Pešić o Evrobasketu i reprezentaciji: "Nije sramota izgubiti od Italije, neću da se pravdam kao Piksi"

Selektor je do detalja analizirao stanje košarke

  • 6
Svetislav Pešić Košarkaška reprezentacija Srbije Srbija - Turska Foto: MN Press

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić bio je gost u emisiji "60 minuta sa Vladom i Acom" na MaxBet radiju i tom prilikom govorio o brojnim temama.

Tako, osvrnuo se na neuspeh koji je naš tim doživeo na Evrobasketu.

- Ako hoćeš nešto veliko da praviš ne može da se analizira samo jedan rezultat već kako se do njega došlo, a za to nemamo strpljenja. Samo nas zanima da li si pobedio ili nisi. Intervju mog drugara Piksija posle SP u Kataru, recimo. Došao je na pres, sat i po posvetio medijima i trudio se, ne da se posipa pepelom, nego da objasni sve što se od njega traži, a zaključak je bio – vidi ovog Piksija, on se sada samo vadi - rekao je Pešić i dodao:

- Nemojte tako! Ako smatrate da je neuspeh ako smo izgubili od Italije, u redu. Euforičnu sliku ne pravim ja, a izgubiti od Italije nikad nije sramota! Jesmo razočarani, ali smo izgubili od starijeg, od zemlje košarke… Imaju profesionalnu ligu, organizaciju… Mi u Srbiji tako nešto nemamo. Bio bih srećan ako bi naša košarka bila postavljena na pravilnom koloseku, ali nije. Samo se očekuju rezultati, ponekad i nerealni. Neću, ipak, sad da se kao Piksi nešto pravdam, niti želim, niti mi to treba".

Selektor Pešić je govorio i o strancima.

- To je tema za medije, ali prvo treba da se srpska košarka postavi na pravom koloseku. Ja kažem ne stranci, nego stranac. Tema srpske košarke nije da li nam treba stranac, to nije tema u smislu kada se ozbiljno govori kako dalje u srpskoj košarci. Tema je da Kvalitetna liga Srbije nije profesionalna liga, da nijedan klub Prve lige osim velikih iz ABA lige, nema nijednog profesionalnog trenera za rad sa mladima. To je tema, a da li će biti ili neće stranac… - rekao je Pešić i naveo primer Lorenca Brauna:

- Svi ste pitali šta će nama stranac. A dođe ovaj u Španiju, gde je najkvalitetnija liga posle NBA, tamo je najbolji igrač bio bek koji je Amerikanac i nikakvih diskusija nije bilo da li je trebalo da bude ili nije. Za javnost je važno da li si pobedio ili ne, a za nas je važno kako stići do te pobede. Ovo što sam uzeo da budem trener, meni lično i ne treba više toliko, ali imam obavezu i osećaj obaveze da bih mogao da pomognem da se naša košarka vrati na normalan kolosek, sa medaljama ili bez njih. Ekspresnim putem se daju pasoši američkim igračima koji su bili tu nekoliko meseci i kada dođe Kup Radivoja Koraća Zvezda i Partizan podnesu zahtev za američkog igrača i on postane Srbin. Nije to put - kazao je Pešić.

Video: Pešić: Uvek postoji neki rizik i bez rizika nema uspeha

(Telegraf.ra)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    26. decembar 2022 | 03:05

    Ti si u ekipi Srbije koja je sinonim evropske košarke imao najboljeg igrača sveta i NBA lige, najboljeg igrača Evrolige i najboljeg igrača Evrokupa, koga si se odrekao, i ispao si od jedne prosečne Italije koja igra bez centra, za razliku od Piksija koji nema ni približno dobre igrače kao ti, a pritom smo bili u najjačoj grupi na SP, i sam plasman je već uspeh za nas koji nidmo fudbalska nacija. Piksi je imao i odgovornosti i hrabrosti da se pojavi na konferenciji za štampu i odgovara na pitanja. Ti si pobegao kao kukavica i nikoga nisi udostojio odgovoranja na pitanja javnosti iako je i laicima bilo jasno da si katastrofalno vodio reprezentaciju i da si izričiti krivac za debakl na EP.

  • Nešo

    25. decembar 2022 | 21:58

    Dok je ovaj selektor ne gledam reprezentacju .

  • Danijel

    25. decembar 2022 | 21:45

    Amerčki košarkaš može da postane Srbijanac, a ne Srbin. Kao Srbin neko može biti rođen. A niko ne može postati Srbin. Ne mešajte babe i žabe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA