≫ 

Panter junak druge Partizanove evroligaške pobede ove sezone: Posle 0/10 u Baru ubacio čak 26 poena Žalgirisu!

Bilo je uspona i padova, ali crno-beli izlaze trijumfalno

  • 43
KK Partizan - KK Žalgiris Foto: MN Press

Košarkaši Partizana upisali su drugi trijumf u Evroligi! Na pelcer koji je napravljen u Areni prošlog četvrtka protiv Virtusa nadovezala se pobeda večeras protiv vrlo žilavog Žalgirisa, koji sve do kraja nije dao Grobarima mira i držao se u meču do završnih minuta - 87:76.

Ponovo je Partizan odigrao dobro u napadu. Dobro se kretala lopta u reketu Žalgirisa, crno-beli su koristili svoje šanse sa perimetra, a agresivnom odbranom naterali su Litvance na dvocifren broj izgubljenih lopti već tokom prvog poluvremena.

Kako je meč odmicao, tako je postajalo jasno da je Kevin Panter namestio ruku. U ponedeljak u Baru imao je sumornih 0/10 iz igre izjednačivši negativan rekord Partizana u ovom segmentu, a danas je već za 20 minuta ubacio 15 poena. U istom ritmu je nastavio u drugom delu susreta.

Pomalo čudno, osetilo se da Litvanci imaju blagu prednost kada je u pitanju skok, iako generalno gledano crno-beli imaju vrlo snažnu centarsku liniju predvođenu moćnim i energičnim Matijasom Lesorom. Ni to im nije pomoglo da večeras slave u Beogradu.

Međutim, mnogo uspona i padova bilo je u igri crno-belih danas, pogotovo kada Kevin Panter ne bi bio na terenu, što je nekako uslovilo da do samog kraja pobednik ovog meča ne bude poznat. Na sreću domaćih, tas na vagi je otišao na stranu Partizana.

Prva četvrtina započela je kao iz snova za Partizan, pošto je baš kao i protiv Virtusa i Olimpije Milano, prednost nakon pet minuta umalo dostigla dvocifrenu. Ali se u završnici ovog perioda desio pad, koji je rezultirao da nakon trojke Lekavičijusa gosti steknu čak i prednost.

Međutim, energija se vratila u crno-beli tabor koliko na početku druge deonice. Bacanja Egzuma, a onda i trojka Danila Anđušića je probudila navijače, a onda se razigrao i Kevin Panter. Koš za košem, vrlo brzo je stigao do 15 poena na svom kontu i bio je najzaslužniji za to što je beogradski klub imao +8 nakon 20 minuta košarke.

Nastavilo se vrlo dobro za Partizan, porasla je razlika na +12, da bi potom ponovo proradila artiljerijska paljba Žalgirisa i malo po malo se ta distanca između dva tima smanjivala. Uroš Trifunović je to uspeo nakratko da zaustavi trojkom i dobrom odbranom, ali je potom i sam izgubio dve lopte posle kojih su Litvanci vezali pogotke.

KK Partizan - KK Žalgiris Foto: MN Press

Na kraju treće četvrtine je u jednom momentu rezultat čak bio i nerešen, ali je sa plusom od tri poena crno-beli sastav ušao u poslednju deonicu.

Iako je na samom startu završne četvrtine Žalgiris uspeo da dođe i do izjednačenja, Partizan je nekako uspeo da poveže redove, ulaskom Pantera da stigne i do sve bolje prednosti. Na kraju je zapravo Dante Egzum igrao prelomnu ulogu da konačno slomi žilave Litvance u završnici sa linije penala.

STATISTIKA MEČA

Partizan - Žalgiris 87:76 (20:22, 24:14, 16:21, 27:19)

Dvorana: Štark Arena, Beograd

Gledalaca: 16.097

Sudije: Olegs Latiševs (Letonija), Bendžamin Himenez (Španija), Ugo Tepenije (Francuska)

Partizan: Vukčević, Ledej 10, Koprivica, Panter 26, Papapetru 4, Egzum 11, Naneli 10, Glas, Lesor 10, Trifunović 3, Anđušić 8, Madar 5

Žalgiris: Evans 16, Lekavičijus 8, Hejs 7, Kalnietis, Šmits 11, Birutis 2, Lukosijunas, Brazdeikis 10, Dimša, Kavano 8, Butkevičijus 7, Ulanovas 7

KK Partizan - KK Žalgiris Foto: MN Press

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut (87:76) - Trojka Brazdeikisa. Dvojka Ledeja, potom dvojka Kinana Evansa. Raspucan poslednji minut. Završava se trojkom Nanelija.

9. minut (82:71) - Faul Egzuma, a Ulanovas pogađa samo jedan penal. Dante Egzum je izgubio loptu. Ipak ne, Ugo Tepenije ispravlja svog kolegu iz Letonije koji je hteo da da loptu Litvancima. Ulanovas je napravio prekršaj. Jam Madar ide da šutira penale. Prvi put je siguran. I drugi put. Ništa od Lukasa Lekavičijusa. Matijas Lesoooooor!

8. minut (78:70) - Egzum će imati dva slobodna bacanja. Pogodio ih je. Žalgiris ne koristi svoj napad. A Egzum je opet fauliran. Tajmaut Litvanaca. Pogodio je Egzum oba bacanja.

7. minut (74:70) - Tajler Kavano pogađa uz faul Trifunovića, pa ga Željko vadi napolje. Joanis Papapetru promašuje za dva. Srećom to čini i Tajler Kavano. Matijas Lesor je fauliran od strane Šmitsa, imaće penale Francuz. Odlično, pogađa oba. Dobra odbrana Džejmsa Nanelija. I ide trojka Kinana Evansa...

6. minut (72:64) - Fauliran na drugoj strani Zek Ledej posle ofanzivnog skoka Partizana na njegovom promašaju. Kevin Panter! Koliko važna dvojka. Hladan je kao špricer večeras. Faul u napadu! Brazdeikis čini prekršaj nad Ledejom! Dobro je, Egzum je fauliran i ide na bacanja. Pogodio je oba. Prekršaj Joanisa Papapetrua, treći timski za crno-bele, ali za bacanja Hejsa. Težak promašaj na prvom. Drugo pogađa. Ledej hvata skok, pa onda prolazi Panter i pogađa uz faul! Pogodak i sa slobodnog bacanja. Trifa faulira Ulanovasa.

4. minut (65:63) - Promašaj Pantera sada, ali zakucavanje - Zeeeeek Ledej! Tajmaut Litvanaca. Promašaj Brazdeikisa, a Lesor hvata važan, važan skok. Panter je fauliran. Evo tehničke greške konačno za trenera Žalgirisa, zaslužio je još odavno, sada nastavlja da prigovara, krenuo je i na teren, ali su ga zaustavili pomoćnici. Panter promašuje bacanje... A nakon toga gubi i loptu. Tejlor Kavano pogađa za dva. I eto, umesto da crno-beli vode sa više od dva poseda, sada je opet samo tri razlike. Joanis Papapetru sa izgubljenom loptom, odnosno greškom u koracima. Zek Ledej pravi faul nad Kavanoom, bacanja su. Ugo Tepenije je sada sudio prekršaj. Ali samo jedno od dva pogađa.

2. minut (63:60) - Brazdeikis je pogodio za dva posle veoma rizičnog pasa. Danilo Anđušić gubi loptu. Evans je fauliran, imaće dva slobodna bacanja. Pogodio je jedno, drugo ne. Skok Partizana. Kevin Panter! Za tri! Koliko važno, nema koša ni za Šmitsa. Egzum je fauliran od strane Butkevičijusa. Po izgubljena lopta za Danila Anđušića i Rolandsa Šmitsa.

Željko Obradović, KK Partizan Foto: MN Press

III ČETVRTINA

10. minut (60:57) - Danilo Anđušiiiić! Za tri, a onda pogodak Ulanovasa za dva. Fauliran je Lesor, ima dva bacanja i uspeva da realizuje oba. Promašuje trojku Kavano, ali je Ulanovas fauliran na skoku i imaće dva penala. Pogodiće jedan. Zbunjen Partizan na kraju ove četvrtine, ali na svu sreću Dante Egzum stiže do dva penala. Vratio se Trifa u igru. Dante promašuje prvi penal. Drugo je Australijanac pogodio. Kraj četvrtine.

8. minut (54:54) - Ignas Brazdeikis pogađa. Tajmaut Željka Obradovića, nije zadovoljan odbranom pre svega Jama Madara. Šteta, Kavano sada krade loptu Trifunoviću, pa Butkevičijus pogađa, opet ukradena lopta, opet trojka Evansa. Nerešeno je u Areni, kakva drama. Nema trojke Ledeja, nema trojke Evansa. Ide napolje Trifunović, ušao je Anđušić.

6. minut (54:47) - Bravo! Trojka Trife! I onda odlična odbrana za njega. Šteta, Madar ne kažnjava to trojkom na drugoj strani. Kakva rampa Lesora! Šteta, zaista nestvarno dobro igra Rolands Šmits da opet pogađa, nema promašaj iz reketa. Matijas Lesor ubacuje dvojku. Kuda se provukao Francuz... Još jedna rampa Lesora, ostaje posed za Partizan! TV tajmaut. Faul Edgarasa Ulanovasa posle minuta odmora. Ide u prodor Trifunović, ali je fauliran, vrlo dobro igra večeras Uroš. Besni trener Žalgirisa, zaista je neverovatno da za ovo nije dobio tehničku grešku. Lesor je sada blokiran. Stižu dva poena Brazdeikisa, jer je Madar ispao.

4. minut (49:43) - Odlična odbrana Trifunovića! Sada ga udara po leđima Željko Obradović da ga pohvali ua sjajan potez, isterao je igrača Žalgirisa u aut. Stiže dvojka Zeka Ledeja! Olegs Latiševs iz Letonije sada donosi problematičnu odluku u korist Litvanaca, sudi faul Ledeju, a bio je ispred polukruga, delovalo je da je ovo čist faul u napadu. Još jedan faul, Bendžamin Himenez sudi prekršaj Tristanu, a posle toga dolazi trojke Rolandsa Šmitsa. Hteo je Vukčević da bude nesebičan, izgubio je loptu, a Naneli pravi faul za bacanja Evansa. Tristan odmah ide na klupu. Pogodio je oba penala Evans. Promašaj Nanelija, pa onda i Lesora. I onda prekršaj Nanelija. Serija zaista neshvatljivih grešaka za crno-bele. Samo jedan penal je pogodio Šmits.

2. minut (47:37) - Keviiiiiiin Panter! Trojka! Ali onda pravi i treći faul, nije mu ovo bilo potrebno. Kinan Evans promašuje za tri. Matijas Lesor je promašio za dva, dok je Kevin Panter sada napravio četvrti faul... Slobodna su bacanja na sve to i to za Kinana Evansa koji je pogodio samo jedno. Nema trojke Nanelija, ali stiže ofanzivni skok. Nema pogotka ni Ledeja.

KK Partizan - KK Žalgiris Foto: MN Press

II ČETVRTINA

10. minut (44:36) - Tomas Dimša gubi loptu, odnosno Naneli je krade. Joanis Papapetru je fauliran za dva bacanja, pogodio je oba Grk. Mantas Kalnietis gubi loptu, opet mogu crno-beli na dvocifrenu razliku. Međutim, Zek Ledej nije precizan. Ali ni Litvanci ne uspevaju da postignu trojku preko Butkevičijusa. Mrtva lopta na 2,9 sekundi do kraja. Ništa, to je to. Faul Kavanoa, sada svađa njega i Papapetrua, gori Arena od zvižduka. Uleće neki predmet na teren. Ali nema prekida.

8. minut (42:36) - Kinan Evans promašuje za tri, izgubljena lopta na kraju, jer je isteklo vreme za napad, a obruč nije dodirnut. Kevin Panter sada gubi loptu. Tajler Kavano postiže poene, tajamut traži ljutiti Željko, jer crno-beli nisu dali ni koš dva minuta. Još dva poena za Kevina Pantera. Hejs uzvraća. Jam Madar promašuje za tri.

6. minut (40:30) - KP pogađa i dodatno slobodno bacanje. Krade loptu Tristan Vukčević! Kako igra večeras mladi Tristan, ali nema trojke Zeka Ledeja, kakva šteta da se nagradi ovakav potez. Edgaras Ulanovas pravi faul u napadu nad Ledejom. Dva poena za Pantera! Opet će imati šansu za 2+1, pošto je ponovo fauliran. I opet je pogodio, već je dvocifren. Faul Danila Anđušića. Promašaj Evansa koji kupi Tristan. Trojka Kevina Pantera, +10! Tajmaut! Kevarijus Hejs pogađa za dva, a Vukčević pravi faul u napadu i izlazi napolje.

4. minut (33:30) - Ne uspeva Danilo da dođe do koša, blokiran je, ali ostaje napad za Partizan. Evo Kevina Pantera, računajući prošli meč, posle 12 promašaja pogađa za dva. Blok Lesora, ostaje posed za Žalgiris. Sjajni, sjajni Tristan Vukčević! Kakvu odbranu je odigrao i izbio loptu u aut. Sada se razigrao Kevin, evo zakucavanja Pantera. Birutis pogađa za dva. Tristan nažalost bez trojke sada, a Panter pravi prekršaj. Ništa od trojke Šmitsa, ali posle skoka posed ostaje za Litvance. Trojka Evansa... Opet odgovor gostiju, ali tu je sada već odlični Kevin Panter sa nova dva poena i još je fauliran od strane Šmitsa.

2. minut (27:25) - Dva pogođena bacanja za Egzuma na startu četvrtine, onda i promašaj Arnasa Butkevičijusa. Danilo Anđušić, majstorski pogađa trojku momak sa Zvezdare. Izgubljena lopta Žalgirisa, a onda i brz faul. Sada pametno igraju crno-beli, iskoristio je Žalgiris bonus, pogodio je Anđušić oba bacanja. Prvi faul Partizana stiže od Kevina Pantera. Edgaras Ulanovas pogađa za tri, hladan tuš u poslednjem trenutku.

KK Partizan - KK Žalgiris Foto: MN Press

I ČETVRTINA

10. minut (20:22) - Hejs promašuje prvo bacanje posle faula Lesora. I drugo je promašio, Ledej je dobar na ofanzivnom skoku. Kevin Panter nastavlja sa promašajima, ovoga puta sa distance. Trojka Butkevičijusa... Izgubljena lopta Pantera. Opet Butkevičijus, sada za dva. Dante Egzum nije pogodio dvojku. Lukas Lekavičijus pogađa trojku.

8. minut (20:14) - Najmanje nešto što treba je da Litvanci krenu da pogađaju trojke kao sada Lekavičijus. I eto, posle novog promašaja Papapetrua stiže i dvojka Lukasa. Pa Željko odmah to seče tajmautom. Lukas Lekavičijus pravi faul, Zek Ledej promašuje za dva, a Hejs smanjuje na jedan razlike. Konačno, evo koša za Partizan preko preporođenog Nanelija. A Hejs gubi loptu. Dante Egzum pogađa.

6. minut (15:7) - Šmits dodaje još dva poena, postigao je pet od sedam za svoju ekipu za sada. Zek Ledej je više nego uspešan, vraća Šmitsu milo za drago. Papapetru pravi faul. TV tajmaut. Nema trojke za Edgarasa Ulanovasa. I Papapetru promašuje trojku i to je jako, jako težak promašaj Grka koji izbacuje loptu u aut.

4. minut (13:5) - Kinan Evans postiže dva poena, ali potom Jam Madar ubacuje trojku i krade loptu, a na sve to je i fauliran, kakva sekvenca za Izraelca u 10 sekundi. Šmits je fauliran. Joanis Papapetru, fantastičan napad crno-belih. Brazdeikis pravi grešku u koracima, srljaju Litvanci na početku ovog meča. Tri slobodna bacanja za Nanelija. Dva je pogodio. Šmits je uzvratio, ali tu je opet Naneli.

2. minut (4:1) - Prvi koš za Partizan stiže preko Matijasa Lesora, a drugi napad nije uspešno realizovan zbog izgubljene lopte Ledeja. Sa druge strane Žalgiris ne pogađa ništa, ali će na kraju imati Šmits dva bacanja zbog prekršaja Ledeja. Samo jedno bacanje je realizovano. Hejs blokira Lesora, ali je tu Ledej da zakuca.

KK Partizan - KK Žalgiris Foto: MN Press

KOMENTAR PRE MEČA

Nema sumnje da je Partizan na ovom meču favorit za trijumf protiv Litvanaca, mada su i oni sasvim solidno krenuli u takmičarsku godinu sa polovičnih 2-2. Istorija kaže da je poslednji trijumf crno-belih pre povratka došao upravo protiv Zelenih.

Dobra stvar je što se Partizan nije mnogo potrošio ni na gostovanju u Baru protiv Mornara gde je skoro sa pola snage došao do pobede. Sa druge strane, ni Žalgiris nije bio previše težak posao protiv Nevežisa u domaćem šampionatu.

Gledajući na to da Žalgiris ove sezone uglavnom igra nešto tvrđe utakmice, nešto slično treba očekivati i u Štark Areni.

Sudije ovog meča biće, pomalo čudno, komšija litvanske ekipe iz Letonije, Olegs Latiševs, potom Bendžanim Himenez iz Španije i Ugo Tepenije iz Francuske.

Video: Uroš Trifunović o debitantskom igranju u Evroligi: Daću sve od sebe da se dokažem, cilj je plej-of

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip Čović

    27. oktobar 2022 | 22:40

    "Tata, zasto mi nemamo nijednu pobedu a Partizan ima dve?"

  • Grobari Zvezdara

    27. oktobar 2022 | 22:39

    🔥 Ti si ponos moga grada, ti si ponos zemlje moje! 🔥

  • Igor Grobar

    27. oktobar 2022 | 22:40

    Bravo Panter ti si pravi crno beli borac .Parni Valjak melje!🏀🏀🏀👏👏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA