≫ 

Obradovićeva osveta za Radonjića: Partizan pobedio Panatinaikos u Atini za proboj u "gornji dom" Evrolige!

Odlična partija crno-belih nagrađena je pobedom

  • 78
KK Partizan - KK PAO Foto: MN Press

Fantastično prvo poluvreme, malo drame u drugom, ali se važna pobeda piše na konto Partizana u Evroligi. I pored incidenata u završnici meča, kada je susret bio prekinut na deset minuta zbog divljanja navijača domaće ekipe, Željkov tim je sačuvao mirnoću i stigao do trijumfa, trećeg ove sezone u elitnom takmičenju, koje ih seli u vrh tabele - 89:91.

Igrali su košarkaši Partizana dobro u napadu, donekle potvrđujući još jednom zbog čega imaju najbolji ofanzivni indeks u Evroligi. Koristili su čak i najmanju rupu u odbrani Panatinaikosa, držali su visoke procente šuta, pa čak i onda kada se činilo da bi Zeleni mogli da zaprete, usledile bi serije crno-belih koje bi vraćale stvari na svoje mesto.

Posebno inspirisan u "OAKA Areni" bio je Kevin Panter, koji je imao još jedno sjajno veče, o čemu govori i 20 postignutih poena tokom prvog poluvremena. Pogađao je kapiten Partizana skoro sve što je uzeo u ruke, nemilice je rešetao koš Panatinaikosa i bio je jedan od junaka večerašnjeg trijumfa crno-belih. I on je pao u drugom poluvremenu, ali se pojavio kada je to bilo najvažnije i priveo posao kraju.

Većina statističkih kategorija večeras bila je na strani kluba iz Beograda - od skoka, preko manje izgubljenih lopti, više asistencija, pa do ukupnog indeksa tokom tog prvog poluvremena, ali je drugo donelo pad u igri koji nas je "uvukao" u dramu.

Bolji početak meča navijači Partizana nisu mogli ni da zamisle. Već posle četiri minuta igre razlika je bila dvocifrena, a čak ni manja serija Panatinaikosa nije pokolebala crno-bele da nastave da "melju" posle tajmauta koji je zatražio Željko Obradović. Trojke, prodori, zakucavanja, energija, sve je bilo tu i bilo bi još impresivnije da sa celog terena nije primljenog koš na 0,9 sekundi do kraja od strane Kalaicakisa.

Nastavila se serija trojki Panatinaikosa i na početku druge četvrtine, pa se razlika Partizana prepolovila, ali je i dalje bila dovoljno velika kako bi se zadržala mirnoća u igri. Vrlo brzo je beogradski tim povratio sigurnost, ponovo se razigrao Kevin Panter zajedno sa Jamom Madarom i crno-beli su stigli do +13 na velikom odmoru.

Treća četvrtina je počela onako kako nijedan navijač Partizana to nije čekao. Velikom serijom, Zeleni su uspeli da se za nešto više od četiri minuta primaknu na samo jedan poen zaostatka. Ništa nije moglo da prođe kroz obruč u tim momentima za crno-bele, ali se sve pokrenulo posle trojke Danila Anđušića, posle koje su se crno-beli opet odlepili na osetniju razliku. Na kraju, u poslednjih deset minuta se ušlo sa četiri poena između dva tima.

Dejan Radonjić Foto: MN Press

Poslednja četvrtina nije počela dobro po crno-bele, ali je kako je vreme odmicalo igra crno-belih postajala sve organizovanija i mirnija. Posle dva pogotka Dantea Egzuma razlika je otišla na devet poena u korist beogradskog tima na oko pet minuta do kraja utakmice.

Trojka Pantera donela je crno-belima i +10, kada je usledio prekid utakmice. Reklama je uletela na parket, navijači su počeli da divljaju, a sudije su morale da prekinu meč dok obezbeđenje nije uradilo svoj deo posla. I dosta tečnosti je bilo na parketu, pa je sve potrajalo nekih desetak minuta.

Pali su crno-beli posle toga, ušlo se u penal završnicu, ali je Partizan ipak sačuvao dovoljnu zalihu da dođe do treće pobede.

STATISTIKA UTAKMICE

PANATINAIKOS - PARTIZAN 89:91 (16:31, 25:23, 23:14, 25:23)

Dvorana: "OAKA Arena", Atina

Sudije: Migel Anhel Perez (Španija), Fernando Roka (Portugal), Šaulijus Račis (Litvanija)

Panatinaikos: P. Kalaicakis 3, Volters 17, Li 4, Papajanis 10, Bohoridis, Vilijams 14, J. Kalaicakis, Bejkon 17, Ponitka 12, Grigonis 9, Mancukas, Gudaitis 3

Partizan: Vukčević, Ledej 13, Koprivica, Panter 29, Papapetru 2, Egzum 12, Jovanović, Glas, Lesor 15, Trifunović, Anđušić 10, Madar 10

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (89:91) - Bacanja za Bejkona. Pogodio je oba. Anđušić ne pogađa trojku. Nema koša Bejkona. Faul Kalicakisa. Pogođeno je jedno bacanje. Tri bacanja za PAO. Anđušić je fauliran. Pogodio je oba. Ali opet tajmaut Radonjića. Nema trojke Grigonisa. Radonjić traži čelindž da bi se videlo čiji je posed. Lopta je za PAO. Traži tajmaut Željko da prebaci loptu u polje napada. Komedija u "OAKA Areni". Oglasila se sirena i pre nego što se izvela lopta i krenula je himna Evrolige.

9. minut (82:88) - Nema koša za Pantera. Dugačak posed Partizana bez koša... Kakav očajan pas za Papajanisa, posed za crno-bele. Šta sada radi Partizan, promašaji Ledeja i Lesora pod košem.

8. minut (82:88) - Nema koša Vilijamsa za tri, ali je Ponitka uhvatio skok i ići će na liniju penala. Pogodio je oba penala, a onda Vilijams iz kontre smanjuje na dva poseda razlike. Nema koša za Ledeja, a Bejkon je promašio. Lesor je na kraju fauliran.

7. minut (78:88) - Loš pas Lesora, a onda kakav promašaj Bejkona na zakucavanju nad Egzumom, gde sudije nisu svirale faul. Lopta je na kraju za Partizan, tehnička Radonjiću. Anđušić realizuje slobodno bacanje. Panter za tri! Dviljaju navijači u hali, uletela je reklama na parket. Sudije ne žele da nastave utakmicu, bilo je haosa i iza klupe Partizana. Svi igrači su i dalje na parketu, kao i sudije, briše se parket... Čeka se odluka arbitara. Nastaviće se meč posle ovog skoro desetominutnog prekida.

6. minut (78:84) - Koliko važan pogodak za Dantea Egzuma! Da li su ovo momenti kada se lomi večerašnja utakmica? Vilijams izbacuje loptu u aut. Egzum! Devet razlike za Partizan, tajmaut traži Radonjić! Mateuš Ponitka sa pogotkom posle ovog minuta odmora. Ide trojka Kevina Pantera! Derik Vilijams pogađa trojku odmah na drugoj strani. Imaće sada dva bacanja Kevin, nije mogao da ga zaustavi Ponitka. Pogađa jedno od dva. Koš Voltersa.

4. minut (71:76) - Volters pogađa za dva, ali Ledej ide na zakucavanje... I ništa od toga, ali je fauliran od strane Voltersa! Sada je pogodio oba penala, što je jako, jako važno. Faul Egzuma nad Ponitkom. Nije za bacanja, treći je faul za Partizan. Loša odluka Migela Anhela Pereza, čista blokada Lesora, ali mu je sviran faul. Ipak, Ponitka promašuje prvo slobodno bacanje, dok drugo ubacuje. Koš Pantera, pa promašaj Bejkona i faul Lija. Važni momenti utakmice.

2. minut (68:72) - Lepo polaganje Egzuma za početak poslednje deonice. Ledej je ipak napravio faul nad Bejkonom. Pogodio je penal, pa promašio, promašio je i trojku Bejkon. Panter neprecizan sa distance, potom i Ledej promašuje trojku. Volters ubacuje za dva uz faul Anđušića. Ovo je najmanje bilo potrebno crno-belima. Panter je izgubio loptu... Srećom to čini i Bejkon. Egzumova ukradena lopta. Ledej ukucava loptu!

KK Partizan - KK Žalgiris Foto: MN Press

III ČETVRTINA

10. minut (64:68) - Arturas Gudaitis pogađa na dodavanje Mateuša Ponitke, dok Matijas Lesor čupa obruč! On drži Partizan iznad vode, ima osam poena u ovoj deonici. Ali i Vilijams je dobar, evo njegovih poena na drugoj strani. Promašaj Madara za tri, fauliran je Vilijams za dva bacanja od strane Lesora. Pogodio je oba. Anđušić promašuje za tri, ali je Lesor fauliran kada je trčao za loptu od strane Gudaitisa. Matijas pogađa jedno bacanje, a onda pravi grešku u koracima posle uhvaćene lopte. Šteta. Gudaitis je fauliran, sada bacanja na drugoj strani. Promašaj Gudaitisa iz prvog pokušaja, drugi put je precizniji. Fauliran Ledej od Nejta Voltersa, ponovo će to biti penali. Promašuje prvo Zek, pa i drugo. Srećom ne postiže trojku Li.

8. minut (57:65) - Nema trojke Grigonisa, dobra vest za Partizan. Faul na zemlji, ali penali za Matijasa Lesora. Ući će prvi put na parket i Balša, sada mu Željko objašnjava šta treba da radi. Lesor je pogodio oba penala. Li je fauliran, ali na zemlji. Vilijamsov promašaj preko Egzuma. Fauliran Anđušić, primio je jak udarac od Grigonisa. Sve je kako treba, Radonjić traži tajmaut. Pogodio je oba bacanja Danilo. Li promašuje trojku, ali Egzum se spetljao. Samo osam desetinki ostaje za napad pošto je lopta otišla u aut. Koprivica ide na dvokorak u ovoj situaciji, naravno da vremena za to - nema. Ponitka promašuje, ali zatim krade loptu Madaru.

6. minut (57:61) - Panter je promašio dvojku. Ne valja ovo nimalo, sada Papajanis smanjuje na samo tri poena zaostatka svojim pogotkom na dodavanje Voltersa. Besni Obradović, Papajanis krade loptu Anđušiću. Prekršaj nad Grigonisom, bacanja, koja su realiz0vana. Ledej je fauliran, Radonjić skače na sve strane sada, bodri svoje igrače. Dobro je, trojka, Danilo Anđušić!

4. minut (53:58) - Lesor je fauliran za dva slobodna bacanja. Realizovao je oba. Ostavljen je Volters sam, to ne sme da se dešava, trojka za Zelene. Promašaj Dantea Egzuma za tri, ali ni Bejkon nije ništa bolji. Ledej promašuje za dva, a Vilijams gubi loptu. Volter je napravio prekršaj. Egzum je ostao na parketu. Dobro je sve, ali Panter gubi loptu koju krade Volters. Promašaj Kalaicakisa, ali popravlja to Vilijams.

2. minut (48:56) - Koš Voltersa, posle toga faul Kalalicakisa na Panteru, ali Panter prima rampu od istog košarkaša potom. Pogađa trojku Bejkon, te je samo osam razlike. Probudila se opet publika. Još jedna izgubljena lopta Partizana, a Bejkon beleži nove poene, užasan start drugog poluvremena, Željko traži tajmaut. Koš Lesora, pa izgubljena lopta Bejkona.

KK Partizan - KK Mega Foto: MN Press

II ČEVRTINA

10. minut (41:54) - Jaaam Madaaar! Još jedna važna trojka za Partizan. Ali Panter pravi prekršaj nad Mateušom Ponitkom, druga lična za njega. Poljak će šutirati bacanja i pogodiće samo jedno od dva. Kevin Panter je nerealan, 20 poena, nova trojka! Grigonis je fauliran od strane Lesora, biće bacanja. Ovaj ubacuje oba. Sada nema dvojke za Grigonisa. Ni Mateuš Ponitka nije bolji, međutim Ledej gubi loptu. Trojka Papajanisa. Ali dobro je, i Partizan preko Egzuma stiže do koša u poslednjem napadu i to uz prekršaj Papajanisa. I bacanje je realizovano, to je kraj poluvremena.

8. minut (35:44) - Danilo Anđušić lako prolazi za nova dva poena crno-belih. Paris Li je uspeo da prevari sada Anđušića i da položi loptu u koš. Panter je zaista u elementu, 16 poena, 6/9 iz igre, novi koš za dva sa polu-distance. Izgubljena lopta Mateuša Ponitke. Ledej ne pogađa iz okreta u reketu. Jam Madar pravi veliku grešku, faul nad Parisom Lijem za tri penala. Pogodio je dva od tri, ali onda Partizan ima probleme sa skokom, pa je Ledej faulirao Vilijamsa. Grigonis nakon toga spušta Zelene na devet razlike što je razlog da Žoc zatraži tajmaut. Tehnička za Radonjića, Panter je pogodio bacanje.

6. minut (29:40) - Koš Bejkona, izgubljena lopta Lesora, ali srećom to ne kažnjava Li. Nažalost bez pogotka Pantera, dok Papajanis zakucava. Malo se sada primakao domaćin, podigla se i atmosfera u "OAKA Areni". Dvejn Bejkon pravi faul, idemo na TV tajmaut, u pravom momentu da se prekine ova serija. Ide trojka Jama Madara, sa svoje omiljene pozicije! Li spušta loptu za Papajanisa, koji je fauliran, pa će imati dva slobodna bacanja. Samo je jedno realizovao.

4. minut (24:37) - Izgubljena lopta Zelenih, a onda odmah i faul nad Papapetruom. Sada je i Ledeju ispala lopta iz ruku u gužvi, a onda Papajanis lako poentira posle maestralnog dodavanja Mateuša Ponitke. Ledeju je lopta izašla iz koša. Joanis Papapetru bez pogotka za dva, ali ni Zeleni nisu ništa bolji. Ledej pogađa kada je delovalo da neće biti ništa od ove akcije crno-belih!

2. minut (22:35) - Kakva trojka za Voltersa uz zvuk sirene, prosto je neverovatno šta su sada postigli igrači Zelenih u dva vezana poseda. Grigonis faulira Lesora, a potom Ledej pravi prekršaj u napadu baš nad Grigonisom. Promašuje Bejkon trojku, dok Egzum promašuje trojku, ali tu je moćni Lesor koji zakucava! Grigonis pogađa trojku, njegov prvi pogodak sa distance. Opet sjajan posao Partizana i koš Egzuma.

KK Partizan - KK Mega Foto: MN Press

I ČETVRTINA

10. minut (16:31) - Ostao je sam kao duh Panter i već je na deset poena večeras. Nema koraka, nema faula, posed je za Partizan, lepa akcija crno-belih za polaganje Ledeja. Grigonis gubi loptu, dok na drugoj strani Ledej polaže. Užasna igra domaćih, koji odbranu gotovo i da ne igraju, a Radonjić odmahuje rukom dok traži drugi tajmaut. Grigonis opet ne pogađa, Kalaicakis faulira Ledeja. Kakva trojka Pantera uz prekršaj! Pogodio je i dodatno bacanje, a onda šta je ovo bilo?! Kakva trojka Kalaicakisa, sa više od pola terena za 0,9 sekundi, kao Kecman, au!

8. minut (13:21) - Kakvo zakucavanje Lesora, sjajan prodor Partizana još jednom. Vilijams ne pogađa trojku iz ćoška. Kevin Panter pogađa trojku, kako igra Partizan! Bejkon je sam na trojci, promašuje, onda haos pod košem, posle čega Ponitka u poslednjem trenu stiže do polaganja. Volters troši prvi mali faul Panatinaikosa večeras tek sada. Fauliran je Ledej, koji je pogodio jedno bacanje. Nema pogotka Zelenih iz prvog puta, ali ima iz drugog, trojka Vilijamsa.

6. minut (8:15) - Ponitka fauliran na zemlji od strane Lesora. Novi promašaj, ali i ofanzivni skok Panatinaikosa, opet sviraju sudije faul, sada Madaru. Onda još jedna izgubljena lopta. Ali sada i Partizan uzvraća. Brejkon je promašio za tri, ali Ponitka sjajno iz ofanzivnog skoka ubacuje u koš. Lesoru prolazi lopta kroz ruke, a Bejkon zakucava, što se Žocu ne dopada, pa traži minut odmora. Papapetru pogađa protiv bivše ekipe prvi put večeras. Volters koristi otvoren put do koša.

4. minut (2:13) - Kakva rampa nad Ledejom, pao je na pod košarkaš Partizana posle toga. Madar pogađa sa poludistance, otvara dobro ovaj meč. Zakucavanje Lesora, kakav start Partizana. Još jedna izgubljena lopta Panatinaikosa, opet greši Paris Li. Panter ne pogađa preko Ponitke, kako igra Partizan, Ledej zakucava. Radonjićev tim je u takvom rasulu da on mora da traži tajmaut. Još jedna dobra odbrana Ledeja, a Panter ubacuje još jednu dvojku.

2. minut (2:5) - Madar postiže prve poene za Partizan večeras. Lesor zaustavlja Vilijamsa na drugoj strani, dok Ledej ne pogađa flouter iz okreta. Promašaj Zelenih za tri poena u ranoj fazi napada. Panter pogađa trojku! Prekršaj Kevina baš nad Dvejnom Bejkonom za bacanja, koja on realizuje bez problema. Panter sada promašuje za tri.

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Crno-beli su, barem prema do sada prikazanim partijama blagi favoriti da dođu do trijumfa. Evroliga je nedavno objavila da imaju ubedljivo najbolji ofanzivni indeks od svih timova u elitnom takmičenju, a problem Beograđanima predstavlja nešto slabija odbrana.

Sa druge strane će ih sačekati jedno vrlo poznato lice u vidu Dejana Radonjića, koji sedi na klupi Zelenih. Prošle sezone Željko i on su vodili borbe u finalu ABA lige, a ovoga puta će svoje taktičke zamisli pokazati na najvećoj pozornici na Starom kontinentu.

Utakmicu će suditi Migel Anhel Perez iz Španije, a pomoć će mu praviti Fernando Roka iz Portugala, kao i Šaulijus Račis iz Litvanije.

Video: Za mene to nije pritisak, možemo u Top 8 Evrolige: Tristan Vukčević zapalio Grobare

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki Maradona

    3. novembar 2022 | 22:41

    Bravo deco crno-bela. Tako se igra. Pokusali su Grci da se ciganisu na kraju, ali im nije proslo. Velika bruka za Pao, tako se ne ponasa kada dodje covek koji vam je ispisao celu istoriju. Sramota!

  • SaNDzAK AiRLiNES

    3. novembar 2022 | 20:53

    Hej vi turski konusari ,koji sa svim ♥️ gledate ovu utakmicu !!! Spremite mesto za Rudonju pardon Radonju ,jer ubrzo ce da dobije kartu u jednom pravcu 🤣🤣🤣🤣

  • 1389

    3. novembar 2022 | 22:40

    Sta bi sa radonjizmom..nestade u Atini:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA