≫ 

Partizan dobrim napadom slavio u Areni: Željkov tim se osvetio Megi i ostao perfektan u ABA ligi

Još jednom su crno-beli odigrali odlično u napadu, ali je odbrana pravila problem

  • 14
KK Partizan - KK Mega Foto: MN Press

Napadački odlično, odbrambeno problematično, ali je pobeda ta koja se piše za ekipu Partizana. Mega je maksimalno uspela da eksploatiše defanzivne "rupe" crno-belih, ali je Željkov tim ipak umeo da sačuva smirenost i da ostane perfektan u ABA ligi - 86:76.

Gledali smo meč koji je nekako i karakterističan za Partizan tokom čitave ove sezone. Sa mnogo trčanja, poseda i kontri. Sve to je prouzrokovalo veliki broj poena na ovom meču.

Crno-beli su imali problema sa odbranom tokom prve četvrtine, ali su potom uspeli da se koliko-toliko stabilizuju i da Megi dopuste onoliko koliko je dovoljno da se dođe do trijumfa u "Štark Areni".

Napad je funkcionisao gotovo perfektno, naročito u reketu, gde su crno-beli neretko gradili veoma lepe akcije. Sa druge strane, Mega je uglavnom gledala da iz brze tranzicije dođe do poena, pa je na trenutke i nalete mučila Partizan.

Upravo tokom prve četvrtine je Partizan imao najviše problema da se izbori sa napadom i igrom gostujućeg tima. Veliki broj poseda, dosta trčanja nije odgovarao crno-belima, pa je Mega uglavnom bila ta koja je kontrolisala rezultat i imala minimalnu prednost nakon 10 minuta igre.

Druga četvrtina donela je potpuni obrt. Partizan je zaigrao značajno mirnije u odbrani, počeo je da iskače u presing na igrače Mege na šta ovi nisu baš najbolje odreagovali. Samo 13 poena ubacio je gostujući sastav, dok su crno-beli nastavili u identičnom ritmu.

Malo po malo, trojku po trojku, predvođeni Papapetruom, Lesorom i Madarom, košarkaši Partizana stekli su sasvim solidnih +11 na velikom odmoru, što je odlično uzimajući u obzir kako je tekla uvodna deonica utakmice.

KK Partizan - KK Mega Foto: MN Press

Uplašili su crno-beli svoje navijače u trećoj četvrtini kada je Mega počela da se vraća u meč i košem Oleksandra Kobzistija iz Ukrajine prišla na samo pet poena zaostatka. Međutim, to kao da je dodatno naljutilo Željkov tim, koji je ponovo stegao okove gostima, a na kraju otišao na maksimalnu prednost do tog momenta utakmice pred poslednjih 10 minuta.

Kada su svi mislili da je Željkov tim rešio pitanje pobednika činjenicom da je otišao na +16 usledila je serija Mege od 10:0 koja je unela novu dramu u ovaj susret. Malo po malo, gosti su se primicali, pa smo ipak gledali zanimljivu završnicu. Na četiri minuta do kraja bilo je sedam razlike.

Imala je Mega šanse da se još više približi, ali je nekako svima bilo jasno da će pobeda ostati u rukama crno-belih posle trojke Danila Anđušića na oko dva i po minuta do kraja, kada je razlika ponovo "odmakla" na +9. Sve je potvrđeno koji trenutak kasnije kada je Tristan Vukčević ubacio još jednu trojku za trijumf domaćeg sastava.

STATISTIKA UTAKMICE

Partizan - Mega 86:76 (25:26, 25:13, 22:19, 14:18)

Dvorana: Štark Arena, Beograd

Gledalaca: 5.312

Sudije: Matej Boltauzer (Slovenija), Mario Majkić (Slovenija), Edo Javor (Slovenija)

Partizan: Vukčević 5, Ledej 5, Koprivica 10, Panter 4, Papapetru 10, Egzum 10, Naneli 14, Glas, Lesor 8, Trifunović 6, Anđušić 5, Madar 9

Mega: Branković 17, Bogavac, Rudan 26, Uskoković 5, Kobzistij 1, Kazalon 9, Kovačević, Cerovina, Rori 4, Grbović 3, Milosavljević 8, Mušikić 3

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (86:76) - Trojka Tristana Vukčevića koja stavlja tačku na sve. Isti igrač pravi i faul u napadu, a onda izbija loptu u aut iz ruku Rudana. Nema koša Mege, nema trojke Trife. Na kraju faul Tristana. Pogođena bacanja za gostujući tim. Izlazi Milosavljević i dobija aplauze. Nema koša Madara, ali imaju Koprivice.

8. minut (81:74) - Odličan napad Mege, pa će Rudan opet da šutira bacanja. Biće tajmaut za Željka Obradovića koji ne želi da gleda dramatičnu završnicu na ovom meču ABA lige. Dva koša Rudana sa linije penala. Anđušić promašuje za tri, sada Mega trči na nepostavljenu odbranu. Na kraju faul Vukčevića nad Rudanom. Težak pad svih košarkaša, ali svi su dobro. Bacanja su ponovo. Sada Rudan promašuje prvi penal, ali drugi put ispravno. Izblokirani igrači Partizana. Milosavljević i Branković promašuju zicere, a sudije prekidaju meč, pošto je Uroš Trifunović ostao bez patike. Dobro je da nije povredio zglob. Trojka Danila Anđušića. Pogodak Mege, promašaj Partizana, Rori promašuje.

6. minut (78:69) - Sada crno-beli kubure sa napadom. Dva penala za Megu, posle nesportskog faula Egzuma, realizuje ih Milosavljević. A onda stiže koš Rorija. Serija 10:0 za goste, Partizan je prosuo zaista ogromnu zalihu. Vraća se Anđušić umesto Papapetrua. Promašaj Jama Madara, ali srećom na drugoj strani Balša Koprivica blokira Ahmeda Rorija. Jam Madar odlično postiže koš sa polu-distance. Dva penala za Megu posle faula Koprivice. Pogodio je jedno Matej Rudan, a sada će Balša imati dva penala. I oba će realizovati.

4. minut (74:64) - Vukčevič je večeras indisponiran. Sam u dvorani promašuje trojku, ali tu je Trifa da uhvati loptu, ali i promaši iz step-beka. Istekao je napad Partizana. Branković postiže poene. Mega krade loptu crno-belima, ali onda i katastrofalan pas Rudana za Kazalona. Milosavljević trči u tranziciju posle nove greške Partizana, Ahmed Rori postiže koš.

2. minut (74:60) - Dante Egzum blokira Rudana, Milosavljević ne pogađa ni za tri poena, a stiže prvi koš Danila Anđušića. Mega se muči, ali Rudan ipak nekako postiže koš. On je jedini raspoložen večeras u gostujućem sastavu. Kobzistij sada pravi prekršaj. Ulazi Uroš Trifunović ponovo na parket umesto Danila, zaigraće protiv bivšeg tima.

KK Partizan - KK Mega Foto: ABA liga, Dragana Stjepanović, KK Partizan

III ČETVRTINA

10. minut (72:58) - Opet nema koša posle minuta odmora stručnjaka. A Dante Egzum postiže trojku za +12. Lepo se snalazi Grbović u velikoj gužvi i postiže nova dva poena za Megu. Ranije je bio faul Cerovine, pa će biti bacanja za Papapetrua. Pogađa Grk u oba navrata. Mega će imati novih 14 sekundi posle igranja nogom jednog od igrača Partizana. Izgubljena lopta Mege, isteklo je vreme. Anđušić ne pogađa trojku, ali Zek Ledej zakucava za novi huk spikera i navijača. Ubedljiva prednost.

8. minut (65:56) - Oleksandr Kobzistij je na liniji slobodnih bacanja i ima šansu da dodatno smanji razliku Partizana. Pogađa Ukrajinac samo jedno od dva bacanja. Nema pogotka Papapetrua. Blokada Koprivice nad Kobzistijem. Balša Koprivica zakucava. Izgubljena lopta za Megu, a Egzum iz step-beka postiže nova dva poena i to je tajmaut za Baraća.

6. minut (61:55) - Faul za Danila Anđušića. Rori i Kazalon promašuju za tri poena, Rudan ostaje u reketu duže od tri sekunde posle čega sledi promašaj Tristana Vukčevića za tri poena. Mega prilazi na šest razlike, zakucavanje Rudana i tajmaut ljutitog Željka Obradovića. Naneli postiže novu dvojku, ali stiže i koš Mege na drugoj strani.

4. minut (59:51) - Poeni za Mateja Rudana, njegova najbolja utakmica u sezoni baš protiv Partizana. Jam Madar sa poludistance. Potom verovali ili ne blokira tu Kazalona. Mega ima dobar protok lopte i Rudan ima šansu za 2+1. Pogađa i dodatni penal. Lepa trojka za Džejmsa Nanelija, ali trči Mega u leđa Partizanu i zakucava Milosavljević. Gotovo bez prekida se igra. I eto prekida, faul nad Nanelijem. Oba pogađa, ali odmah stiže koš Danka Brankovića.

2. minu (52:42) - Prvi napad Mege neuspešan preko Rudana. Dugačak napad crno-belih, na kraju izgubljena lopta za crno-bele. Ali i Vukčević krade loptu Megi, uzima loptu Lesor. Anđušić iz uručenja promašuje za tri. Danilo potom faulira Ahmeda Rorija. Na kraju trojka Mege, pa pogodak Lesora, nema koša za goste u narednom napadu. Vukčević pravi grešku u koracima.

KK Partizan - KK Mega Foto: ABA liga, Dragana Stjepanović, KK Partizan

II ČETVRTINA

10. minut (50:39) - Ne snalazi se Vukčević baš najbolje. Milosavljević je promašio trojku, a Lesor energijom podiže dvoranu na noge. Novi dugačak napad Mege, Milosavljević gubi loptu. Madar jednom rukom prolazi do kraja. Kazalon je promašio trojku. Jedan rizičan pas za Lesora, ali posed je i dalje za crno-bele. Promašaj za tri, ali produženi napad Partizana na kraju i polaganje Papapetrua. Nema koša Mege sa preko pola. To je to za ovo poluvreme.

8. minut (44:39) - Iz novog napada stiže pogodak Lesora. Tajmaut za Baraća. Opet kontraproduktivan minut odmora, jer Partizan stiže do dva poena iz ukradene lopte. Ako ništa Kazalon zakucava na drugoj strani. Panter umalo gubi loptu posle izbijene lopte od strane Malkolma Kazalona. Madar iz zaskoka promašuje. Preko pola za Megu. Nema koša za Papapetrua. Sam je Grbović na šutu za tri, lopta je za Partizan posle promašaja. Isti košarkaš pravi i prekršaj. Madar ne uspeva da ukuca loptu u ko, potom ispada odbrana crno-belih i na zakucavanju Madar faulira Grbovića. Iz dva bacanja jedan pogodak.

6. minut (40:36) - Koš Egzuma za tri, potom Kazalon dodaje dvojku, ali Panter je ekspresan na drugoj strani. Novi koš Vukčevića, ali je na kraju Rudan fauliran uz koš, pa će imati i dodatno slobodno bacanje. Nema trojke Kevina Pantera. Novi napad Partizana. Teška pozicija za Papapetrua, ali ostaje posed za crno-bele.

4. minut (33:31) - Opet visoka iskakanja Partizana, a Mega se sa tim ne snalazi. Na kraju ipak fauliran Mušikić od strane Papapetrua uz zvuk sirene. Pogodio je samo jedno, Papapetru hvata loptu, ali nema koša za Partizan. Milosavljević "skraćuje" prednost crno-belih, pa Željko Obradović zahteva tajmaut. Papapetru ispravlja promašaj. Rudan je fauliran pod košem i imaće dva slobodna bacanja. Pogodio je oba penala.

2. minut (31:26) - Nema koša za Megu na startu druge deonice, dok Joanis Papapetru stiže do svojih prvih poena. Lesor je sjajan, zaustavlja Megu i zakucava. Reaguje tajmautom Marko Barać. Međutim ni to ne donosi boljitak, pošto na liniju penala odlazi Tristan Vukčević. Međutim, promašuje oba penala. Opet se otvara parket za crno-bele, a Papapetru stiže do novog koša. Opet ukradena lopta za crno-bele. Sam je Kevin Panter, ali je promašio.

KK Partizan - KK Mega Foto: Dragana Stjepanović, ABA liga, KK Partizan

I ČETVRTINA

10. minut (25:26) - Trojka Alekse Uskokovića. Odlična igra Mege za sada, fluidna, sa dosta dobrih pasova. Koš Uroša Trifunovića, vrlo važan za crno-bele. Fauliran ipak Mušikić od strane Balše Koprivice i to za dva bacanja. Željko Obradović ubacuje Kevina Pantera na teren. Pogađa oba penala Mušikić. Lesor se dobro snašao i Zek Ledej je fauliran od strane Brankovića za dva bacanja. Jedno je pogodio od dva, ali Egzum zaustavlja Megu na drugoj strani. Isti košarkaš pogađa za dva. Poslednji napad bio je za Megu. Egzum je napravio poslednji mali faul svog tima. Isteklo je vreme.

8. minut (20:21) - Novi neiskorišćeni napad Mege, a Naneli dodaje loptu Balši za zakucavanje. Novo vođstvo Partizana nakon serije koševa. Ali sam je Kazalon u ćošku i pogađa za tri poena. Egzum je proklizao i napravio grešku u koracima, dobro je da se niko sada nije povredio, pošto je pao na Aleksu Uskokovića. Faul i za Zeka Ledeja nad Rudanom. Laki poeni na obruču potom za hrvatskog igrača. Ledej lako prolazi do koša i poentira. Lagan koš i za Aleksu Uskokovića iz naskoka. Kakvo dodavanje Egzuma za Balšu za zakucavanje. Zaista se prebrzo igra u ovim momentima.

6. minut (14:14) - Loš šut Nanelija za tri, izgubljena lopta Partizana, pa Kazalon zakucava na drugoj strani terena. Greška Džejmsa Nanelija, ispustio je loptu, bio je uveren da je posed za crno-bele, međutim nije. Sudije pokazuju posed za Megu. Kakvo zakucavanje Danka Brankovića, za sada Mega deluje odlično. Trifa lepo stiže do poena iz polu-horoga. Kazalon je fauliran. Greška Kazalona koji je gazio aut liniju. Naneli je pod faulom, lična je za Mušikića. Pogodio je oba penala Amerikanac.

4. minut (10:10) - Vrlo lepo pogađa Jam Madar za tri poena. Međutim, Partizan ne uspeva da zaključa odbranu, pa Matej Rudan postiže još dva poena. Brza tranzicija na drugoj strani i trojka Džejmsa Nanelija. Zek Ledej nije pogodio iz kornera posle neuspešnog napada Mege, Rudan potom opet promašuje. Neuspešan i Trifunović na šutu za tri. Branković tvrdo, a Rudan ubacuje za dva.

2. minut (4:6) - Nema pogotka Koprivice sa polu-distance. Danko Branković postiže prve poene na meču, a u nastavku imamo i prvo zakucavanje Koprivice koji ima i pena, ali ga promašuje. Ostaje napad za crno-bele, Madar ipak greši. Milosavljević prekratak na šutu za tri, a Danko Branković ubacuje dvojku. Naneli je fauliran i imaće dva penala. Pogodio je oba. Matej Rudan sa lakim poenima pod obručem.

KK Partizan - KK Mega Foto: Dragana Stjepanović, ABA liga, KK Partizan

STARTNE POSTAVE

Partizan: Ledej, Koprivica, Naneli, Trifunović, Madar

Mega: Branković, Rudan, Kazalon, Rori, Milosavljević

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Daleko od toga da je Mega krenula dobro u sezonu. Poražena je na sve četiri utakmice, ne nalazi se u dobroj formi i protiv Partizana će pokušati da napravi novo čudo, baš kao što je to uradila prošle sezone kada je dobila crno-bele u gostima.

Međutim, situacija se za godinu dana drastično promenila. Crno-beli su se ozbiljno pojačali zbog nastupa u Evroligi, a Megi su oni najbolji igrači otišli put NBA lige i Evrope. Stoga se zna da je Partizan večeras favorit.

Sudije na meču biće slovenačke. Na čelu trojke ćemo gledati Mateja Boltauzera, a pomagaće mu Mario Majkić i Edo Javor.

Video: Uroš Trifunović o debitantskom igranju u Evroligi: Daću sve od sebe da se dokažem, cilj je plej-of

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor Grobar

    30. oktobar 2022 | 22:48

    Najbolji tim to svako zna najbolje igra Partizan🏀🏀🏀🏀🏀🏀🏀🏀🏀🏀🏀🏀🏀🏀🏀🏀

  • AAAAALOOOO

    30. oktobar 2022 | 20:34

    A KLS ? POBEGULJE.🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • xaxa

    30. oktobar 2022 | 22:53

    Zeljko najsrecniji sto je konacno pobedio decu iz Mege

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA