≫ 

Partizan "zgromio" Split u drugom poluvremenu: Željkovi momci neporaženi dočekuju večiti derbi sa Zvezdom

Splićani nisu predstavljali veliki problem Beograđanima

  • 49
Uroš Trifunović Foto: KK Partizan - ABA liga

Muke u prvom, lagana šetnja u drugom poluvremenu. Partizan je upisao novi trijumf u ABA ligi, čime je ostao jedini neporažen na prvom mestu na tabeli sa skorom 7-0 i to pred večiti derbi, koji se igra za osam dana protiv Crvene zvezde - 89:70.

Dao je ponovo šansu Obradović i onim mlađim igračima, a Trifunović je, čini se, uspeo najbolje da je iskoristi, pošto je pogocima sa distance umnogome doprineo da ova razlika bude na visokom nivou. Na kraju je postigao 11 poena uz tri skoka i asistenciju. Najefikasniji u timu crno-belih bio je Ledej sa 14 poena, Naneli je dodao 13 poena, dok je Anđušić baš kao i Trifa imao 11.

Košarkaši Partizana nisu odigrali prvi deo meča ne dobrom energetskom nivou, što su gosti iz Splita iskoristili i parirali izvrsno u šutu za tri poena. Upravo taj segment držao je momke iz Dalmacije dosta duže nego što se to očekivalo u igri na ovom meču. Ipak, u nastavku su pali, što su Željkovi košarkaši iskoristili da dođu do prednosti i da reše meč u svoju korist.

Skokovi su takođe dobar deo meča bili na strani Splita, koji je imao veliki motiv da se koliko-toliko revanšira Partizanu za onaj debakl od prošle sezone u Beogradu kada je hrvatski sastav poražen sa čak 60 poena razlike. Ali kada je Partizan uspostavio kontrolu, nije je ispuštao do samog kraja.

Prva četvrtina počela je vrlo tvrdo. Trojke su uglavnom održavale Split u prednosti protiv Partizana, a raspoloženi Šenon Šorter pravio je pravu pometnju na terenu za crno-bele. Ne samo da je bio precizan sa distance, već je imao i dosta ukradenih lopti i stalno se "vrzmao" oko košarkaša domaćeg sastava. Zbog toga ne čudi što je Željkov tim posle prve četvrtine imao samo poen zaostatka, a na tome može najviše da zahvali Urošu Trifunoviću i Danilu Anđušiću koji su pogocima sa distance držali egal.

Ni druga četvrtina nam nije dala razrešenje bilo kojeg pitanja. Iako je Partizan u par navrata uspevao da ode na nekoliko poseda prednosti, Split je redovno uspevao da uzvrati. Pored Šortera, probudio se Dominik Mavra, ali je bolan udarac u poslednjoj sekundi ipak zadao Amerikanac koji je pogodio trojku koja je ponovo spustila razliku na samo jedan koš.

Iako je Split solidno krenuo u drugo poluvreme, ponovo stigavši do male prednosti, usledila je velika serija crno-belih koji su preko Jama Madara i Džejmsa Nanelija za manje od minuta stigli nadomak dvocifrene prednosti koju su i ugrabili posle pet minuta igre u trećoj četvrtini. Kako se ovaj period igre bližio kraju, tako je nekako i rasla razlika, koja je u jednom momentu išla do +19, ali je Nelson sa dva pogotka na kraju "skratio" na 15 poena razlike pred završnih deset minuta.

Samim tim, poslednjih deset minuta bila je puka formalnost u "Štark Areni". Crno-beli su držali konstantno prednost na svojoj strani, igrali su taman onoliko koliko je bilo neophodno pred dva teška gostovanja u Evroligi u Španiji, gde će igrati sa Barselonom i Real Madridom, a onda i sa Zvezdom u ABA ligi onog tamo ponedeljka.

STATISTIKA MEČA

Partizan - Split 89:70 (20:19, 19:19, 29:15, 21:17)

Dvorana: Štark Arena, Beograd

Sudije: Milan Nedović (Slovenija), Krunoslav Peić (Hrvatska), Aleksandar Milojević (Srbija)

Partizan: Vukčević, Ledej 14, Smailagić 8, Papapetru 10, Eksum 6, Brodzijanski 4, Naneli 13, Glas, Lesor 2, Trifunović 11, Anđušić 11, Madar 10

Split: Saliven 2, Gizdavčić 2, Kalajdžić, Runjić 6, Šorter 23, Jukić, Perkušić 3, Dubravčić 2, Nelson 10, Mavra 18, Šarić 4

KK Partizan - KK Split, ABA liga Foto: MN Press

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (89:70) - Trojku postiže Split preko Perkušića. Šarić ubacuje jedno bacanje. Na drugoj strani faul gostiju, sada će gledati snimak sudije u poslednjem minutu. Madar poentira.

8. minut (87:66) - Mavra je ubacio loptu kroz obruč. Sjajni Uroš Trifunović je u elementu večeras, pogađa još jednu trojku, igra i sjajnu odbranu. Šorter na kraju fauliran od strane Madara. Trifa nastavlja da rešeta Split, još dva poena, ali onda i njegova izgubljena lopta.

6. minut (82:60) - Partizan nastavlja da uveća prednost. Ledej pogađa za dva, idemo na TV tajmaut. Trifunović je pogodio za dva uz faul, dobro je da se nije povredio. Završio je u prvom redu stolica. Pogađa Trifa i dodatni penal, a onda stiže koš Smailagića.

4. minut (75:60) - Ovoga puta Dante Eksum ne pogađa sa distance. Izlazi napolje Alen Smailagić. Anđušić je lepo probio do kraja, ali je promašio polaganje. Sjajna energija Trife na Mavri, zbog čega mladi Uroš dobija aplauze sa klupe. Imaće Anđušić potom dva slobodna bacanja. Pogodio je oba. Koš za Splićane, a onda promašaj Eksuma.

2. minut (73:58) - Brodzijanski promašuje sa distance, a Šorter je izborio faul Smailagića. Lepo poluhorog Brodzijanskog koji odgovara na koš Šenona. Dante Eksum takođe postiže tri poena, pa se ova prednost Partizana održava.

KK Partizan - KK Split, ABA liga Foto: MN Press

III ČETVRTINA

10. minut (68:53) - Zek Ledej precizan sa poludistance, sada on vuče Partizan napred. Promašaj Splićana sa distance. Trifa dodaje do Ledeja, a ovaj postiže dvojku sa nešto veće udaljenosti. Nije pogodio Šorter, ali tu je Nelson. Nema poena crno-belih na ovu zonsku odbranu gostiju. Još jedan koš Nelsona za kraj, ali ubedljivo vođstvo Partizana.

8. minut (64:49) - Izgubljena lopta Splita, napad Partizana i faul Dominika Mavre. Dva bacanja su za Joanisa, koji je samo drugi put pogodio. Na drugoj strani Mavra u istoj ulozi, ali on je još gori - promašuje oba puta. Naneli lepo stiže do pozicije i lakih poena za +15. Težak šut Šenona Šortera i promašaj, lep pas za Ledeja, ali nema poena Partizana. Na sve to stiže faul u napadu Nelsona nad Nanelijem. Trifa je ponovo u igri. Ledej pogađa ovaj put. Šorter je ubacio za dva.

6. minut (59:47) - Promašaji Partizana, ali onda Lesor stiže do skoka, poena i faula, pa će imati još jedno slobodno bacanje. Promašio ga je, ali ofanzivni skok za Nanelija. Jam Madar ubacuje još dva poena. Tajmaut Splita. Mavra je pobegao Papapetruu, pa će imati dva slobodna bacanja. Mavra postiže samo jedno od dva. Trojka Nanelija, prva dvocifrena prednost Partizana. Stale su trojke Splićane, promašaj, ali bori se Partizan za loptu i dobija aplauz oko 5.000 navijača u Areni. Dva pogođena penala Dominika Mavre. Sam kao duh Naneli, to je nova trojka.

4. minut (49:44) - Faul pravi Džejms Naneli. Opet prekršaj, sada ga čini Matijas Lesor. Gubi loptu Šenon Šorter. I Papapetruu ispada lopta iz ruku, ali je Runjić poslednji dirao pre nego što je izašla u aut. Jam Madar ubacuje trojku za +5. Mavra promašuje otvoren šut za tri poena. Sada će dva bacanja imati Joanis Papapetru zbog prekršaja Šenona Šortera. Joanis postiže oba penala. Nelson je ponovo neprecizan. Krade loptu Saliven i zakucava.

2. minut (44:42) - Joanis Papapetru postiže koš u prvom napadu, ali uzvraća Nelson. Težak promašaj Jama Madara na šutu za tri poena. Dominik Mavra vraća Split u prednost. Ali Naneli je sam u ćošku i pogađa jako bitnu trojku za ekipu Partizana. Mavra je faulirao Zeka Ledeja u napadu, dobro se postavio košarkaš Partizana.

KK Partizan - KK Split, ABA liga Foto: MN Press

II ČETVRTINA

10. minut (39:38) - Pogađa Alen Smailagić oba slobodna bacanja, ali na drugoj strani loptu prikucava Runjić. Partizan ne koristi napad, ali krade loptu na drugoj strani zbog lošeg pasa Splićana. Naneli ubacuje loptu u koš iz drugog pokušaja. Runjić ne pogađa flouter, a crno-beli idu da uvećaju prednost i to čine preko Zeka Ledeja. Poeni za Dominika Mavru, ne da se Split tek tako. Šenon Šorter pogađa trojku za poluvreme, samo jedan razlike.

8. minut (33:31) - Zek Ledej je sada okrenuo par igrača pod košem i poentirao. Smailagić pravi prekršaj, ali neće biti bacanja, pošto je to četvrti faul Partizana u ovoj deonici. Mavra je pogodio, ali je vreme isteklo. Partizan ne koristi svoj napad, mada na drugoj strani sledi katastrofalan pas Šenona Šortera u aut. Ispravlja se Šorter, pogodio je iz kontre. Potom novo vođstvo crno-belih zbog koša Ledeja.

6. minut (29:29) - Mnogo, mnogo sreće za Partizan. Alen Smailagić ubacuje loptu u koš i još je fauliran. Lopta se nećkala, ali je na kraju završila u mrežici. Promašio je dodatni penal. Jukić ne pogađa uz fintu za tri. Eksum sada ne pogađa za tri, ali je Alen tu da svojom energijom opet pokrene crno-bele. Sada idemo na tajmaut Splita. Trojka Šortera, ponovo je nerešeno.

4. minut (25:26) - Nema pogotka Mavre, potom promašaj i sa distance za Split, ali hoće ih skok. Šarić je opet neprecizan, zaustavlja ga Lesor pod košem. Sam je kao duh na kraju Dante Eksum, pa je ubacio trojku za +5 crno-belih. Splićani ponovo pronalaze šut sa distance preko Mavre, a potom stiže još jedna trojka Šenona Šortera. Opet vodi Split, opet nezadovoljan Obradović, što znači - tajmaut.

2. minut (22:20) - Baš kao što je to bio slučaj u prvoj četvrtini, spor početak i u ovoj drugoj. Promašaji Brodzijanskog i Jukića, da bi posle svega zakucao Joanis Papapetru. Šarić fauliran ispod koša od Joanisa, bacanja za igrača Splita. Pogodio je samo jedno, a Lesor promašuje posle čega lopta od Nanelija odlazi u aut.

KK Partizan - KK Split, ABA liga Foto: MN Press

I ČETVRTINA

10. minut (20:19) - Papapetru je ponovo u kontraritmu, pravi grešku u koracima. Jukić pravi prekršaj u napadu u timu Splita. Lesor je promašio pod obručem. Šenon Šorter neprecizan je sa distance iz teškog pokušaja sa devet metara. Besan sada Željko Obradović posle greške Brodzijanskog. Lepa kombinacija za Šortera koji poravnava rezultat. Joanis Papapetru je ubacio trojku, a Šarić ispravlja promašaj Mavre, pa je samo jedan razlike.

8. minut (17:15) - Dva slobodna bacanja dobio je Dominik Mavra i oba je realizovao. Trifunović ne pogađa za tri, ali mu se lopta vraća u ruke, a odatle stiže pogodak Anđušića. Težak šut Dominika Mavre, promašaj, lopta odlazi u aut. Danilo Anđušić opet cepa mrežicu, tajmaut Splita. Nova izgubljena lopta gostiju, ali Partizan promašuje sa poludistance. Prekršaj pravi Anđušić, pa će na liniju slobodnih bacanja otići ponovo Dominik Mavra. Ovoga puta je promašio prvo, dok je drugi put nešto precizniji.

6. minut (11:12) - Splićani nastavljaju sa sasvim solidnim šutom za tri poena. Dve trojke Šenona Šortera za +6 za Split i nezadovoljstvo Željka Obradovića, koji traži tajmaut. Sjajni Trifa posle minuta odmora pogađa sa distance. A faul u napadu baš protiv Uroša pravi Šenon Šorter. Prvi koš reprezentativca Slovačke, Vladimira Brodzijanskog.

4. minut (6:6) - Splićani dodatno uvećavaju svoju prednost pogocima Nelsona sa linije za slobodna bacanja. Partizan posle trojke Madara ne može da dođe do daha, ali Anđušić ubacuje sa distance. Gosti promašuju novi šut za tri poena, posle čega stiže faul u napadu Anđušića.

2. minut (3:4) - Malo je sporije u meč ušla ekipa Partizana. Runjić postiže prvi koš na susretu posle čega stiže trojka sjajnog Jama Madara. Nelson vraća prednost Splićanima, a Smailagić i Madar vezuju promašaje, na drugoj strani je neprecizan Saliven.

KK Partizan - KK Split, ABA liga Foto: MN Press

STARTNE POSTAVE

Partizan: Trifunović, Anđušić, Madar, Smailagić, Vukčević

Split: Mavra, Runjić, Šorter, Nelson, Saliven

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Crno-beli su u petak uveče igrali veoma naporan susret sa Makabijem, koji su rešili u svoju korist posle odlično odigrane poslednje četvrtine. Međutim, potrošnja je bila ogromna i treba očekivati da Željko Obradović odmori pojedine igrače i pruži šansu mlađima.

To automatski znači veću minutažu za Uroša Trifunovića, Gregora Glasa, a veću ulogu sigurno će imati i Danilo Anđušić, pa i Alen Smailagić kojem će ovo biti sjajna prilika za dalje uigravanje posle povrede.

Utakmicu će suditi kombinovani sudijski trio koji čine Milan Nedović iz Slovenije, Krunoslav Peić iz Hrvatske i Aleksandar Milojević iz Srbije.

Video: Nikad emotivniji Dončić otrkio kako se osećao kada je Luka otišao u Madrid sa 13 godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niksic

    20. novembar 2022 | 21:05

    VIše je preplatnih prodato za gornji nivo pa se ne vidi ukupan broj gledalaca, inače poseta blizu 5000. Zvezda je par puta na evroligi zatvarala gornji nivo, puštala samo donji deo kapaciteta 8500 (koji je bio poluprazan) i bez sramote prijavljivala po 13000 gledalaca :)

  • Igor Grobar

    20. novembar 2022 | 20:59

    Parni valjak melje!

  • taifun

    20. novembar 2022 | 20:29

    Starnih 5 sve Srbi. Tako to radi odgovoran klub, razvija mlade igrače dok onim fmpovcima samo stranci vuku klub, sa 5 puta većim budzetom od nas imaju 2-6🤣🤣🤣👉👌

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA