≫ 

Košarkaši "jedva" do pobede u Njukaslu: Srbija teškom mukom dobila Britance i približila se Mundobasketu

Dobar šut za tri poena držao je domaćina u igri, a Srbija je sada na drugom mestu u grupi

  • 34
Velika Britanija - Srbija Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

Nije ovo bila idealna utakmica Srbije i Pešićevih Orlova, ali pobeda je ono što je najvažnije i što se piše, a to nas približava na još jedan korak manje do plasmana na Mundobasket koji se naredne godine održava na Filipinima, Indoneziji i u Japanu. Velika Britanija bila je odličan protivnik, držala se u meču kroz sve četiri četvrtine i samo u par navrata je padala u dvocifreni deficit, a na kraju je da je bilo više koncentracije mogla i do velikog šoka - 68:74.

Jer samo dva poena delila su dve ekipe na 40 sekundi do kraja posle koša Vitla. Na svu sreću, Jaramaz je postigao važan koš u narednom napadu, a Nelson promašio trojku i na taj način otklonio svaku dilemu oko toga ko će odneti trijumf na severoistoku Engleske.

Sasvim očekivano, Srbija se dosta mučila da organizuje svoju igru večeras u Njukaslu. Odbrana je često "pucala" pod naletom trojki Velike Britanije, a najviše problema našem timu donosio je Luk Nelson, koji je još tokom uvodnog poluvremena ubacio čak 13 poena.

Sa druge strane, Pešićevi košarkaši su imali problem da održe kontinuitet i da spoje nekoliko dobrih akcija zbog čega su se Britanci zaista dugo održavali u egalu. Uz to, imali su dobro veče kada su procenti šuta u pitanju što je potpomoglo da nas sve pred malim ekranima dodatno stresiraju. Na kraju, šokantnog iznenađenja nije bilo.

Prva četvrtina otvorena je vrlo tvrdo, a završena je eksplozivno. Samo četiri poena i to sva četiri za Srbiju viđena su za tri i po minuta, da bi nakon toga i Britanci stigli do svoje igre, pre svega preko pomenutog Nelsona i na taj način u par navrata stizali i do minimalne prednosti. Kako se bližio kraj četvrtine, ipak, uz pomoć sjajnog Boriše Simanića, Orlovi su stigli do poena prednosti.

Ni druga četvrtina nije donela nikakve promene u igri Srbije. Velika Britanija je pokazala veliku želju za borbom sa Orlovima, a to im je donelo rezultat. I dalje su bili u egalu, razigrao se i Olaseni, pa su Pešićevi košarkaši i dalje morali da se muče i "kopaju" ne bi li stigli do kakve-takve prednosti pred nastavak. Tek košem Simanića u poslednjem minutu je gostujući tim to i ostvario.

Posle pauze je Srbija igrala i dalje veoma stegnuto. Olaseni je držao Britance u životu, mada domaći nisu uspevali da dođu do prednosti. Vezani dobri napadi i poeni Radanova i Mitrovića dali su Pešićevom timu +6 tačno na polovini ove deonice. Upravo toliko je bilo i na kraju ovog perioda, i to nakon što je Srbija u jednom momentu konačno stigla do dvocifrene prednosti.

Poslednja deonica, pak, počela je gotovo idealno za Srbiju. Vezani koševi omogućili su našim momcima da "prodišu" i da stignu do nove dvocifrene prednosti posle dva pogotka Ognjena Jaramaza. Ali odmah su Britanci prepolovili tu prednost i ukazali da će se do kraja boriti za šok u Njukaslu.

Tako je i bilo. Napravili su Britanci seriju 8:0, prišli na samo dva poena zaostatka na pomenutih 40 sekundi do kraja, ali ipak nisu imali snage za šok.

STATISTIKA MEČA

Velika Britanija - Srbija 68:74 (20:21, 14:17, 17:19, 17:17)

Dvorana: Vertu Motors Arena, Njukasl

Sudije: Marijuš Čijulin (Rumunija), Fernando Kalatrava (Španija), Gintaras Mačijulis (Litvanija)

Velika Britanija: Mokford 2, Nelson 15, Olaseni 20, Vitl 7, Vilijams 7, Anderson 3, Elis, Lotije-Ogunleje 2, Mezis 2, Šarma, Van Ostrum, Vilan 10

Srbija: Anđušić 14, Jagodić-Kuridža 10, Jaramaz 6, Mitrović 5, Radanov 10, Dangubić, Dobrić, Jeremić 3, Jović, Ristić 15, Simanić 8, Trifunović 3

Velika Britanija - Srbija Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

TOK MEČA

IV ČETVRTINA

10. minut (68:74) - Marko Jeremić troši poslednji mali prekršaj. Spetljali su se Nelson i Anđušić, gledao se snimak, samo je običan faul Kuridže. Vilijams će imati dva penala. Pogodiće samo jedno, dobro je. Novi promašaj Kuridže. Srećom Vitl je neprecizan. Pogodak istog igrača posle ofanzivnog skoka. Daje ga Jaramaz, dobro je. Još samo 20 sekundi. Dva bacanja Anđušića. Dva pogotka, to je to.

8. minut (65:70) - Luk Nelson je postigao nova dva poena. Radanov je promašio dvojku, a Vilijams zakucava i podiže publiku na noge. Tajmaut Pešića, biće drame u Njukaslu. Srećom, Luka Mitrović je fauliran, imaće dva bacanja, kaže Marijus Čijulin. Promašaj! I opet promašaj... Kakva drama.

6. minut (61:70) - Ni Anđušić nije ništa precizniji sa distance, a loptu hvata Anderson. Mokford smanjuje na pet razlike. Faul pravi Anderson i to nad Anđušićem, ali ne za bacanja. Srećom Ristić ovo ispravlja, posle promašaja Jovića. Nelson neprecizan, od junaka polako postaje tragičar. Dvojka Anđušića, +9! Tajmaut Britanije! Promašaj Mokforda, a onda 24 sekunde Srbije.

4. minut (59:66) - Olaseni promašuje bacanje broj jedan, ali drugi put je precizan posle faula Simanića. Zakucavanje Ristića! Koliko važan koš... Faul Anđušića. Tajmaut Pešića. Dva pogotka Olasenija sa penala. Srećom sada i Jagodić-Kuridža poništava ta dva pogotka. Promašaj Nelsona.

2. minut (56:62) - Luk Nelson neprecizan, odnosno stiže blokada Ristića. Koš Jaramaza, a onda još jedan posle promašaja Olasenija. Sada je isti Britanac precizniji na dodavanje Nelsona. Faul pravi Anderson. Ristić samo jedno bacanje ubacuje, gubi loptu Anđušić, a trojku pogađa Vilan. Promašuje Simanić sa distance...

Velika Britanija - Srbija Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

III ČETVRTINA

10. minut (51:57) - Faul u napadu za Lotijea-Ogunlejea nad Danilom Anđušićem. Sada je Kalatravi jasno da je to nepropisan potez Britanca. Promašaj Simanića i skok Luka Nelsona. Težak promašaj Vilana, ali ostaje posed za domaće. Faul Simanića za dva bacanja Olasenija pod košem. Nastavlja Luk Nelson da sakuplja asistencije posle pogođena dva penala svog saigrača. Faul za Anđušića. Dva bacanja za Olasenija, opet šansa da se domaći približe. Pogodio je oba puta. Promašaji Anđušića i Jeremića sa distance.

8. minut (47:57) - Dvojka Anđušića iz dodavanja Jaramaza. Karl Vitl ipak fauliran odmah na drugoj strani, Mitrović je načinio taj prekršaj. Pogodio je oba penala. Tehnička greška za Anđušića zbog simuliranja od sudije Fernanda Kalatrave. Besan je Pešić. Izgubljena lopta, bacanje za Vilana. Pogodio je. Promašuje potom Danilo trojku, ali skok je za Mitrovića i faul Vilijamsa. Taj faul je sudio komšijski arbitar iz Rumunije, Marijus Čijulin. Pogodio je Mitrović oba penala. Promašaj Vilijamsa, skok Simanića. Anđušić je sada fauliran za dva bacanja od strane Vilijamsa. Radanov krade loptu i evo koša, +10 za Srbiju.

6. minut (44:50) - Mnogo, mnogo važan koš Luke Mitrovića uz prekršaj, a potom i pogođeno dodatno slobodno bacanje. Olaseni je sada neprecizan, odnosno Mitrović ga je blokirao, da bi na drugoj strani usledio prekršaj Lotije-Ogunlejea nad Mitrovićem, ne i za bacanja, na zemlji se sve to odvijalo. Zakucavanje Radanova, tajmaut Britanije, da li to konačno lomimo ovaj meč? Izgubljena lopta Vilana, ali i promašena trojka Anđušića, baš kao i popravni Simanića. Faul Jaramaza i promašaj Luka Nelsona, koji se očigledno malo i umorio.

4. minut (44:45) - Gabrijel Olaseni krade loptu Jeremiću. Faul Jagodić-Kuridže nad Olasenijem za dva bacanja, ali ovaj promašuje prvi penal, a drugi daje za novu asistenciju Luka Nelsona. Promašaj Ristića, srećom je i Nelson malo stao sa šutom. Trojka Ristića na dodavanje Jovića, a onda i faul za nova dva penala Olasenija. Dva pogođena penala, a Jagodić-Kuridža je promašio za tri. Koš Olasenija, samo jedan razlike.

2. minut (39:42) - Dvojka Jagodić-Kurdiže, a onda trojka Andersona. Ista priča kao u prvom poluvremenu. Ristić promašuje, a Olaseni ubacuje i smanjuje na samo jedan razlike posle dodavanja maestralnog Luka Nelsona. Radanov će imati dva penala posle dogovora sudija i faula Vitla. Srećom, Olaseni sada promašuje posle jedne brze akcije Britanije, ali je ofanzivni skok za domaće. Luk Nelson ne izjednačuje, pošto promašuje trojku.

Velika Britanija - Srbija Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

II ČETVRTINA

10. minut (34:38) - Faul Jagodića-Kuridže za dva penala Vilijamsa. Pre toga tajmaut Pešića. Dva promašaja Vilijamsa, nema prednosti za Veliku Britaniju. Dušan Ristić promšauje pod košem. Vilan promašuje za tri, Olaseni hvata skok, pa promašuje za dva. Skok Boriše Simanića. Trojka Boriše, vrlo, vrlo važna! Izgubljena lopta Vitla. Izgubljena lopta Jaramaza. Tajmaut za Britance uz 0,4 sekunde do kraja poluvremena. Ništa, to je to.

8. minut (34:35) - Faul Mokforda nad Jagodić-Kuridžom posle skoka Ristića. Nažalost promašaj Trife za tri poena. A Vitl vraća prednost Britancima... I to uz faul Marka Jeremića! Biće i dodatno bacanje, koje će pogoditi ovaj košarkaš. Trifunović promašuje polaganje. Srećom to čini i Vitl, a Jagodić-Kuridža nas uvodi u novo izjednačenje. On blokira šut Nelsona, a onda je fauliran, i imaće dva penala. Pogodio je samo jedno.

6. minut (31:32) - Promašaj Luke Mitrovića, ali na svu sreću Britanija ne dolazi do prednosti posle promašaja Andersona za tri. Anđušić je uhvatio skok, a potom je fauliran od Vilana. Mitrović je napravio prekršaj u napadu. Luk Nelson nastavlja da "muči" odbranu Srbije, Britanija vodi! Samo kratko, Dušan Ristić pogađa trojku, srećom sada Nelson promašuje. Ali to čini i Danilo Anđušić. Neprecizan Olaseni.

4. minut (29:29) - Promašaj Danila Anđušića na šutu za tri poena iz čega stiže skok Menzisa, a onda i promašaj Van Ostruma sa distance. I evo važne trojke za Srbiju - Uroš Trifunović! Van Ostrum promašuje sa poludistance, ali Vilijams hvata skok i ispravlja. Marko Jagodić-Kuridža pravi grešku u koracima. Vilijams pogađa za izjednačenje. Tajmaut Svetislava Pešića.

2. minut (25:26) - Trifa krade loptu, a Simanić iz toga postiže dvojku uz prekršaj Menzisa. Pogodio je dodatni penal Boriša. Trojka Patrika Vilana, odbrana Srbije puca još jednom. Opet Simanić! Dvojka uz faul. Sada je promašio dodatno slobodno bacanje. Vitl pravi grešku u vođenju lopte. Promašaj Boriše Simanića, a onda faul Luke Mitrovića nad Mezisom, koji potom i zakucava. Ne daju nam Britanci mira.

Velika Britanija - Srbija Foto: FIBA Basketball (fiba.basketball)

I ČETVRTINA

10. minut (20:21) - Dvojka Alekse Radanova za poravnanje, izgubljena lopta Nelsona, posle čega stiže trojka Danila Anđušića. Brzo stiže koš Olasenija... Danilo Anđušić pokreće Srbiju čim je ušao na parket. Luk Nelson vraća brzopotezno. Vratio je loptu Radanov preko pola. Vilan isto gubi loptu. Jaramaz postiže dva poena. Vilijams takođe gubi loptu. Anđušić promašuje, a Mitrović pravi prekršaj nad Van Ostrumom. Olaseni zakucava.

8. minut (14:12) - Aleksa Radanov promašuje trojku, a Jaramaz pravi prekršaj nad Vitlom. Sada brz faul Ristića nad Nelsonom za dva bacanja. Jedan od dva za njega, hvata loptu Danilo Anđušić. Promašaj Jaramaza na isteku napada, onda još jedan sa distance. Srećom Olaseni ne može da ubaci na drugoj strani, ali ostaje napad za Britance. Trojka Luka Nelsona.

6. minut (10:12) - Gotije-Ogunleje je lako sada prošao do kraja na polaganje. Fenomenalno dodavanje Jovića za Ristića, ali i Britanci kreću u igru. Luk Nelson sa trojkom. I konačno Marko Jeremić pogađa trojku i to sada uz prekršaj. Promašio je nažalost ovo bacanje. Luk Nelson isto neprecizan za tri, Radanov takođe... Faul je u reketu nad Ristićem. Jeremić još jednom neprecizan. A Patrik Vilan to mora da kazni trojkom.

4. minut (2:7) - Radanov je fauliran na šutu, imaće dva bacanja. Prekršaj je napravio Anderson. Aleksa je precizan oba puta, drugi put je zapravo promašio, pa je to bacanje ponovljeno. Karl Vitl izlazi u aut sa loptom. Opet Jeremić neprecizan, ne može ništa da pogodi, a Radanov hvata skok u napadu. Sada i Jović neprecizan sa distance, izuzetno neefikasan početak meča. Posle svega i Britanija stiže do prva dva poena preko Luka Nelsona, a Jagodić-Kuridža poentira uz prekršaj. Imaće i dodatno slobodno bacanje, i pogodiće ga.

2. minut (0:2) - Sudija Fernando Kalatrava odmah sudi faul u napadu Jeremiću zbog lakta. Težak promašaj Olasenija iz reketa, a Ristić postiže prve poene posle niza promašaja košarkaša Srbije. Krade loptu Radanov. Promašaj Marka Jeremića za tri poena, ali ostaje lopta u posedu reprezentacije Srbije posle skoka. Opet Jeremić promašuje za tri. Ne ide ga na početku ovog meča. A sada je lopta u aut otišla od naših momaka. Lotije-Ogunleje takođe neprecizan sa distance, skok Radanova.

STARTNE POSTAVE

Velika Britanija: Anderson, Lotije-Ogunleje, Nelson, Olaseni, Vitl

Srbija: Radanov, Ristić, Jagodić-Kuridža, Jović, Jeremić

KOMENTAR PRE MEČA

U slučaju trijumfa, postoji mogućnost da Orlovi iskoče na treće mesto koje vodi dalje na Mundobasket, što je pozicija koju potom treba potvrditi u još važnijem meču protiv Turske u Beogradu u ponedeljak.

Selektor Svetislav Pešić po običaju nije mogao da računa na veliki broj igrača za ovaj prozor, zbog nastupa u Evroligi i NBA ligi, tako da će Srbija u veoma šarenom sastavu zaigrati u Njukaslu, gde su Britanci smestili ovaj meč.

Velika Britanija ima samo teoretske šanse da se domogne trećeg mesta, ali nema sumnje da će pokušati da zada dodatne glavobolje već uzdrmanoj reprezentaciji Srbije, koja i dalje pamti poraz od Italije sa Evrobasketa iz septembra u Berlinu.

Utakmicu će suditi Marijus Čijulin, naš komšija iz Rumunije, a pomagaće mu Fernando Kalatrava iz Španije i Gintaras Mačijulis iz Litvanije.

Video: Poslednji trening košarkaša Srbije pred meč protiv Velike Britanije u Londonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    11. novembar 2022 | 20:38

    Muče se sa Britanijom hahaha

  • Xxxx

    11. novembar 2022 | 20:17

    Smesno Pesicu skloni se sam vreme ti je za penziju!!

  • 1389

    11. novembar 2022 | 21:27

    Igra li Alan Širer za engleze...siguran sam da može da ubaci više poena od Branka Lazića

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA