≫ 

Pešić konačno progovorio o Eurobasketu: "Naše učešće je bilo uspeh, bolje znam od "stručnjaka", zato sam ovde"

"Poraz od Italije, to je za mene trenutni neuspeh, izgubljena utakmica i ništa više - rekao je selektor najboljih košarkaša Srbije o šokantnoj eliminaciju sa Eurobasketa

  • 11
Svetislav Pešić Košarkaška reprezentacija Srbije Srbija - Turska Foto: MN Press

Selektor najboljih košarkaša Srbije Svetislav Pešić konačno je izneo svoje viđenje učinjenog na Eurobasketu na kojem je naša selekcija, prema svim ocenama, doživela neuspeh eliminacijom od Italije u osmini finala. Selektor Pešić, ipak, smatra da je učešće Srbije na Evropskom prvenstvu bilo uspešno i to je obrazložio novinarima u prostorijama KSS tokom dodele priznanja najboljim pojedincima i ekipama u minuloj godini.

Pešić se, podsetimo, posle Eurobasketa nije vratio u Srbiju iz Berlina zajedno sa ekipom, što su mnogi protumačili kao svesno izbgavanje da se pojavi pred medijima i preuzme odgovornost za neuspeh na Eurobasketu.

Danas, o učešću Srbije na evropskoj smotri priča ovim rečima:

- O tome razmišljam onoliko koliko je potrebno zbog budućnosti reprezentacije Srbije. Naše učešće na Evropskom prvenstvu smatram uspešnim, ponovo smo bili u najjačem sastavu, vratili su se igrači koje javnost želi, a ja kao trener pravio sam ekipu, od 12 igrača koji se između sebe najbolje slažu, na terenu i van njega. Poraz od Italije, to je za mene trenutni neuspeh, izgubljena utakmica i ništa više - naglasio je Pešić.

On se u razgovoru za Tanjug posle novogodišnjeg koktela KSS dotakao brojnih aktuelnih tema, između ostalog i srpske klupske košarke i istakao da je logično da Zvezda i Partizan imaju strance u svojim redovima jer u evropskom takmičenju igraju protiv klubova koji imaju i više stranaca, Barselone, Bajerna, Efesa i drugih. Podvukao je da KLS klubovi ne igraju internacionalna takmičenja i da je tu potrebno dati prostor domaćim mladim igračima.

Video: Pešić: Evropsko prvenstvo nije bilo debakl, bilo je jedna vrsta neuspeha, ali i uspeha

- Moramo da razmišljamo o budućnosti srpske košarke, smanjili smo se kao zemlja, potencijali talenta su se smanjili i moramo nešto da učinimo, recimo da u našoj Košarkaškoj ligi Srbije (KLS) ne igraju stranci - smatra Pešić.

- Takođe, popularnost košarke se iz godine u godinu uvećava, pre svega zbog uticaja NBA, ali i naših igrača. Košarka je globalni sport i mi smo nekad bili stranci u nekim klubovima i to je potrebno potpuno drugačije razumevati, objašnjavati, ali siguran sam da bi svi najviše voleli da imaju domaće igrače, ali mi taj potencijal više nemamo. Mi imamo dobar talenat, ali nedovoljan - istakao je Pešić.

- Evo sada slavimo 100 godina, to će biti fantastično, treba obeležiti jer smo mi toliko dali vrhunskih igrača, kao nijedna zemlja u Evropi, to treba da bude podsticaj i za klubove i za mlade igrače da dobiju motivaciju i da im se omogući da što duže ostanu u Srbiji - dodao je iskusni trener.

Svetislav Pešić Foto: MN Press

- Pa jednog dana, zašto da ne, i da se ode u inostranstvo, stekne novo iskustvo, nauči neki jezik. Želim da kažem da treba razmišljati o budućnosti.

Pešić kaže da je rano za izjašnjavanje na temu da li je reprezentaciji Srbije potreban stranac.

- To može da bude u nekoj budućnosti, znam kako kako to doživljavaju naši navijači, ali tako je bilo i u drugi zemljama, recimo u Španiji. Niko nije mogao da zamisli da igra neki stranac, a onda je došao Amerikanac (Lorenco Braun) i doneo im titulu na EP, bio MVP. Da li bi oni to napravili bez njega? Teško, ali oni su to napravili, to ne znači da mi treba da idemo tim putem, treba ići prirodnim putem.

Pešić je rekao da je sa uspehom u kvalifikacijama za Mundobasket napravljen dobar temelj za naredni period i za poslednju fazu ovog ciklusa.

- Zadovoljan sam procesom u prošloj godini i tokom leta, imali smo dve fantastične utakmice, posle puno godina spektakl u Areni protiv Grčke, pobedili smo i ostali u šansi da igramo SP. Nismo se još kvalifikovali, u februaru nas očekuju dve važne utakmice protiv Grčke u Atini i Velike Britanije kod nas. Moramo taj "prozor" da završimo uspešno. Biće komplikovano, iz razloga što znamo protiv koga igramo, ali ne znamo sa kojim igračima. Nećemo moći da računamo na naše igrače u inostranim klubovima, ne znamo sitauciju sa igračima Zvezde i Partizana, koji nas trenutno uspešno predstavljaju na međunarodmoj sceni. Mi smo zbog toga srećni, ali bili bi srećniji da nas i reprezentacija na isti način predstavlja. Svestan sam navijačkih strasti, očekivanja, znam da smo ih na neki način razočarali, kao i neke "stručnjake" iz medija koji su to ocenili kao debakl, ali ja sam ozbiljan, znam to bolje od njih i zato sam ovde gde sam - naveo je on.

- Turbulenta godina je iza nas, gde nije mnogo zavisilo od igrača i stručnog štaba, takav je i sistem takmičenja, ali ono što smo uradili pre svega u kvalifikacijama, što od nas zavisi, bilo je na maksimumu. Igrači su pokazali veliki entuzijazam, želju da igraju za reprezentaciju i postižu sportske rezultate.

Svetislav Pešić Foto: Fiba.basketball

Pešić je rekao da su se prioriteti promenili, moć klubova se povećava, a moć Saveza smanjuje.

- Kod nas je to dosta izraženo, pogotovo što Savez od 2011. ne vodi KLS. Ali, za sve nas, što se tiče direktno rezultata došli smo tamo gde smo želeli i da učešće na SP zavisi samo od nas. Mi sa klubovima razgovaramo, ne pregovaramo, imali smo dobre razgovore u novembru, pa smo imali neke igrače Crvene zvezde i Partizana. Neće to biti lako, ja to iz iskustva znam, to je realna situacija. I pre Evropskog su mnogi videli najmanje zlato, a sad pred "prozor" se čuje Engleska, kakvi oni, to je fudbalska nacija, Grke smo mnogo puta pobeđivali, to smo mi, ogromna su očekivanja, ponekad i nerealna - zaključio je Pešić i na kraju rekao da bi se svakako vratio sa reprezentacijom u Beograd posle eliminacije u Berlinu, ali da jednostavno nije mogao jer je ekipa imala 12 avionskih karata na raspolaganju.

Video: Pešić: Uvek postoji neki rizik i bez rizika nema uspeha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    11. januar 2023 | 18:35

    Dok si ti selektor ne gledam reprezentativnu košarku , brukaš nas na svakom koraku od nepoštovanja nacije i novinara do nerazumnih poteza vezano za pozivanje igraca . Osim što žvaceš žvake i igraš dzepni bilijar ni zašta više nisi ne bih ti trebalo dozvoliti ni da se samostalno kreceš kamol' sta drugo .

  • Pecikaner

    11. januar 2023 | 18:22

    Uspeh? Pešiću, sada si već bezobrazan.... 'Ajde penzija polako...

  • S

    11. januar 2023 | 18:35

    Imaš tim kakav bi neke reprezentacije mogle samo da sanjaju, a zadovoljavaš se samo plasmanom. Mi smo na tom eurobasketu trebali da se prošetamo do finala sa pola gasa. Ista priča i u fudbalu što se tiče prolaska grupe. Ono što ste i jedni i drugi pokazali nije uspeh nego bruka. Bolje da ni ne odeš ako ti cilj nije medalja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA