≫ 

Partizan ponovo izgubio neizvesnu završnicu: Nema kraja crnoj seriji Obradovićevog tima, dobio ih i Asvel!

Težak period za crno-bele, De Kolo sa penala postigao presudne poene, a Naneli je na kraju izgubio loptu

Košarka KK Crvena zveza - Partizan Foto: MN Press

Još jedan krajnje neizvestan meč odigrali su košarkaši Partizana u Evroligi. I ponovo su poraženi u velikoj drami, čime su produžili svoju crnu seriju u elitnom takmičenju - 91:87.

Na dva minuta do kraja videli smo nerešen rezultat. Posle toga je Metjuz ubacio jako važnu dvojku. Brzo nas je Naneli vratio u egal i imali smo vrhunsku dramu. Partizan je imao šansu da se brani do kraja, ali se Papapetru odlučio da na 9,7 sekundi pre kraja napravi prekršaj. To je naišlo na bes Željka Obradovića, jer to nije bio dogovor. De Kolo je pogodio bacanja, a Naneli je potom ispustio loptu i šansu za eventualno poravnanje.

Predominantan je bio Nando de Kolo za Partizan večeras. Ubacio je moćna 32 poena uz čak 6/8 za tri poena, a pomogao mu je Džona Metjuz, nekadašnji igrač Anvila iz Vloclavka, koji je ubacio 14 poena. U Partizanu je Dante Eksum postigao 26 poena, Matijas Lesor je dodao 15 poena uz osam skokova, Naneli je završio sa 11 poena, a  ZekLedej je postigao tačno 10.

Ponovo je Partizan muku mučio sa odbranom. Asvel je koristio gotovo svaku priliku koja mu se ukazivala na terenu i konstantno je držao visoke procente šuta.

Sa druge strane, napad je za razliku od meča za vikend bio značajno bolji. Trojke su služile Beograđane u prvom delu, a u drugom delu malo manje, pa stoga ne čudi što smo gledali klackalicu tokom čitavog susreta.

KK Partizan - KK Valensija Foto: MN Press

Prelazila je razlika sa jedne na drugu stranu tokom većeg dela meča. U prvoj četvrtini je prednost uglavnom bila na strani Partizana, ali ih je Asvel sustigao pred sam kraj.

Slična priča i u drugom kvartalu. Taman kada bi Partizan stekao kakvih-takvih +5, usledila bi reakcija rivala i povratak u egal. Na poluvremenu je bilo realnih jedan razlike za crno-bele.

Već u trećem videli smo prvu osetniju prednost i to na strani Asvela. Pogodili su Francuzi nekoliko važnih šuteva, a koncentracija Partizana je nekako naglo popustila i očas posla je na semaforu razlika za Francuze narasla do +7. Vezali su Nando de Kolo i Džona Metjuz par važnih trojki u tim momentima.

Partizan je poslednju četvrtinu otvorio sjajnom serijom. Posle trojke Eksuma prišao je na posed zaostatka i nastavio da vrši pritisak na Francuze. U jednom momentu je i poveo nakon koša Eksuma, ali se domaćini nisu tako lako dali. Zbog toga smo gledali opisanu dramu sa početka izveštaja.

STATISTIKA UTAKMICE

Asvel - Partizan 91:87 (25:25, 22:23, 26:18, 18:21)

Dvorana: Astrobal, Vilerban kod Liona, Francuska

Gledalaca: 8.000

Sudije: Danijel Jerezuelo (Španija), Ana Panter (Nemačka), Jakub Zamojski (Poljska)

Asvel: Metjuz 14, Noua 9, Kaudi, Dio 3, Tajus 5, Rijašer, De Kolo 32, Fol 7, Lajti 9, Obasoan 5, Džekson-Kartvrajt 7, Pons

Partizan: Vulčević, Ledej 10, Panter 7, Smailagić 2, Papapetru 7, Eksum 26, Brodzijanski, Naneli 11, Lesor 15, Trifunović, Anđušić 6, Madar 3

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (91:87) - Džona Metjuz ubacuje trojku preko Papapetrua. Tajmaut traži Obradović. Ipak dvojka Metjuza. Ali nema ni koša Nanelija sa distance. Ovoga puta Džona neprecizan, hvata Papapetru defanzivni skok. Peti faul Fala. Eksum šutira bacanja. I pogađa oba! Opet nerešeno! Zek Ledej faulira De Koloa, ispostaviće se ne baš loša odluka. Promašio je prvo, ali drugo je pogodio. Da vidimo... Važan napad. Naneli će da ima bacanja. Još 22,7 sekundi do kraja. Tajus je napravio faul. Pogađa samo jedno. Partizan faulira De Koloa, ovo nije hteo Obradović! De Kolo ubacuje oba. Tajmaut. Izgubljena lopta Nanelija, koševi Metjuza i kraj.

8. minut (84:84) - Eksum ne ubacuje trojku. Ni na drugoj strani De Kolo nije precizan ovog puta, iako već ima 27 poena. Matijas Lesor pogađa jedno bacanje posle faula De Koloa. Francuz sada precizniji, a onda faul u napadu Lesora... Nema koša ni Lajtija, nerešeno je na 2 i po minuta do kraja. Joanis Papapetru promašuje za tri, a bio je sam.

6. minut (82:83) - Trojka Nanda de Koloa, Partizan traži da se prizna koš Lesora koji je fauliran. Nema pogotka, samo su bacanja. Nema ni čelindža Željka Obradovića. Lesor pogađa oba penala za izjednačenje. Kakva drama nas čeka! Nema dvojke De Koloa. Obasoan zakucava posle izgubljene lopte Eksuma, tehnička Obasoana zbog prigovora. Pre toga TV tajmaut. Pogađa Naneli bacanje, potom i za dva.

4. minut (77:78) - Mogao je Partizan da povede trojkom Pantera. Umesto toga, ostavili su samog De Koloa. Nije hteo Željko Obradović da gleda ovu akciju. Trojka, naravno... Naneli je uzvratio na svu sreću. I imaće i dodatno bacanje. Pogađa i bacanje. Opet je jedan razlike. Vođstvo posle koša Eksuma!

2. minut (74:73) - Džejms Naneli je pogodio za dva, a Dante Eksum nas vraća na samo posed razlike košem za tri. Na drugoj strani jedno pogođeno bacanje Džone Metjuza, a Ledej pogađa za dva. Samo je jedan razlike.

KK Partizan - KK Split, ABA liga Foto: MN Press

III ČETVRTINA

10. minut (73:66) - Koš Metjuza, pa izgubljena lopta Alena. Bacanja za Lajtija. Sada Jakub Zamojski traži da se pogleda da li je bila dvojka ili trojka nekadašnjeg igrača baš iz njegove, poljske lige, Metjuza. Ostaje dvojka. Lajti pogađa bacanje broj jedan, ali drugo je promašio. Eksum gubi loptu, zakucavanje Lajtija. Ne pogađa Panter, ali nema koša ni Asvela. Sedam razlike.

8. minut (68:66) - Danté Eksum pogađa važna dva poena! Sada dobra odbrana Smajlija, lepa kontra i novi poeni Dantéa Eksuma! Snalazi se fino i Fol ispod koša. Lepo! Alen! Kakav potez Smajlija, važno za samopouzdanje. Ali Alen sada pravi faul nad De Koloom koji pogađa i imaće dodatni penal. Raste razlika, ali na drugoj strani ubacuje dvojku Eksum.

6. minut (63:58) - Ovo boli, umeso ukradene lopte trojka De Koloa. Prosut napad Partizana na drugoj strani. Ledej čita pas i krade loptu, a Lajti pravi nesportsku grešku. TV tajmaut pre svega. Dva pogođena bacanja Ledeja, a onda i koš Eksuma za vođstvo crno-belih. Džona Metjuz, nekadašnji igrač poljskog Anvila iz Vloclavka, pogađa trojku. Panter kratak za dva. De Kolo ubacuje trojku... Žoc opet nezadovoljan, vreme je za novi minut odmora.

4. minut (54:54) - Obasoan pravi faul nad Eksumom za dva bacanja, a ovaj pogađa oba za +3. Jusufa Fol je precizan za dva uz faul i ponovo imamo poravnanje. Danilo Anđušić potom promašuje trojku i izlazi napolje po odluci Željka Obradovića. Noua neprecizan za tri, kao i Papapetru... Zato De Kolo poentira posle izbegnute rampe Lesora. Papapetru nas postavlja u novi egal.

2. minut (49:50) - Pomalo atipičan start treće četvrtine. Dosta promašaja na obe strane i bez poena punih minut i po, posle kojih Noua vraća prednost Asvelu. Ipak, i Ledej se snašao momentalno na drugoj strani na dodavanje Eksuma.

kk partizan Foto: MN Press

II ČETVRTINA

10. minut (47:48) - Odužilo se mnogo ovo prvo poluvreme. Tajus je pogodio jedan penal, a Žoc je zatražio minut odmora. Trajaće ovo sigurno oko 55 minuta. Dvojka Ledeja posle minuta odmora. Potpuno otvoren šut za tri poena Noue i naravno pogodak. Eksum gubi loptu... Prelaki poeni za Džonu Metjuza pod košem. I Danté Eksum će da šutira penale. Pogađa prvi put, pogađa i drugi. Neće da traži tajamaut Asvel na 3,6 sekundi, iako ga ima... Pogađa Džekson-Kartvrajt trojku posle trka sa celog terena. Nadrealno. Možda neće važiti, da vidimo. Gledaće ovo Ana Panter i Dani Jerezuelo. I nema koša.

8. minut (41:44) - Ništa od trojke Džeksona-Kartvajta, ali zato imamo pogodak Pantera sa distance! Nando de Kolo vraća Asvel u prednost. Ali opet vodi Partizan posle pogodaka Pantera sa penala. De Kolo gubi loptu i pravi faul nad Lesorom, koji će da šutira bacanja. Ponovo Lesor krizira sa bacanja, ovoga puta oba promašuje. Noua gubi loptu, nema trojke Pantera, moglo je ovo da bude važno. Ali ostaće posed za crno-bele... Sada ponovo Lesor na liniji bacanja, ovoga puta na sreću Partizana ubacuje oba puta.

6. minut (39:37) - Lesor ubacuje ponovo samo jedno od dva bacanja, posle toga ide trojka Obasoana, ali uzvraća sjajni, mladi Jam Madar! Izraelac ponovo pokazuje svoj talenat i ubacuje trojku. Aleks Tajus je postigao dvojku na drugoj strani, a Naneli nije pogodio sa distance...Kao ni Zek Ledej. Naneli dobija penal zbog tehničke greške trenera Asvela. Ali ne vredi... Ni to ne može da pogodi večeras. De Kolo promašuje trojku. Lesor vrlo raspoložen, njegova dvojka. Idemo na minut odmora koji traži trener Asvela.

4. minut (34;31) - Ponovo gubi loptu Naneli... Lesor skuplja skok posle promašaja Dioa. Dobar pas i zakucavanje Lesora. Dejvid Lajti promašuje trojku, mnogo izmena na obe strane i evo Madara na terenu. Faul Aleksa Tajusa. Tražio je trener Asvela čelindž, ali ništa od nesportskog faula.

2. minut (34:29) - Bez Jama Madara od početka susreta igra Partizan, što je zanimljivo. Ledej postiže dvojku, lako vraća to Džekson-Kartvrtajt, koji ima i dodatni penal i pogađa ga. Lajti je potom ubacio jedan od dva penala, a Naneli poravnao rezultat. Džekson-Kartvrajt se nadovezao dvojku, da bi trojka Antoana Dioa prouzrokovala nezadovoljstvo Obradovića i prvi tajmaut.

KK Partizan - KK Crvena zvezda, Evroliga Foto: MN Press

I ČETVRTINA

10. minut (25:25) - Bacanja za Dejvida Lajtija posle faula Lesora. Ovaj precizan oba puta. Nema koša Lesora, nema ni sreće Francuz... Težak promašaj Dioa sa distance. Težak šut je pogodio Kevin Panter, imaće i dodatno slobodno bacanje. Promašuje ga. Tajusa faulira Brodzijanski, imaće i ovaj dva penala. Aleks promašuje prvo, pa i drugo, očekivano, loš je izvođač. I trojka, Eksum!

8. minut (23:20) - Dante Eksum je neprecizan, ali na svu sreću Anđušić krade loptu Noui. Iz čega se izordila dvojka Lesora. Međutim, trojka Lajtija poravnava rezultat. Sada je Anđušić neprecizan, ali Partizan pametnije koristi faulove i to čini Brodzijanski. Aleks Tajus pogađa za dva. Bacanja su za Lesora. Prvi put je precizan, drugi put nije. Prvi poeni za Džeksona-Kartvrajta u timu Asvela. Džona Metjuz krade loptu Brodzijanskom...

6. minut (16:17) - Sada je Eksum išao na liniju penala i pogodio oba. Amin Noua je takođe ubacio dvojku i vratio nas na samo posed razlike. No, Danilo je raspoložen večeras, ovo je njegov teren, ubacuje dvojku. Ledej faulira Nouu koji pogađa, pa će ovaj imati dodatni penal. Pre toga TV tajmaut. Noua neprecizan, a Brodzijanski hvata loptu. Anđušić nastavlja svoju seriju, sjajno dodavanje Eksuma ga je ostavilo samog. Ali sam je De Kolo, ubacuje trojku.

4. minut (9:11) - Fol lako prolazi i postiže poene, ali trojkom odgovara Joanis Papapetru, koji igra zaista dobro u poslednje vreme. I De Kolo poentira, a Papapetru sada promašuje za dva. Lesor je na kraju zakucao loptu u koš. Asvel pravi faul u napadu, konkretno Nando de Kolo. Sjajan prodor Joanisa Papapetrua i pogodak uz faul! Obaosan je načinio ličnu grešku. Ali promašuje Grk.

2. minut (5:4) - Vrlo efikasan početak utakmice. Odmah na startu trojka De Koloa, na koju dva poena dodaje Eksum. Metjuz ubacuje dvojku, kao i Anđušić.

STARTNE POSTAVE

Asvel: Metjuz, Noua, De Kolo, Fol, Obaosan

Partizan: Ledej, Papapetru, Eksum, Lesor, Anđušić

KOMENTAR PRE UTAKMICE

Na poslednjih šest utakmica smo videli pet poraza Partizana i onaj trijumf protiv Budućnosti. Posebno bolno za sve Grobare jeste činjenica da je Zvezda uspela da dva puta u kratkom vremenskom intervalu dobije crno-bele, od čega jednom u Areni u Evroligi prošle sedmice.

Sada će sva pažnja biti usmerena na Asvel, pogotovo nakon što je u međuvremenu pretrpljen šokantan poraz od Cedevita Olimpije u Ljubljani, koji je uzdrmao prvo mesto Željkovim košarkašima u ABA ligi.

Francuzi takođe ne blistaju u Evroligi, pa mogu biti prava prekretnica za crno-bele, ako uspeju da dođu do pobede.

Meč će suditi vrlo zanimljiva sudijska trojka. Vodiće je Danijel Jerezuelo, koji se nekako i "pretplatio" na utakmice Partizana ove sezone, a Špancu će pomagati svima dobro poznata Ana Panter iz Nemačke, kao i Jakub Zamojski iz Poljske, koji je delio pravdu i na mečevima ABA lige pre par sezona, pa nam je i ovaj arbitar odlično poznat.

Video: Pogledajte poslednji napad Partizana i promašaj Egzuma za izjednačenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    13. decembar 2022 | 21:45

    Klub sa tradicijom haha Egzum, Panter, Naneli , Ledej, Lesor, nesto se ne secam da Vam je u tradiciji petorka 5 crnaca celu utakmicu hahaha

  • Ja

    13. decembar 2022 | 22:05

    Pa ovo večeras ide kao po loju. Vildoza ubi Zalgiris, Messi kroasane, a Partizanu ne treba niko, oni će sami sebem

  • GRB

    13. decembar 2022 | 21:33

    Bruka i sramota za partizan i za Obradovica, sa ovakvim igracima bicemo zadnji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA