representaciju!

  • Alex

    25. oktobar 2022 | 09:10

    Mario Nakic, Pecarski, Beslac, Nerandzic....da li ste ozbiljni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA