≫ 

Utakmice NBA lige prvi put se nisu igrale zbog izbora u SAD, Lebron i ostale zvezde zvali ljude da glasaju

Dosad se pauza pravila samo na Dan Zahvalnosti, na Božić i na dan NCAA finala, sada je lopta prvi put stala zbog izlaska na birališta

  • 1
lebron džejms Foto: twitter/NBACoalition

Ljubitelji najbolje košarke na svetu ostali su noćas uskraćeni za praćenje utakmica NBA lige iz prostog razloga što ih nije ni bilo, lopta je mirovala, a razlog tome je prilično nesvakidašnji i dosad nezabeležen kada je reč o profi košarci - izbori u SAD.

Tačnije, međuizbori za članove predstavničkog doma i deo Senata. Očito da im je i NBA organizacija dala veliki začaj, veći nego ranije čim po rasporedu nije bilo utakmica u danu kad narod glasa. Ovako su inače košarkaši Filadelfije proveli dan sa svojim navijačima i zajedno sa njima pozivali na glasanje.

Zbog izbora su noć ranije igrali svi timovi, kako bi nadoknadili unapred izgubljeni dan. NBA je, inače, još pri pravljenju rasporeda u avgustu isplanirala ovakav scenario, dala je na važnosti izborima i podstakla i same klubove da informišu i podsete ljude iz država i gradova odakle dolaze, na važnost glasanja i rokove koji važe za izlaske na biračka mesta.

I brojni igrači, najveće zvezde lige su se aktivno uključile u kampaanju podizanja svesti i važnosti izlaska na birališta. Poruku je u tom smislu poslao i lider Lejkersa i najglasniji borac za prava Afroamerikanaca u SAD među sportistima Lebron Džejms.

- Imamo toliko mogućnosti da se izborimo za velike promene, a jedini način da to uradimo je da odemo na glasačko mesto i da glasamo. Kada ljudi čuju da se glasa, automatski misle da se glasa za predsednika, ali glasanjem mogu promeniti mnogo toga što se dešava u njihovoj zajednici. Jedini način da to uradite je da glasate - poručio je Kralj Džejms.

Poruku je poslao i igrač Memfisa Brendon Klark, zvezda Bostona Džejlen Braun, Kolin Sekston iz Jute i mnogi drugi.

Amerikanci su birali nove članove Kongresa, odnosno ceo Predstavničkog doma i trećinu Senata, kao i guvernere i predstavnike lokalne vlasti. Svoje biračko pravo i pre prevremenog glasanja, već je iskoristilo više od 40 miliona građana.

Ovi međuizbori, koji se tako nazivaju jer se održavaju na polovini predsedničkog mandata, biće i svojevrsni referendum o aktuelnoj administraciji predsednika Džozefa Bajdena, koja se suočava sa brojnim izazovima u vreme velike polarizacije američkog društva.

Ankete ukazuju da su republikanci u prednosti kada je reč o Predstavničkom domu, donjem domu Kongresa, dok će izbor članova Senata biti neizvesniji, navodi britanski javni servis. Odluku o tome ko će kontrolisati Senat u naredne četiri godine verovatno će doneti birači u Pensilvaniji, Džordžiji i Nevadi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA