≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Petorka Srbije samo od igrača Partizana i Zvezde: Pešić može da bira, ko će završiti na konačnom spisku?

Vreme čitanja: oko 5 min.

Selektor Srbije dobio je "odrešene ruke" od čelnika dva kluba pred važan novembarski prozor

  • 14
KKP, KKCZ Foto: Nikola Tomić i Nikola Anđić

Košarkaška reprezentacija Srbije dobila je veliko pojačanje u vidu igrača iz redova večitih rivala pred predstojeći novembarski prozor u kojem će se sastati sa selekcijama Velike Britanije i Turske, a upravo ti mečevi mogli bi da budu presudni kada je u pitanju naš plasman na Mundobasket koji se igra naredne godine.

I dok je postojala ozbiljna bojazan da bi naš tim mogao žestoko da bude oslabljen, u javnost je prvo izašao predsednik KK Partizan, Ostoja Mijailović, a potom se oglasio i prvi čovek KK Crvena zvezda, Nebojša Čović koji su istakli da neće stajati na put Svetislavu Pešiću da izabere igrače iz njihovih redova, a sve za dobrobit srpske košarke.

Podsetimo, problem pravi činjenica da Evroliga nije želela da odloži svoje mečeve planirane za 10. i 11. novembar ili ih barem pomeri koji dan unapred, kako bi košarkaši svih reprezentacija mogli da se priključe nacionalnim timovima u FIBA prozoru. Slične situacije gledamo još od uvođenja novog formata.

Pa, ko je na kraju zaslužio da se nađe u sastavu koji će se sastati sa Velikom Britanijom i Turskom? Ko "vuče" povrede, a koga je spreman da zagrize za vizu koja vodi na Filipine, Indoneziju i u Japan?

KK PARTIZAN

Dostupni: Tristan Vukčević, Balša Koprivica, Uroš Trifunović, Danilo Anđušić

Povređeni: Aleksa Avramović, Alen Smailagić

KK Partizan - KK Žalgiris Foto: MN Press

Iz redova Partizana smo u prethodnim reprezentativnim okupljanjima mogli najviše da se oslonimo na Aleksu Avramovića, koji je "sa jednom rukom" igrao i mečeve protiv Letonije i Belgije letos, zbog čega do sada nije zalečio svoju povredu i očekuje se da se vrati na parket negde u decembru.

Pored njega, Pešić neće moći da računa ni na mladog i talentovanog Alena Smailagića. Momak iz Koteža takođe je povređen, pa selektoru Srbije na raspolaganju iz crno-belog tabora ostaju samo četvorica igrača.

Mnogi se pitaju, pre svega, da li je konačno došao taj trenutak da talentovani Tristan Vukčević obuče dres Srbije. Iako prema pravilu može da nastupa za više selekcija, mladi igrač je u nekoliko razgovora rekao da bi nosio isključivo dres Orlova, što je pozitivan signal za Svetislava Pešića.

Još jedan talenat, kojem je Pešić već davao šansu u dresu Srbije je Balša Koprivica, a koji je prethodno leto proveo žestoko trenirajući i pripremajući se za prvu sezonu Partizana u Evroligi posle osam godina. Za sada nije zablistao u dresu crno-belih, ali kako je i sam Željko Obradović naglasio, ne treba žuriti i tek treba očekivati njegove bolje partije.

KK Partizan, Media Day, Uroš Trifunović Foto: Nikola Tomić

Neko ko bi verovatno mogao da dobije poziv na svoju adresu je još jedan mladi igrač - Uroš Trifunović. Uspeo je da se izbori za svoje parče pod suncem u dresu Partizana u Evroligi, pokazao je Trifa i na onom okršaju sa Cibonom da može da napravi razliku na terenu, a pošto mu je čitav ovaj proces već dobro poznat, za poverovati je da će se naći na spisku Karija Pešića.

Za kraj, postoji jedno vrlo dobro pitanje, a tiče se Danila Anđušića. Selektor ga nije pozvao za Evrobasket, precrtao ga je već u prvom krugu, a sjajni momak sa Zvezdare, odnosno Konjarnika ga je svojim partijama u Partizanu dobro demantovao. Namestio je ruku za šut za tri poena, ima visoke procente, unosi energiju u tim i daje sve ono što je neophodno. Samo ostaje da vidimo hoće li se priključiti ekipi.

KK CRVENA ZVEZDA

Dostupni: Stefan Lazarević, Lazar Gačić, Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Miroslav Raduljica, Nemanja Nedović, Stefan Marković, Filip Petrušev, Nikola Topić

Povređeni: Luka Mitrović, Ognjen Kuzmić, Dalibor Ilić

Stefan Lazarević Foto: ABA liga - Dragana Stjepanović - KK Partizan NIS

Nakon jučerašnjeg meča protiv ekipe Bajerna iz Minhena, na kojem je Zvezda zabeležila prvu pobedu ove sezone u Evroligi, mnogi navijači crveno-belog tima su se uhvatili za glavu zbog činjenice da se povredio Luka Mitrović, inače vrlo važan šraf u igri Beograđana.

O detaljima njegove povrede više će se znati ovih dana, ali bilo je jasno da neće moći da nastavi utakmicu, pa se tako priključio Ognjenu Kuzmiću i Daliboru Iliću na spisku igrača koji se nalaze u procesu rehabilitacije. Obojica su blizu povratka na parket, a Pešić je naročito u nekim prethodnim "operacijama" računao na nekadašnjeg igrača Igokee, koji bi mogao da upiše prve minute u sezoni baš protiv svog bivšeg kluba u ponedeljak u ABA ligi. Pitanje je samo hoće li to biti dovoljno da ubedi Karija da ga opet stavi na spisak.

Pa ipak, pored toga, Kari može "široko" da bira. Ako uzmemo da je mala verovatnoća da Pešić za ove važne operacije pozove mladog Nikolu Topića i Lazara Gačića, onda od ostalih igrača može da bira baš koga hoće, jer svi imaju liderske uloge.

Počnimo od Stefana Lazarevića, pošto je momak iz Batajnice uspeo da se smesti i postane standardan deo crveno-belog sastava, a svojom igrom pre svega  u odbrani doprinosi da Zvezdina mašina radi "podmazano". Baš to čini i Branko Lazić, čije godine iskustva igranja u ABA ligi ne treba ni pominjati.

Kk Crvena Zvezda, dan medija Foto: Nikola Anđić

Mnogi se pitaju da li će ovo biti povratak Miroslava Raduljice u reprezentaciju Srbije. Nema sumnje da će baš protiv atletski dobro potkovanih Britanaca biti neophodan neko snažan ko bi mogao da ih zaustavi u reketu, a upravo on sa iskustvom igranja i na najvećim takmičenjima se čini kao neko ko bi mogao da "prelomi" mečeve.

Povratak Nemanje Nedovića na parket mnoge je obradovao, ali je košarkaš sam istakao da nije na 100% svojih mogućnosti i da se još plaši da radi neke stvari na terenu, što se može donekle reći i za Stefana Markovića. Pa ipak, uzimajući u obzir da i jedan i drugi nastupaju, odnosno da će nastupiti na još par mečeva do 10. novembra, deluje da je to sasvim dovoljno da se uigraju.

Preostaju tu još Filip Petrušev i Ognjen Dobrić, dva igrača koja će se na kraju verovatno i naći među pozvanima za susrete sa Britanijom i Turskom. Odazivali su se redovno na prethodne akcije, Filip je čak dolazio posle mečeva u Evroligi samo kako bi pomogao selekciji Srbije, tako da će Pešić sigurno i to imati na umu.

Koje igrače Svetislav Pešić treba da pozove za predstojeći prozor kvalifikacija (moguće označiti više odgovora)?

Glasajte

Grubo gledano, Svetislav Pešić može da sastavi petorku samo od igrača iz redova večitih rivala za ovaj meč. Vama smo u anketi ostavili mogućnost da izglasate kako bi ta petorka izgledala.

Video: Trinkijeri: Zvezda je stavila autobus u reket! Nisam zabrinut, tek je oktobar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆🏀🏀🏀

    29. oktobar 2022 | 12:38

    Ови из пртзна могу да машу пешкирима, уосталом то углавном и раде...нешто слабо имају минутажу...

  • Мишко

    29. oktobar 2022 | 17:34

    Па лепо,свака част управама и једног и другог клуба.👏👏👏

  • Aleksandar

    29. oktobar 2022 | 13:29

    Pa ovo je prava vest!! Oduševljen sam i da je sreće da bukvalno samo i oni igraju biće extra. Respect za Obradovića i Čovića. Idemo Srbija 💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA