≫ 

"Poziv Zvezde je bio iznenađenje, oni su i bez mene bili dobar tim": Duško Ivanović iskreno o crveno-belima

On je istakao da je ekipa već imala "glavu i rep"

  • 20
duško ivanović Foto: MN Press

Košarkaši Crvene zvezde su doživeli potpuni preporod otkako je na klupu stigao iskusni trener Duško Ivanović. Stigao je i napravio čudu, upisao je čak osam pobeda u Evroligi, uz samo dva poraza, što je veoma neverovatno.

Duško Ivanović je već od igračkih dana pokazivao određenu dozu discipline, želje za radom, a dve titule Evrolige sa Jugoplastikom iz Splita dovoljno govore o njegovim uspesima, koje je nastavio i u trenerskim vodama.

Doduše, ne istih razmera, ali je sa Baskonijom čak tri puta bio prvak Španije pored moćnih ekipa poput Reala i Barselone. On je u razgovoru za magazin "Trener" rekao da nije pratio Crvenu zvezdu pre nego što je i stigao u klub.

- Nisam skenirao Crvenu zvezdu. Poziv је došао iznenada. Možda sam je jednom gledao, slučajno. Pratio sam sve utakmice Evrolige i Evrokupa koje sam mogao dа gledam, pa i Crvenu zvezdu. Štа sam rekao kad sam došao? Ono što sam već govorio. U роčetku za jednog trenera је najbitnije dа ima igrače koji mu veruju. А isto tako trener mora da veruje igračima. To je nešto bezuslovno za dobro funkcionisanje tima, kao i strpljenje što je i u životu veoma bitno jer ništa ne dolazi preko noći.

- Moji treninzi traju onoliko koliko mislim da je potrebno da bismo postigli određenu formu i da bismo na svakom treningu bili bolji nego na prethodnom. E, sad, da li će to biti sat, dva, tri ili koliko već to je nebitno. Mi smo profesionalci i imamo jednu želju, jedan cilj i svi na tome radimo. Ne radim više nego što rade ostali ozbiljni i pravi treneri.

duško ivanović Foto: MN Press

I sam Duško Ivanović ističe da je igrače teško "prevariti", odmah se sve zna.

- Osetim i danas svaki put kada uđem u neku novu svlačionicu kako me igrači posmatraju, odmeravaju, gledaju šta sam obukao, naročito kada izađemo na parket. Igrači odmah shvate da li trener zna svoj posao ili ne, teško ih je prevariti. Za Božu Maljkovića se odmah videlo koliko zna i da je vrhunski psiholog jer je znao da na različite načine odlično pripremi ekipu sastavljenu od različitih igrača. Iako na početku nije bio veliko ime, videlo se da će biti veliki trener.

Ivanović je jedan od onih koji su imali privilegiju da sarađuje sa čuvenim profesorom Aleksandrom Nikolićem, po kome hala u kojoj Crvena zvezda i nosi ime.

- Imao sam sreću da se upoznam i radim sa Aleksandrom Nikolićem dok je bio asistent Boži Maljkoviću u Splitu, davao mi je savete puno mi je pomogao u trenerskom stvaranju. Ta izreka je njegova, a ja sam je prihvatio, ali i dodao: Igrača treba da boli glava, ali i noge - ističe Ivanović.

Iako je pravi preporod Crvene zvezde stigao otkako je on na klupi, Duško tvrdi da je ekipa i bez njega imala "glavu i rep".

- Mislim da je Zvezda i bez mene veliki klub koji zna šta radi i ima i glavu i rep. Stvarno dajem šansu svima, nije bitno da li je neko domaći igrač ili stranac, važno mi je da je dobar igrač i da odradi maksimalno svaki trening, da vidim kod njega ambiciju i želju da napreduje. Košarka je svuda ista. Za trenera su najbitniji struktura kluba i uslovi koje može da ima. Nije tu razlika u državama, već u klubovima i ljudima koji vode te klubove.

Video: Ivanović: Sa ili bez Kampaca naši ciljevi su svuda isti jer basket je basket

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA