≫ 

Željkov Partizan servirao hladnu osvetu Baskoniji: Trifunović i Papapetru dominirali u sjajnoj pobedi u Areni

Sjajna partija crno-belih pred rasprodatim tribinama u Beogradu

  • 92
KK Partizan - KK Baskonija Foto: MN Press

Vratio se Partizan u Areni i odmah se vratio pobedama! Dominantna, većinski sigurna utakmica donela je Željkovom timu novi trijumf u Evroligi i to protiv starog dužnika, španske Baskonije - 83:65!

Gledali smo više lica Partizana na večerašnjoj utakmici sa Baskonijom. Prvo u uvodnih 15 minuta, a drugo u narednih 10, pa onda ponovo ono prvo do samog kraja. Na sreću navijača i igrača crno-belih, tokom tog uvodnog perioda stečena je dovoljna razlika da se stekne neophodno samopouzdanje.

Trojke su tada padale na sve strane. Pogađali su Papapetru, Panter, Trifunović, Avramović... Skakala je Arena i plesala u ritmu igre Željkovih košarkaša. Baskonija je potom pretila da sve preotme iz ruku.

Srećom, kapitenski se ponovo u odsudnim momentima pojavio Kevin Panter, zaustavio seriju gostiju iz Španije i presekao njihov nalet. Delovalo je kao da im je odsekao krila, pošto je nakon toga Partizan ponovo zaigrao maestralno.

Ipak, ne može se ne pomenuti sjajni, mladi Uroš Trifunović. Odigrao je ovaj košarkaš utakmicu sezone, pogađao skoro sve što mu je dolazilo u ruke i završio sa 15 postignutih poena, od kojih su neki dolazili u prelomnim momentima.

Pored njega su dvocifreni bili i Papapetru sa 13 poena, potom Panter sa 12, Lesor sa 11 i Madar sa 10 poena. U gostujućem sastavu je samo Vanja Marinković završio sa dve cifre sa 16 poena.

Pobeda će značiti Partizanu mnogo u borbi za plasman među osam najboljih na kraju sezone. Sa ovim trijumfom, crno-beli se nalaze samo jedan trijumf iza serije timova koji su sada na toj poziciji, uključujući i Crvenu zvezdu.

Kao što smo pomenuli, Partizan je meč otvorio na fantastičan način. Već nakon nekih osam minuta stigao je do dvocifrene prednosti na krilima Papapetrua i Trifunovića. Razlika je samo nastavila da raste kako je deonica odmicala.

Posle dobrog starta druge i odlaska na maksimalnih +19, nešto se ugasilo u Željkovom timu. Samo četiri poena za šest minuta je dao Partizan do kraja poluvremena i omogućio Baskoniji da se približi, a u nastavku su Španci prišli na samo dva poseda zaostatka.

Delovalo je da je sav momentum na strani Španaca, ali je Partizan posle toga uz pomoć pomenutog Pantera, kojem se priključio i Dante Eksum otišao na dvocifrenu razliku, gde je zalihu zadržao na odličnih +17 pred završnih 10 minuta.

STATISTIKA UTAKMICE

Partizan - Baskonija 83:65 (29:17, 18;19, 20:14, 16:15)

Dvorana: Štark Arena, Beograd

Sudije: Emin Mogulkoč (Turska), Karmelo Paterniko (Italija), Vasilis Picilkas (Grčka)

Partizan: Vukčević, Ledej 2, Avramović 7, Panter 12, Smailagić, Papapetru 13, Eksum 10, Naneli, Lesor 11, Trifunović 15, Anđušić 3, Madar 10

Baskonija: Rajeste 2, Sederkerskis 7, Marinković 16, Dijez 6, Tompson 8, Kocar 9, Enok 9, Kostelo, Giedraitis 4, Homes, Kuruc 4

KK Partizan - KK Baskonija Foto: MN Press

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

10. minut (83:65) - Trojka Baskonije, potom još jedno bacanje Kuruca. Isto jedno pogađa i Lesor... Koš Baskonije iz kontre još jednom preko Rajestea, Madar lako.

8. minut (78:59) - Nema koša Alekse, nema koša ni Kuruca. Promašaj Marinkovića, krade loptu Panter. Ma ide Trifa, ide nova trojka! Njegova najbolja utakmica sezone! Tajmaut Penaroja. Inok će imati dva penala. Pogodio je samo jedan. Dijez potom promašuje sve.

6. minut (75:58) - Greška Eksuma, ističe napad Partizana. A onda neopreznost i poeni Sederkerskisa na "mufte". Smailagić ne pogađa na ofanzivnom skoku... Faul u napadu nad Trifom. I eto vremena za izmene Partizana. Žestok er-bol, a Obradović kaže - nema opuštanja. Dva bacanja za Inoka, faul Joanisa. Promašuje Inok prvi put, ali drugi put je bolji. Tajmaut Željka. Bacanja za Kevina.  Dva pogotka, dobra odbrana na drugoj strani.

4. minut (73:55) - Minut promašaja i izgubljenih lopti na obe strane. Trifunović krade loptu i zakucava. Kakva njegova utakmica. Faul u napadu, čist, čak dvojica sudija su to pokazala. Kocar ide na klupu zbog toga.

2. minut (71:55) - Dvojka Kocara, ali tu je Lesor da uzvrati... Trojka Dijeza, potom pogodak Lesora koji se konačno probudio. Faul nad Lesorom u kontri, oba promašena bacanja...

KK Partizan - KK Baskonija Foto: MN Press

III ČETVRTINA

10. minut (67:50) - Danilo Anđušić! Trenutno drugi najbolji šuter za tri u Evroligi postiže trojku. Loš šut Baskonije, a Eksum će imati dva bacanja. Jedan od dva, ali posed je za Partizan. Kratak je Anđušić. Nema koša Homesa. Nema pogotka ni Eksuma.

8. minut (63:50) - Madar je izvukao dva slobodna bacanja. Jam daje dva penala. Kocar lako stiže do koša, a onda izgubljena lopta Danila Anđušića posle koje stižu još dva poena Kocara. Papapetru igra sjajno, trojka! Koš Kocara. A onda tehnička Penaroji zbog protesta. Pogođeno bacanje Eksuma, onda još dva poena i to je +13. Tajmaut Penaroja.

6. minut (55:44) - I konačno! Trojka, Kevin Panter, to je trebalo da se probudi Arena. Vanja promašuje uz dosta kontakta. Traži čelindž Željko Obradović, misli da je Vasilis Picilkas pogrešio i da je to posed za Partizan na drugoj strani. I čini se da je, naravno, grčki sudija pogrešio. Ništa čudno, reklo bi se, od arbitara iz Evrolige ove godine. To je potvrđeno. I evo ga opet! Panter, trojka! Koliko važno! Kocar će imati dva penala na drugoj strani. TV tajmaut pre toga. Jedno od dva za Kocara. Kratak je Papapetru pod košem, opet TV tajmaut prekida niz Partizana... Marinković takođe neprecizan.

4. minut (49:43) - Papapetru uz Trifunovića je večeras u elementu i to pokazuje ukradenom loptom. Nažalost, promašio je trojku na drugoj strani. Marinković prolazi do kraja i to je njegov 16. poen. Nestvarna partija bivšeg kapitena Partizana, najmlađeg u istoriji. Trifa ne pogađa... Cigla Marinkovića, i lopta za Partizan. Faul nad Lesorom. Utihnula je nekako i Arena.

2. minut (49;41) - Trojka Marinkovića kao hladan tuš za početak drugog poluvremena. Više sreće sada za crno-bele baš zbog faula Vanje kada je još jedan napad propadao. Promašaj Alekse, ali i krađa na drugoj strani. Avramović gubi loptu... I odmah ide napolje, ne prašta Željko. Na terenu je Jam Madar. Tompson za dva. Evo nas na šest razlike. Trifunović! Koliko važan koš.

željko obradović Foto: MN Press

II ČETVRTINA

10. minut (47:36) - Ništa ni od narednog napada Partizana, ali na veliku sreću "otklizao" je u aut Ajeste. Izgubljena lopta Partizana, a onda faul Avramovića nad Sederkerskisom, koji pravi zaista previše problema. Sreća, pa Baskonija ništa ne pogađa. Sada faul u napad Lesora. Nema ni šuta Partizana, neverovatno. Tajmaut Penaroje. Inok prikucava. Ništa ni od Pantera. Kraj prvog poluvremena...

8. minut (47:34) - Žuri mnogo Panter sada, promašio je i kaznio to Rokas. Onda tehnička za Avramovića... Srećom promašeno bacanje Homesa. Ali koš Tompsona. Ukradena lopta Baskonije, onaj TV tajmaut ne da nije prijao Partizanu. Koš, pa minut odmora od Obradovića da se saseče ovaj veliki pad. Eksum gubi loptu od Sederkerskisa.

6. minut (47:28) - Promašaj Marinkovića za tri, opet je tu skok. Jak faul nad Madarom, biće bacanja. Oba je realizovao, već je +19. Inok je promašio, ali je Ledej napravio faul i to je svirao Picilkas sa ogromnim zakašnjenjem, ali ponovljeni snimak ipak potvrđuje da je bio u pravu. Idemo na TV tajmaut, pa će biti bacanja. Pogodio je oba, Baskonija za sada na 100% sa penala. Prelep prolaz Avramovića. Nema koša Rokasa, ni Inoka, ali ni trojke Pantera.

4. minut (43:26) - Kevin Panter ide da šutira penale. I sada je promašio prvo. Drugi put je malo koncentrisaniji. Gubi loptu Baskonija, a trojka pada i od Dantea Eksuma! Ali nemoguć je i Sederkerskis, i on ubacuje trojku. Dobra vest je treći faul Kostela. Ali ne vredi Baskoniji - eto Dantea Eksuma, eto nove trojke! Lesor pravi faul, Mogulkoč je objasnio Obradoviću zašto je Picilkas to svirao. Nema koša Baskonije. I trojka Pantera!

2. minut (33:23) - Nestvarno, šta je ovo pogodio sada Vanja Marinković na isteku napada. I to za tri poena... Faul nad Lesorom, a nakon toga dvojka Madara. Pa onda opet Vanja, izgleda da se baš naoštrio da se dokaže u Areni večeras, ponovo trojka. Srećom bacanja za Madara odmah na drugoj strani i dva pogotka.

KK Partizan, Media Day, Janis Papapetru Foto: Nikola Tomić

I ČETVRTINA

10. minut (29:17) - Joanis Papapetru! Nova trojka! Ali eto koša i za Sederkerskisa... Sada nema koša Trifunovića sa distance, a nezadovoljan je Željko Obradović. I odmah potom trojka Kuruca. I fantastičan kraj, Joanis Papapetru!

8. minut (24:12) - Sjajna odbrana Partizana, ali Lesor ne koristi dva zicera. Ovo je bila baš velika šansa da se ode na dvocifrenu razliku. Rokas šutira bacanja na drugoj strani. Dva od dva za Giedraitisa. Da! Joanis Papapetru! Trojka! Dvocifrena prednost! Kakva ukradena lopta Trife, istrčao je sjajno u kontru i fauliran je za dva bacanja Uroš, nastavlja sa magičnom igrom. I dva pogotka! Dugačak napad Baskonije koji prekida Madar faulom. Nema trojke Tompsona...

6. minut (19:10) - Dosta prostora za Lesora i zakucavanje, ništa manje se ne očekuje! Ukradena lopta, a onda Trifa! Ide trojka, ide tajmaut! Kakav početak Uroša! Još jedna izgubljena lopta, loš pas za Inoka i Baskonija ni posle minuta odmora ne može da se sastavi. Aleksa Avramović! Trojka i od njega! Međutim, Vanja izvlači dva poena iz dvokoraka. Tu je opet i Aleksa.

4. minut (9:8) - Po neiskorišćen napad na obe strane, a onda trojka - Trifa! Iz ćoška sa njegove omiljene pozicije. Marinković promašuje za tri. Lesor lako rešava situacija sa Kocarom pod košem. Tompson kažnjava Lesorovo loše postavljanje u odbrani dvojkom.

2. minut (4:6) - Odličan napad Partizana na početku i koš Papapetrua. Vanja Marinković gubi loptu za Baskoniju, Papapetru potom neprecizan, a Baskonija pogađa trojku preko Dijeza. No, i Lesor se prvi put upisuje večeras. Ide još jedna trojka Baskonije, ovoga puta je daje Marinković.

STARTNE POSTAVE

Partizan: Avramović, Panter, Papapetru, Trifunović, Lesor

Baskonija: Tompson, Mariković, Dijez, Giedraitis, Kocar

KOMENTAR PRE MEČA

Ekipa koju navijači crno-belih ne pamte po dobrom iz prvog dela sezone, zbog one neverovatne završnice i produžetka u Vitoriji koja je na kraju pripala baš njima, sada dolazi u Beograd bez najboljeg igrača Markusa Hauarda, koji neće biti na raspolaganju svom treneru.

To mora da bude veliki plus za Partizan, pošto je ovaj igrač kroz sezonu pokazao da mu nisu strane ni partije sa 30 ili više poena. Da bi trijumfovali, crno-beli će morati da utegnu svoju odbranu, da shvate te poslove daleko ozbiljnije, te da u odnosu na meč sa Makabijem poboljšaju šut za tri poena.

Utakmicu će suditi kombinovana trojka na čijem čelu će biti najbolji turski sudija Emin Mogulkoč, a kojem će pomagati Karmelo Paterniko iz Italije i Vasilis Picilkas iz Grčke.

Video: Ovako je Partizan pregazio Cibonu u Areni: Najbolji momenti meča

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • taifun

    13. januar 2023 | 20:36

    Kako Žoc razigrava mlade igrače. Nismo mi KK Argentina kao neki. Msm igrači iz Argentine su svakako poznati kao Juznoamericki romi, zato su dosli u fmp kod Evropskih roma, samo im niko nije rekao da gospodin Obradović ima više Evropskih trofeja nego svi treneri fmpa zajedno domaćih kupova

  • taifun

    13. januar 2023 | 20:31

    Da li navijači kluba ugašenog kluba, bez ikakvog Evropskog uspeha gledaju kako nas rispektuju sve ekipe. Nas u Izraelu nisu dočekali transparentom Mi smo Makabi koji ste vi k🤣🤣🤣👉👌

  • Igor Grobar

    13. januar 2023 | 22:25

    Bravo Panter bravo Anđušiću bravo Trifunoviću, Bravo Madar svaka čast . Najbolji tim to svako zna najbolje igra Partizan!⚪⚫⚪⚫🏀 svaka čast Papapetru!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA