≫ 

Hrvatski košarkaši opet potonuli, izgubili kod kuće najvažniji meč pretkvalifikacija za Eurobasket

Izabranici Ace Petrovića sada čekaju kiks Poljaka u preostala dva meča, što je malo verovatan scenario

  • 1
balčerovski Foto: twitter/Fiba

Košarkaška reprezentacija Hrvatske nije se proslavila u dupke punom Draženovom domu u ključnoj utakmici pretkvalifikacija za Eurobasket 2025, izgubila je od Poljske 87:79 i dovela se u situaciju da je praktično nemoguće da kao prva iz grupe ode u kvalifikacije za Euro, ali i za pretkvalifikacije za olimpijski turnir u Parizu.

Hrvatska se sad mora nadati ne baš realnom kiksu Poljaka u poslednjem "prozoru" protiv Austrije i Švajcarske, u ta dva meča čeka makar jedan poraz Poljaka i dve svoje pobede, a ako se tu čudo ne dogodi, moraće u treći krug pretkvalifikacija, koji se održava u avgustu naredne godine.

Dalje, tamo će učestvovati osam reprezentacija koje se iz ove faze nisu plasirale direktno te četiri koje će dobiti novu priliku nakon što su ispale u prvom krugu pretkvalifikacija (tzv. Kosovo, Irska, Luksemburg, Albanija). Od njih 12 samo će četiri u završne kvalifikacije, ali u tom prozoru Hrvatska bi, kao i ostali, mogla biti jača za igrače iz NBA lige i Eurolige, koji tada imaju pravo nastupa.

Elem, svih ovih planiranja i kalkulacija ne bi ni bilo, ne bi toliko opterećivale selekciju Hrvatske da je večeras pobeđena Poljska, zvanično četvrta najbolja reprezentacija Evrope.

Oba tima su u meč ušla desetkovana za najjače adute zbog poklapanja FIBA i Evroliginih takmičenja i u takvim okolnostima Poljaci su se bolje snašli. Ključna je, zapravo, bila poslednja deonica u kojoj se tim Ace Petrovića totalno raspao, toliko da mu ni serija pred sam finiš od 11:0 nije mnogo pomogla da iznbegne najgori scenario.

Do tada, gosti su serijom dalekometnih šuteva sagradili vođstvo od 13 poena i mirno uplovili u završnicu meča, bili prilično bezbrižni sve do pomenutog "rafala" Hrvata koji je "kockaste" približio na samo šest poena zaostatka dva minuta pre kraja. Međutim, Perković je promašio za tri, potom Bundović za dva i preokret više nije bio realan za domaći sastav.

Najjači adut Hrvata bio je centar Mege Danko Branković sa 17 poena, Borna Kapusta je nastavio da briljira i u dresu nacionalnog tima posle sjajnih partija za Cibonu. Protiv Poljaka je doneo svom timu 11 poena, 4 skoka i 8 asistencija, Prkačin je dodao 11 poena, Drežnjak 10.

Kod gostiju, trio Garbač (21p), Balčerovski (16p) i Pluta (14p) najjače su pogurali Poljake do izuzetno važnog trijumfa.

Пласман обезедио Sofascore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA