≫ 

Ma, samo ga pustite da igra, dajte mu minute i Srbija će dobiti novog lidera

Mnogi su bili skeptici posle godinu dana bačenih niz vodu u Efesu, ali se čini kao da ono pravo tek dolazi

  • 24
KK Partizan - KK Crvena zvezda, Evroliga Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde su pretrpeli poraz od Olimpije iz Milana u krcatom Pioniru sa 71:67, čime su i prekinuli seriju od 10 uzastopnih pobeda u svim takmičenjima pod dirigentskom palicom Duška Ivanovića.

Istina, Zvezda je izgubila utakmicu, ali se čini da je u ovom meču dobila nešto mnogo više, nešto na duge staze. Dobila je Filipa Petruševa. Verovatno ga nije samo dobila Zvezda, već i reprezentacija Srbije.

Istina, ta reprezentacija ga je pomalo i nepravedno precrtala sa spiska za Evrobasket ovog leta, gde je umesto njega priliku dobio Nikola Milutinov, čovek koji se priključio ekipi tek posle grupne faze. Možda se i to može podvesti kao velika greška selektora Svetislava Pešića, pošto je dosta pokretljivijeg centra zamenio nekim koji čuva reket. Možda su zato Italijani i zatrpali trojkama Srbiju, možda...

Međutim, kako kaže stara narodna izreka - nad prosutim nad prosutim mlekom. Ne treba, jer ono pravo tek dolazi.

Filip Petrušev, Janis Papapetru FOTO: Mn press

Rađanje "novog" Filipa Petruševa

Ogromno iznenađenje za košarkašku javnost je bio transfer Filipa Petruševa u Megu sa Gonzage. Mnogi su već videli Filipa na NBA draftu i u nekoj od ekipa u najjačoj ligi sveta, ali je on povukao radikalan potez i stigao u Beograd.

Odmah u prvoj sezoni je postao MVP ABA lige, nosio je reprezentaciju u kvalifikacijama, ali jedna loša odluka je mogla da utiče na karijeru. Praktično je godinu dana "bacio niz vodu", otišao je put Anadolu Efesa, Ataman mu nije dao šansu i tako je ostao uskraćen za minute, za igru i sve ono što mu je potrebno za napredak.

Stagnirao je, trening ne može u istoj meri dovesti napretku kao minuti na terenu. Trenirati sa Atamanom je sigurno dobro, ali samo minuti u utakmicama donose napredak. Jasno je bilo da će na leto menjati klub, bilo je pitanje samo - gde otići?

Došla je ponuda Crvene zvezde i on je stigao na Mali Kalemegdan. Dosta ljudi je bilo skeptično oko tog transfera - da li on i dalje ima kvalitet, da li poseduje sve potrebno za nadmetanje u Evroligi?

Odgovor je da ima, i te kako poseduje ogroman kvalitet, kvalitet za velika dela. To se posebno vidi i otkako je u klub stigao Duško Ivanović, čovek koji je u svojoj karijeri "napravio" veliki broj igrača, a čini se kao i da sa Petruševim radi odličan posao. Pronašao mu je "žicu" i iz utakmice u utakmicu ga tera da postane sve bolji igrač.

Filip Petrušev, ALBA, Zvezda Foto: MN press

Meč protiv Milana je to pokazao, međutim, nije to jedina stvar koju je Petrušev pokazao od početka sezone jer je činjenica da kako vreme prolazi, on igra sve bolje. Upravo je od Duška Ivanovića dobio to, dobio je minute i poverenje trenera koji ume sa igračima, koji iz njih izvlači sve najbolje.

Duško Ivanović je praktično od individualaca napravio tim, napravio je celinu i za svakog je našao mesto u svom sistemu. Petrušev se čini kao potencijalni vođa tog sistema zbog svog načina igre, ali i zalaganja na utakmicama.

Povreda Hasana Martina, peh Crvene zvezde, otvorio je vrata Petruševu da dobije još veću ulogu u timu i odmah je zabeležio dabl-dabl od 20 poena i 11 skokova.

Petrušev je u Zvezdi imao još nekoliko sjajnih utakmica, ali je obično bio "igrač uloge", radio je zadatke koji su se od njega tražili i nije želeo nikada puno da se ističe i "divlja" sa loptom. Dosta je zapažen bio i protiv Monaka, gde je takođe imao dabl-dabl (16 poena, 12 skokova). Ali kada se pogleda njegova igra nije sve i u tim poenima i skokovima.

Kvaliteti Filipa Petruševa - nedovoljno izbrušeni dijamant koji može postati NBA kalibar

Kako je i gorenavedeno, dosta je skeptika sumnjalo u odluku Crvene zvezda da dovede ovog košarkaša, da mu pruži šansu iako nije igrao tokom čitave prethodne sezone.

U početku se video strah, videlo se da Petrušev ne gleda toliko često koš i ne veruje u sebe, ali je to samopouzdanje raslo iz meča u meč, postajao je svestan Filip zašto je postao i MVP ABA lige pre dve godine, te zašto se kotirao i kao čovek koji se može domoći NBA lige.

Centar visok 211 centimetara, izuzetno pokretljiv, odličan šuter, ali u isto vreme i veoma dobar "bol-hendler" je nešto što moderna košarka traži i što će mu biti ogroman plus u daljoj karijeri.

Filip Petrušev Foto: MN Press

Takođe, Petrušev se odlično privikao i na ulogu drugog centra, ali i krilnog centra u Crvenoj zvezdi, može da nadomesti i izostanak Martina, da uđe umesto Bentila, zaigra zajedno u tandemu sa Lukom Mitrovićem... Doslovno sve što se od njega traži, čime je pokazao i da je izuzetno prilagodljiv košarkaš, kome su potrebni samo minuti i ništa više.

Petrušev sa crveno-belima ima ugovor na godinu dana, odakle će pokušati da se domogne NBA lige, pošto ga je kao 50. pika odabrala ekipa Filadelfija Seventisiksersa, ali ukoliko Zvezda ostane u Evroligi, ne bi bilo iznenađenje i da ostane u crveno belom dresu i iduće godine.

Prerano je suditi, ali čini se da Srbija konačno dobija "mlade snage" koje će nositi reprezentaciju u budućnosti.

Video: Petrušev o Zvezdi i Partizanu, reprezentaciji: Igraću tamo gde budem imao minute

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neba

    16. decembar 2022 | 12:12

    Paklen igrac,pun osecaja i za igru u napadu i odbrani.U Efesu nije imao minutazu,a u Zvezdi sve dolazi na mesto sto se tice njegove karijere.

  • Alex

    16. decembar 2022 | 11:51

    Petrušev ima veliki potencijal ali do sada to nije pokazao.

  • Nik

    16. decembar 2022 | 12:12

    Bravo Filipe!!!vole te tvoje Delije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA